Gesteeld gereedschap

Veel van het gereedschap voor de tuin heeft een steel. Sommige zijn van hout, andere van aluminium, kunststof of staal. Ze verschillen in lengte dus zoek de steel die bij de klus en jouw eigen lengte past. Dat maakt je werk gemakkelijker en voorkomt rugklachten. In principe zit de steel aan het gereedschap vast, maar de meeste stelen zijn ook los verkrijgbaar in verschillende lengtes, diktes en materiaal.

Materiaal gesteeld gereedschap

De meeste stelen zijn van hout gemaakt. Dit is sterk, duurzaam en ligt lekker in de hand. De stelen van het Welkoop gereedschap zijn van FSC gekeurd, gebeitst essenhout. Het tuingereedschap is meestal van gehard staal, gesmeed in een Nederlandse smederij. Gehard staal is een superieure staalsoort met een lange levensduur.  Voor extra stevigheid loopt het stalen deel vaak door over de houten steel. Het gesteeld gereedschap van Sneeboer combineert een essenhouten steel met handgemaakt tuingereedschap van RVS, voorzien van een anti-vliegroestlaag. Hierdoor gaat dit gereedschap nog langer mee.

Lange stelen

Lange stelen gebruik je bij de volgende gereedschappen:

-          Een bezem gebruik je om afval bij elkaar te vegen. Bezems verschillen in breedte en materiaal, afhankelijk van waar je de bezem gebruikt maak je een keuze.

-          Met een schoffel voorzien van een steel met handvat haal je onkruid uit de tuin weg. Je snijdt met een duwende beweging onder het onkruid door en scheidt zo de wortels
van het groen.

-          Een bladhark met platte tanden van kunststof of metaal is handig om blad bij elkaar te harken.

-          Een grashark heeft scherpere punten waardoor je gemakkelijk mos en maaisel van het gras af haalt. Hij is ook geschikt om tuinafval in borders bij elkaar te harken.

-          Met een stalen hark egaliseer je de bodem en maak je de bovenlaag los.

-          Een hak gebruik je ook om onkruid weg te halen. Dit doe je met een hakkende beweging die ook in zware grond nog goed te doen is.

-          Een cultivator gebruik je om de bovenlaag los te woelen en te beluchten. Je haalt onkruid met wortel en al omhoog waardoor het definitief verdwijnt.


Korte stelen

Korte stelen (vaak met een handvat) zitten aan het volgende tuingereedschap:

-          Een spade gebruik je om de grond om te spitten en als je beplanting wilt aanplanten. Voor gebruik op zware grond is er ook een extra smalle spade. Een spade is scherp en sterk.

-          Een bats heeft een breder, gebogen werkblad waarmee je grond en zand verplaatst.

-          Het werkblad van een schop is nog groter en vaak van aluminium gemaakt om deze lichter te maken. Je kunt er allerlei los materiaal mee verplaatsen.

-          Een riek of vork is er met 3 tot 9 tanden van metaal. Afhankelijk van het losse materiaal dat je wilt verplaatsen bepaal je de breedte van het gereedschap.

-          Met een graskantensteker kun je netjes de grasranden steken. De steel is van hout of metaal en voorzien van een stevig handvat zodat je meer kracht kunt zetten.

-          Een grondboor is helemaal gemaakt van verzinkt staal, met kunststof handgrepen voor een betere grip. Hiermee kun je gaten boren in niet al te zware grond, zodat je
palen kunt zetten.

Multi-Star® systeem van WOLF-Garten

Dit degelijke kliksysteem combineert een losse steel met allerlei handige tuingereedschappen. Je koopt een losse steel van essenhout of aluminium met kunststof. Ze zijn er in verschillende lengtes dus goed af te stemmen op het gebruik en je eigen lengte. Op elke steel zit een drukknop waardoor je het losse gereedschap stevig op de steel vast kunt klikken. WOLF-Garten heeft onderdelen voor de gewone klussen ontwikkeld, zoals een bezem, hark of schoffel. Ook zijn er onderdelen voor een speciale klus zoals een graskantenrol, verticuteerkam of distelsteker.