Maak je tuin in tien stappen winterklaar

De herfst is het ideale seizoen om je tuin voor te bereiden op de winter.

Met onze tien stappen is je tuin zo winterklaar!

Maak je tuin in tien stappen winterklaar

De herfst komt bijna weer om de hoek kijken. Dit seizoen is perfect om de tuin te onderhouden en klaar te maken voor de winter. Met de tien onderstaande stappen is dit zo gebeurd. Dus haal die tuinhandschoenen en je tuingereedschap uit de schuur en ga aan de slag! 

Stap 1: haal het onkruid weg

De herfst is de perfecte periode om onkruid te gaan wieden. Het groeit veel minder snel dan in de zomer. Maak het jezelf gemakkelijk door een schoffel en voegenkrabber te gebruiken. Hierdoor is het dus een stuk makkelijker om het onkruid weg te halen. Zeker in de herfst heb je lang profijt van deze klus! 

Stap 2: maak je gazon klaar voor de winter

Na de herfst volgt natuurlijk de winter. Het is belangrijk om je gazon op het volgende seizoen voor te bereiden. Zo blijft je gazon het langste netjes en kan je er in de lente en zomer weer van genieten. Wat je moet voorkomen is een moslaag op het gazon. Hark de gevallen bladeren weg, anders krijgt je gazon geen licht en lucht meer. Ook is het belangrijk om te verticuteren. Zo haal je de bovenste moslaag weg en kan het gazon gezond groeien. Maai in oktober het gazon en bemest het daarna met genoeg mest. Zo heeft het gazon genoeg voeding om de winter door te halen. Omdat je in de winter het toch niet echt druk hebt met de tuin is dit ook de ideale tijd om de grasmaaier te onderhouden.

Hoe verticuteer ik mijn gazon?

Stap 3: plant je bollen

Wil jij in de lente ook een prachtige tuin vol bloemen hebben? Dan zul je in de herfst het harde werk al moeten doen. De bloembollen hebben namelijk eerst de kou nodig voordat ze tot bloei komen. Het is wel belangrijk dat je ze plant voordat het heeft gevroren. Let wel op dat je ze na aankoop het beste gelijk kunt planten. Als je daar nog even mee moet wachten bewaar ze dan wel op een droge plek in 10-15 graden.

Stap 4: plant je seizoensgroenten

Bij groenten uit je eigen moestuin denk je waarschijnlijk al snel aan het voorjaar en de zomer. Maar wist je dat er een aantal groenten zijn die het ook in de herfst nog prima doen? Onderstaande groenten zijn ook in de herfst nog heerlijk uit eigen tuin:

 • Spinazie
 • Rucola
 • Veldsla
 • Winterui
 • Knoflook
 • Tuinbonen
 • Rabarber
 • Radijsjes
 • Paksoi
 • Winterpostelein
 • Knolvenkel

Deze groenten plant je dus nog makkelijk in september of oktober. Ideaal voor bijvoorbeeld een heerlijke verse stoofpot of groentesoep! 

Stap 5: help je planten overleven

Tijdens de koude wintermaanden kan de temperatuur flink zakken. Hoe help je je planten deze koude, kille periode te overleven? Sommige planten doen het prima in de winter, maar anderen hebben een helpende hand nodig. Haal de planten die vooral in het voorjaar bloeien naar binnen. Zo heb je meer kans om er het komende voorjaar opnieuw van te genieten.

Stap 6: snoei je rozen

Er zijn drie momenten om je rozen te snoeien. De herfst is daar één van. De rozenstruik moet beschermd worden in de winter. Knip de struik tot kniehoogte. Als je dit op hout doet, heeft de struik minder kans om in te vriezen in de winter. Ook is het belangrijk dat je de onderste 15 cm van de struik bedekt met omringende aarde. Ook dit beschermt de struik tegen vorst. Mochten de stelen bevriezen in de winter, dan zullen de wortels het nog prima volhouden in de aarde. 

Stap 7: maak je vijver klaar voor de winter

De herfstperiode is de perfecte periode om een grote herfstschoonmaak te houden. De planten zijn minder actief in de herfst. Hierdoor heb je minder vuil in de vijver en kan je langer van een schone vijver genieten. Met een afdeknet voorkom je dat nieuwe bladeren in je vijver vallen.

Hoe onderhoud ik mijn vijver?

Stap 8: decoreer je tuin

Als je een vuurkorf in de tuin plaatst of een heater neerzet kun je nog heerlijk buiten zitten! Zo kun je ook in de herfst en winter nog lekker buiten genieten. Ook kan je het gezellig maken door een aantal pompoenen neer te zetten en vrolijke lichtjes op te hangen. Zo haal je het donker weg en geniet je ’s avonds nog heerlijk van de buitenlucht.

Stap 9: help de dieren

De winter is een nare periode voor de diertjes. Om ze te helpen, kun je een vogelhuisje ophangen. Of verwen ze met een voederbol of ander lekkers. Met al die vogeltjes in je tuin vrolijkt het toch de boel op!

Stap 10: geniet van de aankomende tijd..

Na al deze werkzaamheden kun je weer heerlijk genieten in je tuin. Maak een lekkere warme chocomel, ga lekker zitten in een comfortabele tuinstoel en bewonder je harde werk.
 
Wil je meer weten? In onze winkels helpen we je graag verder! 

Meer vinden bij Welkoop

Bladblazers
Bladblazers
Outdoorlaarzen
Outdoorlaarzen
Kettingzagers
Kettingzagers