Nu 1+1 gratis op alle kleine verpakkingen diervoeding van IAM’s, Eukanuba en Smolke. Maximaal 4 artikelen per klant.
Welke soorten afrastering zijn er?
Er zijn verschillende vormen van afrastering beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen en geschikt voor verschillende soorten dieren en situaties. Een overzicht van de meest voorkomende vormen van afrastering:
- Draadafrastering: dit is de meest voorkomende vorm van afrastering. Het bestaat uit één of meerdere draden die tussen palen zijn gespannen. Draadafrastering is geschikt voor verschillende soorten dieren en kan worden gebruikt voor zowel permanente als tijdelijke omheiningen.
- Lintafrastering: lintafrastering bestaat uit breed lint dat tussen palen wordt gespannen. Het is geschikt voor paarden en andere dieren die niet snel door een omheining worden afgeschrikt.
- Netten: afrasteringsnetten zijn ideaal voor het houden van pluimvee en kleinere dieren. Ze kunnen snel worden geïnstalleerd en zijn ook handig voor tijdelijke omheiningen.
- Schrikdraadafrastering: dit type afrastering gebruikt een elektrische stroom om de dieren af te schrikken. Het is geschikt voor verschillende soorten dieren en kan worden gebruikt voor permanente en tijdelijke omheiningen. Lees ook dit artikel over hoe elektrische afrastering werkt.
Welke afrastering heb ik nodig?
Het afrasteren van weides zorgt ervoor dat dieren niet kunnen ontsnappen en verdwalen. Maar ook houdt het roofdieren en andere ongewenste dieren buiten, waardoor je dieren beschermd blijven. Welk type afrastering je nodig hebt, hangt af van een aantal factoren, waaronder het type dieren dat je hebt, de grootte van het gebied dat je wilt omheinen en de omgeving waarin je je bevindt. Enkele richtlijnen:
- Type dieren: dieren verschillen in grootte en lichaamsbouw en daarom heeft elke diersoort een andere omheining nodig. Voor pluimvee is een eenvoudige net omheining vaak voldoende, terwijl vee een stevigere draadafrastering nodig heeft. Paarden bijvoorbeeld hebben een hoge afrastering nodig. De geschikte hoogte van een omheining voor een paard is 140 centimeter, bestaande uit drie draden. Het liefst is deze omheining ook goed zichtbaar voor het paard, iets waar schriklint voor zorgt. Voor koeien is een hoogte van 110 centimeter voldoende. Bij schapen en geiten is het weer anders. De hoogte van een omheining voor geiten en schapen is lager, maar moet uit meer draden bestaan. Deze dieren laten zich niet snel door schrikdraad tegenhouden, want wol isoleert. Dus de enige plek om een schok te krijgen is via de snuit. Daarnaast wil je niet dat lammetjes onder de draad door gaan. Voor schapen bestaat de omheining daarom uit vier draden en voor geiten uit vijf draden. Bij beide dieren span je de onderste draad laag boven de grond: op 25 centimeter hoogte. Deze onderste draad wil je vrijhouden van gras dat er tegenaan groeit, want anders ontstaat stroomverlies. Op een rijtje, de richtlijnen van de hoogte van een omheining voor:
- paarden: 140 cm
- geiten: 140 cm
- pony’s: 120 cm
- koeien: 110 cm
- schapen: 100 cm
- pluimvee: 85 cm
- honden: 80 cm
- varkens: 50 cm
- konijnen: 50 cm
- Grootte van het gebied: hoe groter het gebied dat je wilt omheinen, hoe groter de kans dat u een permanente afrastering nodig heeft. Als je een groot stuk land wilt omheinen, kan een draadafrastering of houten afrastering geschikt zijn. Als je echter een kleiner gebied wilt omheinen, zoals een tuin of moestuin, is een kleinere, tijdelijke omheining mogelijk voldoende.
- Omgeving: je omgeving kan ook van invloed zijn op het type afrastering dat je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld in een gebied woont met veel roofdieren, moet je mogelijk een afrastering kiezen die deze dieren buiten houdt. Als je in een gebied woont met veel bomen en struiken, kan een natuurlijke afrastering geschikt zijn.
Benodigde materialen voor het afrasteren
Een afrastering bestaat uit verschillende onderdelen. Dit heb je nodig voor een goede afrastering:
- Afrasteringsdraad, -lint of -netten
- Afrasteringspalen
- Poortgrepen
Sommige onderdelen zijn alleen nodig als je een schrikdraad afrastering gebruikt:
- Isolatoren
- Geleiders
- Schrikdraad
- Aardpennen
- Schrikdraadapparaten
Wil je gaan afrasteren? Bekijk dan het aanbod bij Welkoop. Kom dan langs in een van de vele winkels van Welkoop en krijg persoonlijk advies. Je vindt het aanbod ook op de webshop. Vanaf € 40,- bezorgen we gratis bij je thuis.