Profiteer nu van 25% korting op 1 dierartikel naar keuze. Gebruik code DIER25 bij het afrekenen. Bekijk actievoorwaarden.
Ontworming kat
Wormeitjes zijn overal. In de straten en tuinen waar je kat ronddwaalt. In besmette prooidieren zoals vogels en muizen. Een likje hier, iets oppeuzelen daar, zichzelf wassen – je kat kan zo een worminfectie oplopen. Ook je binnenkat. Bijvoorbeeld doordat er wormeitjes aan je schoen zitten. Of doordat hij zichzelf schoonlikt terwijl hij vlooien heeft.
Het lastige met wormen is dat je ze niet meteen opmerkt bij je kat. En wanneer je wel wat merkt – diarree, braken of ontlasting met wormen –, dan is de worminfectie al groot. Bij een kitten merk je wel sneller wat. Die blijft bijvoorbeeld wat achter in de groei. Je kat ontwormen is dus voor de gezondheid belangrijk. Maar je doet dit ook voor je omgeving: een worminfectie kan op mensen overgaan.
Wormenmiddel voor de kat
Niet elk wormenmiddel voor de kat is hetzelfde. Ze verschillen van elkaar in vorm (tablet, poeder, druppels) en qua samenstelling. Het ene middel beschermt tegen spoelwormen en lintwormen – de meest voorkomende wormen in Nederland. Het andere is nog uitgebreider, breedspectrum, en beschermt vaak ook tegen haakwormen en hartwormen.
- Tabletten
Een tablet is een effectief wormmiddel voor de kat. Het komt snel in het darmkanaal terecht, waar het wezen moet. Omdat veel katten fijnproevers zijn, hebben Beaphar en Milbemax hun breedspectrum wormmiddelen voor jouw kat voorzien van een rundvleessmaak. Hebben de tabletten geen smaakje, zoals de Beaphar Totaal Wormmiddel tabletten die je kat tegen spoel- en lintwormen beschermen, dan kun je ze door het natvoer doen.
Hoeveel tabletjes je kat moet krijgen, hangt altijd af van zijn gewicht. Zo heeft Milbemax wormenmiddel voor een kat van boven 2 kilogram, en een wormenmiddel voor kittens en kleine katten onder 2 kilogram.
Tip! Voor de gezondheid van je kat moet je hem niet alleen beschermen tegen wormen, maar ook tegen parasieten. Van ons eigen Welkoop-merk Kenner hebben we daarom Duo Bescherming. Met één verpakking van Kenner haal je wormenmiddel voor je kat in huis (twee tabletten), en ook drie pipetten tegen vlooien en teken.
- Poeder
Is het een uitdaging om je kat zijn ontwormingstabletjes te laten opeten? Beaphar heeft een wormenmiddel voor je kat in de vorm van poeder: wormgranulaat. Je strooit het zo uit over (nat) kattenvoer.
- Druppels
Pipetjes ken je misschien van een vlooienbehandeling, maar ze zijn er ook om wormen tegen te gaan. Voor een kat die zich niet laat verleiden tot het nemen van een tabletje of poeder, is dit ideaal. Dronspot is een wormmiddel in de vorm van druppels. Je dient ze toe via een pipet, op de huid. De druppels beschermen je kat tegen alle veelvoorkomende wormen in Nederland.
Wanneer je kat ontwormen?
Voor het welzijn van je kat en je omgeving, geef je om de drie maanden een wormmiddel – dus vier keer per jaar. Maar heeft je kat vlooien of eet hij graag prooien, dan is een keer vaker niet verkeerd. Ook kittens moeten, tot ze een half jaar oud zijn, vaker worden ontwormd.