Beschermen tegen vorst

Het wordt kouder en niet alle planten kunnen daar goed tegen. Bescherm je planten in de winter met noppenfolie, vliesdoek of afdekhoezen.

Vorstgevoelig of winterhard?

Vorstgevoelige planten gaan dood bij vorst. Iedere plant is anders en de temperatuur en duur van de vorst waar ze tegen kunnen verschilt dan ook per soort. Winterharde planten maken een soort antivries aan als het kouder wordt. Ze veranderen hun stofwisseling en komen in een rustfase. Er komt dan minder vocht in hun cellen en dat betekent minder kans op bevriezing. De mate van winterhardheid varieert per soort. Zowel vorstgevoelige als winterharde planten hebben in de winter baat bij wat extra bescherming.

Droge grond

De wintermaanden zijn vaak niet alleen koud, maar ook nat met veel neerslag en vocht in de grond. In droge grond kan een plant beter tegen kou. Zorg daarom voor een bodem die goed afwatert.

Mulchlaag

Mulchen is het bedekken van de bodem rondom planten met een laag organisch materiaal, zoals gras, bladeren, compost, houtsnippers of cacaodoppen. Mulch bedekt de bodem en vormt zo een isolatielaag, waardoor vorst minder makkelijk in de grond trekt. 

Winterhard in volle grond

Winterharde planten en bomen beschermen zichzelf tegen vorst. Maar ze kunnen vaak wel een beetje hulp gebruiken als ze in de winter in gure, harde wind staan. Gebruik dan noppenfolie of een afdekhoes. Storm voorbij? Haal het beschermende materiaal weer weg, je winterharde planten redden zich dan prima zelf.

Halfwinterhard

Het hangt een beetje van de winter af of halfwinterharde planten bescherming nodig hebben. Met afdekvlies speel je op zeker en komen ze de winter prima door. Vliesdoek isoleert en ademt tegelijk, waardoor er geen vocht onder blijft zitten. Pak je planten voorzichtig in en maak eventueel een paar ventilatiegaten in het doek.

Planten in potten

Bij winterharde en halfwinterharde planten in potten is het zaak dat de pot – en daarmee de kluit – niet bevriest. Een paar gaten in de bodem van je pot zorgen dat overtollig water makkelijk uit de pot stroomt. Zet de pot eventueel op een kleine verhoging, zodat water nog beter weg kan. Beschermen tegen vorst doe je door de pot in te pakken met noppenfolie. Let wel op dat je de drainagegaten onder de pot niet afsluit met de folie. 

Vorstgevoelige planten 

Vorstgevoelige soorten zoals tropische en subtropische planten laat je het liefst binnen overwinteren. Lukt dat niet, pak ze dan in met vliesdoek of een afdekhoes. Tip: Zorg altijd dat je plant en de folie of hoes droog zijn voor je gaat inpakken. Zo voorkom je schimmel en rot.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Gerelateerde video's

XlzpxYwoAWE
Winterbescherming planten