Potgrond en tuinaarde

Dat is toch hetzelfde?

Nee, potgrond bestaat uit verschillende componenten. Tuinaarde is gemaakt van zand en organische stof.

Potgrond

Potgrond is een mengsel van diverse natuurlijke grondstoffen. De basis is veen of kokos, vermengd met boomschors, kokos, compost, meststoffen en kalk. Door dit mengsel is potgrond zeer geschikt om planten in potten en bakken te zetten. Het is geschikt voor binnen en buiten. De samenstelling van de potgrond zorgt ervoor dat lucht en water goed worden vastgehouden. Hierdoor ontwikkelt de plant zich goed. Afhankelijk van de hoeveelheid en soort meststoffen zit er voldoende voeding in de potgrond voor een aantal maanden, dit staat meestal op de verpakking.

Zo kies je de juiste potgrond

Heb je potgrond nodig? Natuurlijk kun je kiezen voor universele potgrond. De naam zegt het al, die kun je overal voor gebruiken. Maar wist je dat er speciale soorten potgrond zijn voor bijvoorbeeld je moestuin of bloembak? De samenstelling van die grond zorgt ervoor dat je planten alles krijgen wat ze nodig hebben. Met onze tips kies je altijd de perfecte grond!

Let op de keurmerken

Op de zakken potgrond kun je verschillende keurmerken tegenkomen. Dit betekenen ze:

 • RHP: dit is een algemeen keurmerk voor potgrond, erkend door de overheid. Het betekent onder andere dat de grond zorgt voor een betere groei en bloei van je planten en geen schadelijke stoffen of onkruidzaden bevat.
 • MPS: potgrond met dit kenmerk is duurzaam geproduceerd.
 • Pokon Plantversterker: aan deze grond is een plantversterker toegevoegd. Die verhoogt de weerstand van de planten, zodat je minder snel last hebt van ziekten en plagen.
 • Bio: deze potgrond bevat biologische meststof.

Waar heb je grond voor nodig?

1. Voor een bloempot of bloembak

 • De beste keus is Kwekerspotgrond (Welkoop). Hierin zit voeding voor zes maanden. De grond droogt minder snel uit dan universele potgrond.  
 • Voor hanging baskets is Kokospotgrond (Welkoop) de beste keus. Deze grond is luchtiger en houdt water heel goed vast. Deze grond bevat geen turf, maar wel voeding voor 6 maanden.
 • Wil je biologische potgrond? Dan kun je het beste kiezen Pokon Potgrond Terras- en Balkonplanten Bio. Aan deze grond is rijstkaf toegevoegd, dat maakt de grond luchtiger en de planten sterker. Ook Pokon Potgrond Bio bevat rijstkaf en is een prima keuze. In beide grondsoorten zit voldoende voeding voor drie tot vier maanden.

2. Voor een tuin of border

 • Kies voor Tuinplantengrond (Welkoop) : deze grond bevat voeding voor twee maanden en zorgt ervoor dat vaste planten, struiken, hagen en bomen goed kunnen wortelen.
 • Voor hortensia’s, rododendron en heide kun je beter kiezen voor Tuinturf (Welkoop). Turf zorgt ervoor dat de bodem rondom de planten zuurder wordt. Daar houden deze planten van!
 • Kies je liever voor biologisch, dan is Pokon Aanplantgrond Tuinplanten Bio de beste optie. Ook deze grond zorgt voor een goede doorworteling. Er is bovendien plantversterker aan toegevoegd.

3. Voor je moestuin

4. Om grond op te hogen of te egaliseren

 • Wil je een bestaande border hoger maken of gaten in de tuin opvullen? Hier kun je het best Tuinaarde (Welkoop) voor gebruiken. Let op: tuinaarde bevat geen voeding en is dus niet geschikt om planten in te zetten! 
 • Pokon Bemeste Tuincompost Bio is de beste biologische keuze. Deze compost is ook geschikt om planten in aan te planten. Er zit voor drie tot vier maanden voeding in.

Hoe gebruik je potgrond?

