Grasmaaiers en verticuteermachines
Een mooi gazon is een sieraad voor je tuin. Helaas gaat dit niet vanzelf en moet je er wel wat voor doen. In de eerste plaats regelmatig maaien en 1 à 2 keer per jaar verticuteren. Daarnaast heeft gras licht, mest en vocht nodig. Kies een machine die bij jou en de grootte van je gazon past.
Grasmaaiers
Er zijn 2 types grasmaaiers: een kooimaaier en een cirkelmaaier. Een kooimaaier snijdt het gras met 2 messen die langs elkaar snijden. Het resultaat is een mooi strak gazon. Meestal is een kooimaaier een handmaaier, geschikt voor de kleinere gazons. Met een losse opvangbak erbij hoef je het gemaaide gras niet bij elkaar te harken. Een cirkelmaaier slaat met 1 snel ronddraaiend mes het gras af. Hoewel het resultaat wat minder strak is, kun je een cirkelmaaier ook bij natter gras gebruiken. De meeste grasmaaiers op elektriciteit, accu of benzine zijn cirkelmaaiers.
Hand, elektrisch, benzine, accu of robot?
De bediening van grasmaaiers kan verschillen. Het kan handmatig, via een elektrisch snoer, met een accu of op benzine. Hierbij zetten we de kenmerken op een rijtje:
Handmaaier: Een handmaaier is geschikt voor de kleinere gazons. Het voordeel van maaien met de hand is dat het geen lawaai maakt. De machine is licht en handzaam, dus gemakkelijk op te bergen. Je hebt geen snoer of brandstof nodig, dus heel eenvoudig. Handkracht kost meer energie en als het gras nat is dan snijdt de kooimaaier minder goed. Het is belangrijk om regelmatig te maaien, want als het gras te lang is maait hij minder strak. De messenkooi heeft regelmatig onderhoud nodig.
Elektrische maaier: deze is geschikt voor gazons tot ongeveer 400 m2. Je hebt elektrische maaiers met een verschillende maaibreedte en motorvermogen. Je moet een stopcontact in de buurt hebben en goed opletten dat je niet over het snoer heen rijdt. Maaien in de regen is af te raden omdat je met elektriciteit werkt. Een elektrische maaier maakt weinig lawaai, is licht van gewicht en geeft een goed maairesultaat. Het is belangrijk om in de zomer elke week te maaien. Stel de maaier op de juiste lengte af: te kort maaien geeft mos en onkruid de kans. Te lang gras staat slordig en stimuleert ook de vorming van mos. Met een opvangbak of opvangzak hoef je het gemaaide gras niet bij elkaar te harken. Dit is zeer fijn met een groot gazon. Des te groter het gazon, des te fijner werkt een zware en brede machine.
Een benzinemaaier: is onmisbaar bij grotere gazons, omdat je niet beperkt wordt door een snoer. De machines zijn vaak breder en hebben meer vermogen. Met zelfrijdende wielen kost maaien geen enkele moeite. De benzinemaaier maakt wat meer lawaai en heeft meer onderhoud nodig dan een elektrische maaier, maar door de bijgeleverde opvangzak hoef je het gemaaide gras niet bij elkaar te harken. Wanneer je gazon nog groter is, dan is een zitmaaier een comfortabel alternatief.
Een accumaaier: is vergelijkbaar met een elektrische maaier, maar het verschil is dat je niet aan een snoer vast zit. De accu heeft een beperkte looptijd, maar met een reserve accu voorkom je dat je stil komt te staan.
Met een robotmaaier hoef je nauwelijks naar je gazon om te kijken. Je legt een speciaal draad langs het gazon, dit vormt de begrenzer van de maaier. Je installeert een oplaadstation met elektriciteit waaraan de robot zich kan opladen. De robot maait zelfstandig het gazon. Hij rijdt kriskras over het gras, net zolang totdat het gazon kort is. Daarna rijdt hij zelf terug naar het oplaadstation. Bij regen gaat hij daar ook schuilen. Afhankelijk van de programmering maait de robotmaaier 2 à 3 keer per week waardoor het afgemaaide gras kan blijven liggen. De robotmaaier moet zorgvuldig geïnstalleerd worden en vraagt in de winter een onderhoudsbeurt. Verder hoef je er niet naar om te kijken en zorgt deze maaier voor het ultieme gemak.
Maaien en mulchen
Alle grasmaaiers maaien het gras. Er zijn ook maaiers met een extra functie: het mulchen. Het afgemaaide gras wordt hierdoor fijn versnipperd waardoor je het prima kunt laten liggen. Het vormt dan weer voeding voor het gazon. Voorwaarde is wel dat het gras niet al te lang is, dan wordt de mulchlaag op het gazon te dik en verstikt het gras. Zeker bij grotere gazons is dit een zeer handige extra functie van een grasmaaier.
Verticuteermachines
Onder ideale omstandigheden is maaien genoeg om een mooi gazon te hebben. Aangezien we die lang niet altijd hebben kunnen er toch mos en grasresten in het gazon komen. Om deze te verwijderen en het gazon weer lucht te geven, kunnen we dit met een verticuteermachine weghalen. Een verticuteermachine snijdt met een messenrol door de bovenste centimeters van het gazon. Hierdoor worden mos- en grasresten losgeslagen en opgevangen in de opvangzak. Je kunt de werkdiepte instellen en alle verticuteermachines verschillen in werkbreedte en motorvermogen. Des te groter het gazon, des te zwaarder de machine die je wilt gebruiken. Meestal rijd je een 2e keer in de dwarsrichting over het gazon voor het beste resultaat. Om echt alle mos en grasresten weg te halen kun je het gazon nogmaals goed afharken met een sterke bladhark.
Schrik niet van het gazon nadat je geverticuteerd hebt: je herstelt het gazon weer door te bemesten en bij te zaaien. Na een paar weken heb je weer een mooi fris gazon. De verticuteermachine kan ook voorzien worden van een beluchtingsrol. Hiermee breng je lucht in je gazon, wat zeker bij zware grond een mooie extra toepassing van deze machine is. Heb je weinig ruimte voor een verticuteermachine dan kun je deze in de Welkoop winkels ook huren.
Onderhoud machines
Welke machine je ook gebruikt: ze hebben allemaal regelmatig onderhoud nodig. Begin met het schoonmaken na gebruik. Verwijder grasresten en modder, hiervan slijten de messen extra. Spuit de metalen onderdelen regelmatig in met een multispray. Zet de machine op een droge plek weg. Breng de machine minimaal 1 keer per jaar weg voor een onderhoudsbeurt. Dan worden de messen geslepen of vervangen en de motor nagekeken. Des te scherper de messen des te mooier het resultaat. Wacht niet met onderhoud tot in het voorjaar het gras weer gaat groeien, dan ben je niet de enige die bij de onderhoudswerkplaats komt. Bij veel Welkoop winkels verzorgen ze het onderhoud van machines.