Kalk & meststoffen

Of de planten, bloemen of het gazon in je tuin goed gedijen heeft met allerlei factoren te maken. Maar een sleutelrol is weggelegd voor de bodem. Met kalk en meststoffen maak je een gezonde voedingsbodem waar je planten goed in groeien: mest voedt de planten, kalk houdt de zuurgraad van de bodem op peil. Bij Welkoop kun je kalk en mest kopen van ons eigen merk Welkoop, maar ook hebben merken als ECOstyle, Pokon en DCM allerlei soorten meststoffen en kalk voor jouw tuin.

Bekijk ook: Alles voor Gazon | Graszaden

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Kalk en meststoffen

Kalk en mest. Ze vullen elkaar optimaal aan. Want waar meststoffen zorgen voor een gezond bodemleven en sterke en weerbare planten, zorgt kalk ervoor dat de bodem minder zuur wordt. In zo’n bodem kan de bemesting beter worden opgenomen. Je strooit ze niet tegelijk uit, maar laat tussen het moment van kalken en bemesten zo’n vier weken tijd zitten. 

Kalk gebruik je voor je gazon, siertuin en moestuin. Aan sommige soorten is magnesium toegevoegd voor de groenkleuring.

Mest voor je tuin kopen

Voor je tuin kun je verschillende soorten mest kopen. Mest bestaat uit elementen. Bijvoorbeeld: N (stikstof), P (fosfor), K (kalium), Ca (calcium), en Mg (magnesium). De samenstelling kan veranderen. En dus heeft elke meststof een andere werking en dus een ander doel. Zo is er speciale mest voor je gazon, moestuin en siertuin. En ook voor de planten in je huis is er speciale voeding: kamerplantvoeding.

Richt jij je op je gras? Gazonmest is mest voor je gras in de vorm van korrels. Je strooit deze mest makkelijk uit. Voor je moestuin is er moestuinmest. Hiermee voorzie je de moestuinplanten gericht van voeding en profiteer je van een rijke oogst. Anders is het weer met planten in je siertuin. Deze vaste planten vragen soms weer om andere voedingstoffen en die geef je met siertuinmest. Merken als ECOstyle, Pokon en DCM hebben meststoffen voor onder meer rozen, hortensia’s, hagen en olijfbomen.

Het hele jaar door alerts en tips ontvangen op de juiste momenten? Je gras tot in de puntjes verzorgen – zonder dat je erover in hoeft te zitten wanneer je wat moet doen? Meld je aan voor onze Gazonwekker.

Tekorten in de bodem aanvullen

Is je bodem te zuur, dan lost kalk dat probleem om. Maar de bodem kan ook andere problemen hebben. Zoals een tekort aan magnesium, stikstof of fosfaat. Bij Welkoop kun je daarom ook mest kopen om zulke specifieke tekorten aan te vullen. Zoals magnesium waarmee je een magnesiumtekort aanvult of bloedmeel waarmee je een stikstoftekort aanvult. Bloedmeel zorgt voor een diepgroene kleur, herstelt geelverkleuring en helpt klaver in een gazon voorkomen. Heeft de bodem een tekort aan fosfaat, dan gebruik je beendermeel. Deze fosfaatmeststof stimuleert de wortelvorming, bloei en het afrijpen van de plant.

Heb je niet specifiek een tekort dat je wilt aanvullen, kijk dan eens naar de meststoffen van Welkoop. We hebben organische meststoffen voor het gazon en de moestuin, en ook universele tuinmest die breed inzetbaar is.

Meer over meststoffen te weten komen? Lees ons advies over mest en andere voedingsstoffen voor de tuingrond.