Wanneer je een plant in een pot wilt zetten dan doe je hem eerst met plastic pot en al in een emmer water. Dan kan de kluit zich volzuigen met water zodat de eerste vochtbehoefte geregeld is. Kies een pot met een of meer gaten onderin zodat het overtollig water weg kan lopen. Doe een laag hydrokorrels onderin en zet daar de plant (zonder plastic pot) op. Vul de pot verder met potgrond, druk voorzichtig met je handen aan. Zet de plant niet te diep of te hoog: je bedekt de grond van het bestaande potje met een dun laagje potgrond. In potgrond zit voeding voor een paar maanden. Planten in potten hebben extra voeding nodig, dus je moet ze na de eerste maanden regelmatig gaan bijmesten. Dit kan je heel gemakkelijk doen met vloeibare plantenvoeding die je door het gietwater mengt. Ook zijn er allerlei speciale meststoffen op de markt voor specifieke soorten planten.

Tip: doe onderin de pot hydrokorrels of wat potscherven zodat de potgrond de gaten niet afsluit.

RHP-keurmerk

Het RHP-keurmerk is een onafhankelijk keurmerk voor potgrond en geeft garanties op het gebeid van kwaliteit, milieu, veiligheid én inhoud. Stichting RHP is niet gebonden aan potgrondmerken en is het enige potgrondkeurmerk dat erkend is door de Nederlandse overheid. RHP staat dus voor gegarandeerde goede grond.  

Potgrond met een RHP-keurmerk:

 • garandeert de beste groei en bloei voor je planten 
 • is zuiver en schoon
 • is gegarandeerd vrij van bestrijdingsmiddelen en ziekteverwekkers
 • voldoet aan de specificaties die op de verpakking staan
 • de inhoud komt overeen met aantal liters wat op de zak staat vermeld
 • is veilig voor zowel volwassenen, kinderen als dieren

MPS-certificaat

Met het MPS-certificaat kunnen producenten aan de consument zichtbaar maken dat de potgrond op een zo duurzaam mogelijke manier is samengesteld. MPS stimuleert hiermee de milieubewuste teelt van bloemen en planten en de productie van potgrond. 

Potgrond met een MPS-certificering:

 • bevat minimaal 30% hernieuwbare grondstoffen zoals houtvezel, kokos, rijstkaf en boomschors
 • is bemest met een speciaal door Pokon ontwikkelde biologische meststof NPK 10-4-4
 • is verpakt in een duurzame verpakking (bio-based), wat zorgt voor minder CO2-uitstoot en een reductie van olie als grondstof

Potgrond

Tuinaarde

Tuinaarde is een mengsel van tuinturf, zwartveen en compost. Dit is zeer geschikt voor het aanvullen van de grond in je tuin. Door de samenstelling van tuinaarde verbeter en bemest je de bodem. Tuinaarde is meestal goedkoper dan potgrond, maar kom niet in de verleiding om planten en bloemen in tuinaarde te planten. Tuinaarde is zwaarder en niet luchtig genoeg en dus niet geschikt voor bloemen en planten.

Hoe gebruik je tuinaarde?

Hark de bestaande grond goed los en breng de tuinaarde aan over je tuin. Vermeng de bestaande grond met de tuinaarde door licht te harken en besproei vervolgens je tuin. Wanneer je bij zware kleigrond een flinke laag tuinaarde door de bovenlaag werkt, wordt de grond losser en makkelijker te bewerken. Houd jaarlijks de humusvoorraad in de tuin op peil. Dosering: Voor het jaarlijkse onderhoud van de bodemstructuur 10 liter per m² gebruiken. Voor verbetering van de bodemstructuur 20 - 30 liter per m² gebruiken. Tuinplanten niet planten in tuinaarde, maar in één van de Welkoop potgronden.

Tip: zet (nieuwe) planten niet in pure tuinaarde, maar in een mengsel van de bestaande grond met potgrond of tuinaarde. 

Waarvoor gebruik je tuinaarde?

Je kunt tuinaarde gebruiken bij de aanleg van een nieuwe tuin door het door de bestaande grond te mengen of voor het ophogen van je tuin of border. Door het gebruik van tuinaarde stimuleer je het biologische leven in de bodem, kun je de bodemstructuur verbeteren en zorg je ervoor dat de grond beter vocht vasthoudt. 

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies. 


Welkoop Tuincompost 40L Pallet - 60 stuks

Welkoop

Welkoop Tuincompost 40L Pallet - 60 stuks

329.40 300.00