Houthakken

Nu de winter langzaam maar zeker dichterbij komt, is er niets lekkerder dan een eigen houtvoorraad voor de open haard. 

Met deze tips van Welkoop leer je alles over hoe je dat het beste kunt doen.  

Houthakken

Nu de winter langzaam maar zeker dichterbij komt, is er niets lekkerder dan een eigen houtvoorraad voor de open haard. Er zijn immers weinig dingen gezelliger dan met z’n allen rond een knapperend haardvuur te zitten. Met deze tips van Welkoop leer je alles over hoe je dat het beste kunt doen. Meer een buitenmens? Dezelfde tips gelden natuurlijk ook voor als je liever een kampvuurtje stookt.

Wat voor hout?

Een goed vuur begint bij het juiste hout. De belangrijkste regel voor het hout: hoe droger, hoe beter. Vochtig hout geeft minder warmte, omdat bij het verdampen van het vocht energie verloren gaat die anders vrij zou komen als warmte. Heb je levend hout gekapt om later op te stoken? Houd er rekening mee dat dit hout vaak minimaal twee jaar moet drogen.

Let er verder op dat je geen behandeld hout gebruikt in je open haard of vuurkorf. Dit is hout dat bijvoorbeeld wordt gebruikt in spaanplaat, maar ook geschilderd hout. Het hout brandt vaak slecht en kan giftige gassen vrijlaten. 

Hoe hak je hout?

Houthakken kun je doen met een bijl. We bespreken hier hoe je het beste met een bijl hakt. Het allerbelangrijkste is dat de bijl die je gebruikt goed scherp is. Een scherpe bijl is veel veiliger dan een botte bijl, omdat een botte bijl kan afketsen en een scherpe bijl in het hout of hakblok blijft steken.

Je houding is ook belangrijk. Ga stevig staan met je benen iets uit elkaar en je knieën licht gebogen. Pak met een hand de onderkant van de steel stevig vast, en pak de steel met je andere hand net onder de kop vast. Zwaai de bijl naar beneden en haal ondertussen je bovenste hand naar beneden richting je andere hand. Zo kun je de bijl sturen en extra vaart meegeven. Mik op het midden van het houtblok voor het beste resultaat.

Hoe kies ik de juiste bijl?

Houtsoorten

Hoewel hout van verschillende bomen net even anders brandt, maakt het niet heel veel uit als het hout goed droog is. Wel komen bepaalde houtsoorten in Nederland net wat vaker voor, of branden ze net wat sneller of heter. Beuk komt bijvoorbeeld veel voor en geeft veel warmte, waardoor deze houtsoort populair is. Fruitbomenhout is ook uitstekend brandhout, maar dat is juist vrij zeldzaam.

Hoe hak je een boom om?

Voor het omhakken van een boom heb je sinds 1 oktober 2010 een vergunning nodig. Zorg dus eerst dat je die hebt. De kapvergunning vraag je aan bij je gemeente. Als je aan de slag gaat, zorg dan voor de juiste beschermende kleding, en dat je zoveel mogelijk takken al hebt afgezaagd. Hak vervolgens een flinke inkeping aan één kant van de boom, totdat het lijkt alsof er iemand een hap uit de boom heeft genomen. De inkeping moet tot ongeveer halverwege de stam komen. Onthoud dat de boom die kant op valt.

Hak aan de andere kant van de boom een inkeping die schuin naar beneden loopt, naar de inkeping aan de andere kant toe. Hoe dichter je daarbij in de buurt komt, hoe meer de boom begint te hellen. Zo krijg je vast een idee van welke kant de boom op gaat vallen. Eventueel kun je de boom met touwen vastbinden voordat je de tweede inkeping hakt, zodat je de val van de boom in goede banen kunt leiden. Als de inkepingen bij elkaar komen, begint de boom te vallen

Wat voor bijl heb je nodig?

De juiste bijl maakt je hakwerk een stuk makkelijker. Welkoop heeft een uitgebreide selectie kloof-, hak- en universele bijlen. Een hakbijl gebruik je bijvoorbeeld om bomen mee om te hakken en wortels mee door te hakken. Daarna kloof je het hout in kleinere stukken met een kloofbijl. Met een houthiep hak je kleine aanmaakhoutjes of hak je takken van een boom. Voor een alles-in-1-oplossing vind je in onze webshop ook universele bijlen.

Wil je meer weten over hoe je het beste hout hakt? In onze winkels helpen we je graag verder.