Water geven

Planten hebben voeding en energie nodig om te groeien. Door opname van zonne-energie maakt een plant bepaalde stoffen zelf aan. Andere stoffen neemt de plant via de wortels op. Daarvoor is water nodig. De voedingsstoffen moeten eerst oplossen in water voordat de plant ze opneemt.

Creëer een watervasthoudende bodem

Een luchtige bodem waarin veel organische stof is verwerkt, houdt water beter vast. Zo hoef je minder vaak water te geven. Bedek de bodem met een laagje compost, dat werkt ook waterbesparend en gaat onkruid tegen.

Geef regenwater

Gebruik regenwater voor je binnen- en buitenplanten. Dat bevat van nature bijna geen opgeloste stoffen. In regenwater is daarom veel ruimte voor voedingsstoffen. Regenwater en meststof is een ideale combinatie, voor binnen en buiten.

Regenwater gebruiken heeft de volgende voordelen:

 • Het is zacht, bevat geen kalk en is daarom goed voor je planten.
 • Rijk aan mineralen.
 • Altijd op de juiste buitentemperatuur, zo schrikken je planten niet.
 • Milieuvriendelijk en goedkoop.

Een regenton

Regentonnen van Welkoop

Jaarlijks wordt er per tuin gemiddeld 2200 liter drinkwater gegeven. Bespaar op drinkwater met een regenton, goed voor je portemonnee en het milieu. De installatie van een regenton is heel makkelijk. Zet hem op een verhoging met speciale standaarden, zodat je water kan tappen. Zet een emmer of gieter onder het kraantje en verbind de ton met een regenpijp. Kies een ton met deksel, dan blijft het water schoon en kunnen er geen dieren of kinderen invallen.

Gieter of sproei-installatie?

Geef je de planten water met een gieter, spuitpistool, microdrip of sproeier? Een automatische sproei-instalatie is heel efficiënt, zeker als die door een sproeicomputer wordt aangestuurd. Laat het aanleggen van een vaste sproei-installatie over aan een hovenier. In de winkel geven we je graag persoonlijk advies. Met een gieter of tuinslang met spuitpistool sproei je gericht en gedoseerd. Voor sproeiers zijn allerlei hulpstukken te koop. Geef bijvoorbeeld meteen vloeibare voedingsstoffen aan de planten, of sproei op moeilijk bereikbare plekken. Ideaal voor planten in potten en bakken.

Gieter

Gebruik de gieter voor planten in potten op terras en balkon. De kop van de gieter kun je horizontaal en verticaal gebruiken.

Spuitpistool

Gebruik een tuinslang met spuitpistool voor grotere planten op afstand, bijvoorbeeld in een border. Met het pistool spuit je ook tuingereedschap en auto schoon. Er zijn verschillende spuitpistolen van eenvoudige, rechte tot instelbare met een revolvergreep en meerdere standen. De broes geeft een brede douche-achtige straal en gebruik je om fijnbladige planten in borders en bakken water te geven. De perlator is een volle zachte kraanstaal, de volle straal is een smalle gerichte straal, de vlakke straal een brede of smalle waaierstraal en de sproeinevel is een fijne verstuiver.

Microdip

Microdrip is een gebruiksvriendelijk systeem waarmee je alle soorten planten in borders, hanging baskets en bakken continu genoeg water geeft. Microdrip zorgt voor een enorme waterbesparing. De druppels worden meteen opgenomen door de grond en krijgen geen kans te verdampen. Microdrip leg je bovengronds aan.

Automatische bewateringssystemen

Sprinklersysteem

Een sprinklersysteem is een ondergronds besproeiingssysteem voor tuinen. Het systeem geeft je tuin op standaardtijden water en is geschikt voor tuinen vanaf 200 vierkante meter. Door pop-up sproeiers en een watergeefcomputer wordt je tuin besproeid.

Sproeiers

Er zijn verschillende sproeiers te koop. Zwenksproeiers zijn in de breedte en lengte verstelbaar en geschikt voor kleinere tuinen van maximaal 200 vierkante meter. Sommige zwenksproeiers hebben een timer. Sector- en cirkelsproeiers besproeien een rond oppervlak en zijn geschikt voor grote tuinen. De multi-instelbare sproeier bereikt alle hoeken in je tuin. De sproeier past het bereik en de sproeistraal aan het stuk tuin aan.

Wanneer water?

Wanneer je water geeft hangt af van het seizoen en de vochtigheidstoestand van de grond. Geef in de zomer vroeg in de ochtend of ’s avonds water. Liever niet ’s middags omdat het temperatuurverschil dan te groot is. Ook verdampt er op het heetst van de dag veel water zonder dat de planten er iets aan hebben. Geef nooit water in de felle zon, dan verbranden de planten.

Sproei liever minder vaak goed, dan elke dag een beetje. Planten en gras worden lui als je regelmatig weinig water geeft. Het dringt dan niet diep genoeg in de bodem waardoor de wortels in de breedte in plaats van in de diepte groeien. Zo nemen ze minder water op en verdrogen sneller. Sproei je tuin een keer per week.

Geef je planten vaker water:

 • Tijdens de groeiperiode in de zomer.
 • Die op een plek in de volle zon of wind staan.
 • Bij grote hitte.
 • Bij langdurige droogte en warmte, zelfs twee keer per dag.
 • Bij planten die in potten staan. De potten verdampen zelf ook water.

Geef je planten minder water:

 • Aan het begin van de groeiperiode in het voorjaar.
 • Die op een beschutte plek in de schaduw staan.
 • Bij koel, regenachtig weer.
 • Bij kuipplanten die koel en vorstvrij overwinteren.

Watertappunten

Meerdere tappunten zonder drukverlies

Het slepen met de tuinslang is vervelend werk en je bereikt niet alle hoeken van de tuin. Wil je direct op je werkplek en overal in de tuin water tappen? Koop dan de waterstopcontacten van Gardena. Leg deze speciale tappunten ondergronds aan zodat er geen slangen of leidingen dwars door je tuin lopen. Ze hebben ingebouwde stopventielen, die het water pas doorlaten als je er een slang in steekt. Zonder drukverlies leg je zo meerdere tappunten aan.

Flexibel systeem

Monteer een tweeweg waterverdeler op de buitenkraan. Zo tap je makkelijk water direct aan de kraan of op een willekeurige plaats in de tuin. Plaats je ook nog een watertimer tussen de kraan en de verdeler, dan word je tuin automatisch op vaste tijden besproeid.

Wintertip:

Tap voor een vorstperiode je buitenkranen af en laat tuinslangen leeglopen. Zo voorkom je dat ze kapot vriezen.

Meer vinden bij Welkoop

Gieters
Gieters
Slangwagens en wandslangboxen
Slangwagens en wandslangboxen
Tuinslangen
Tuinslangen