Profiteer nu van 25% korting op 1 dierartikel naar keuze. Gebruik code DIER25 bij het afrekenen. Bekijk actievoorwaarden.
Vlooien bij katten
Een kat kan vlooien krijgen doordat hij in een omgeving komt waar vlooien thuishouden. Dit is bijvoorbeeld buiten, in de warmere periodes. Maar het kan ook binnen zijn – en wel het hele jaar door. Ook je binnenkat kan ze zomaar krijgen. Een vlo kan namelijk meeliften op iedereen die je huis binnenkomt. Ze zitten bijvoorbeeld op een hond, of op schoenen of kleding. Springen ze op je kat, dan kunnen ze zichzelf voeden en eitjes leggen: tot wel vijftig per dag.
Dat vlooien vervelend zijn, is geen verrassing. Ze bijten en dat veroorzaakt irritaties, ontstekingen – en jeuk. Met een vlooienmiddel voor je kat ben je dit alles voor. Een regelmatige ontvlooiing van je kat hoort dus bij de gezondheid en het welzijn van je viervoeter. De kattenvacht kun je controleren op vlooien met een vlooienkam. Hiermee vlooi je kat – en kun je soms zelfs wat vlooien uit de vacht kammen. Maar om de kriebelige parasieten echt effectief tegen te gaan, gebruik je het beste een vlooienmiddel bij je kat.
Wist je dat vlooien lintwormen kunnen overbrengen? Het is daarom slim om na een vlooienbesmetting je kat te ontwormen met een wormenmiddel.
Vlooienmiddel voor je kat
Voor een ontvlooiing bij je kat kun je druppels in de nek toedienen, tabletten geven of je kat een bandje laten dragen. Wat het beste vlooienmiddel voor je kat is, hangt af van de vlooiensituatie: zitten er nu vlooien op je kat en wil je ze meteen doden? Of zoek je een middel dat vooral voorkómt dat je kat vlooien krijgt?
Het ontvlooien van je kat moet regelmatig gebeuren. Hoe regelmatig, hangt af van het vlooienmiddel dat je voor je kat kiest. Heb je ook een (kleine) hond? Sommige middelen werken anti-vlooien bij kat én hond. Handig, want dan hoef je geen verschillende vlooienmiddelen in huis te halen. Let er wel op dat het vlooienmiddel dat je je kat toedient ook overeenkomt met zijn gewicht.
- Vlooienband
Een vlooienband doe je bij je kat om de nek. Deze banden zitten dicht op de huid. Dat is nodig voor de werking: de band geeft langzaam een stofje af. Hiermee is je kat wel een half jaar beschermd! Toch heeft je kat geen last van het dragen van de band, want vlooienbanden zijn een beetje elastisch. De vlooienbanden van Seresto beschermen je kat ook tegen teken.
- Vlooientabletten
Tabletten werken snel en vooral: gemakkelijk. Je verstopt een tabletje in een beetje natvoer of vers vlees en klaar is je kat. Beaphar heeft twee soorten tabletjes. De Vlo Kill+ tabletten hebben een korte werking van 24 uur en doden de volwassen vlooien op je kat. De Vlooien Anti-Conceptie tabletten hebben een lange anti-vlooien werking bij je kat van één maand. Je zet deze tabletjes preventief in, wanneer je kat nog geen vlooien heeft. Vlooieneitjes en vlooienlarven kunnen zich vervolgens niet ontwikkelen op je kat.
- Pipetjes
Een pipetje, of spot-on, druppel je op de huid – aan de basis van de nek. Hier kan je kat het niet oplikken. De vlooiendruppels verspreiden zich langzaam over de hele huid. Niet elk pipetje van elk merk is hetzelfde. Zo verschillen de vlooiendruppels voor een kat van elkaar in de werkzame stoffen. Sommige pipetjes doden hierdoor niet alleen de vlooien, maar gaan ook de ontwikkeling van nieuwe vlooien tegen. Of ze beschermen naast tegen vlooien, ook tegen teken. Ook de werkingsduur kan verschillen. Het ene pipetje beschermt één maand en het andere drie maanden.
- Omgevingsspray
De vlooien die je op je kat vindt, zijn eigenlijk niet eens echt het probleem. Want de eitjes en larven en poppen zitten hoofdzakelijk in de omgeving van je kat – in je huis. Naast een vlooienmiddel voor je kat, en flink stofzuigen, heb je daarom ook omgevingsspray nodig om van de vlooien bij je kat af te komen. Dit is spray waarmee je de vlooien en larven doodt die in de kattenmand zitten, op de vloer, bij de plinten en op de meubels.