Vorken & rieken

Om hooi snel en efficiënt te verplaatsen, de stal uit te mesten of de composthoop te beluchten, heb je een vork of riek nodig. Bij Welkoop hebben we vorken en rieken in verschillende soorten. Zoals een paardenstalvork, mestvork of aardappelriek. Ook kun je bij ons een spitvork of hooivork kopen. Onze vorken en rieken van Welkoop Select zijn van hoogwaardige kwaliteit. Zo hebben ze een gelakte essenhouten steel met een waxlaag die blaren helpt voorkomen. Met dit gereedschap kun je dus heel wat hooi op je vork nemen.


Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Vorken en rieken van Welkoop

Om hooi, stro, mest, mais of aardappelen snel en efficiënt te verplaatsen, heb je – naast spierkracht – twee dingen nodig: een kruiwagen én een geschikte vork of riek. Er is in dit tuingereedschap nog behoorlijk wat verschil; vorken en rieken verschillen van elkaar in lengte van de steel, het hebben van wel of geen handvat en het aantal tanden. Zo telt de hooivork het minste aantal tanden en de maisvork de meeste. Het zijn eigenlijk vooral die tanden die maken welke tools je het beste kunt gebruiken voor welke klus.

Naast de welbekende hooivork, mestvork en maisvork, hebben we nog meer vorken en rieken. Zoals een spitvork, paardenstalvork en aardappelriek. Sommige exemplaren kun je laten thuisbezorgen, andere kun je online bestellen en afhalen in je dichtstbijzijnde Welkoop-winkel.

Hooivork met 2 of 3 tanden

Een hooivork heeft het minste aantal tanden van alle vorken: twee of drie. Hiermee is de hooivork licht van gewicht en makkelijk te hanteren. Je prikt er gemakkelijk hooi mee aan. Maar naast hooi, kun je de hooivork gebruiken om blad of takken te verplaatsen, of kun je de composthoop beluchten. Wil je meer hooi – of andere lading – op je vork nemen en verplaatsen, ga dan voor een hooivork met drie tanden. Zo’n hooivork wordt ook wel een riek genoemd; een riek is namelijk niets anders dan een vork met drie tanden.

Mestvork met 4 of 5 tanden

Uitmesten is nog een flink zwaar klusje. Kruiwagen erbij en scheppen maar, die mest met stro. Omdat de mestvork flink wat grovere lading moet kunnen verplaatsen, zijn meer tanden nodig dan de hooivork. Deze vork heeft er dan ook vier of vijf. Je kunt bij Welkoop een 4-tands of 5-tands mestvork kopen met een lange steel van 135 centimeter of een kortere steel van 90 centimeter. De stelen van 90 centimeter hebben een handvat. Zo kun je meer kracht uitoefenen en de mestvork nog beter onder controle houden. Elke Welkoop Select mestvork is van professionele kwaliteit en heeft scherpe tanden. Ga je fijner materiaal, zoals zaagsel of vlas verspreiden, dan is een paardenstalvork erg geschikt.

Maisvork met 6 tanden

Een vork met de meeste tanden van de vorken en rieken, is de maisvork. Met zes tanden kun je goed maiskolven verplaatsen, of voer scheppen voor dieren. Een maisvork van Welkoop Select heeft een steel van essenhout. De steel is gebogen in kokend water en de nerf loopt met de bocht mee. Dit maakt de steel extra sterk. Zelfs bij zware belasting zal de steel niet of nauwelijks breken.