
Tuinkalender: februari
Tegen het einde van de winter ontwaakt je tuin uit de winterrust. Op deze pagina lees je welke tuinklussen er deze maand op je liggen te wachten. Maak bijvoorbeeld je moestuin en gazon klaar voor het groeiseizoen. Ga in de weer met een snoeischaar. En bereid je tuin voor op het broedseizoen van de vogels.
Snel naar: Vogelhuisjes | Groentezaden | Kalk | Snoeigereedschap
Welke tuinklussen in februari?
Nestkastjes ophangen
Volgende maand start het broedseizoen. Hang nu in februari nog een nestkast op, als je dit voorjaar broedende vogels wil aantrekken. Hang de nestkast aan een boom of een muur, uit de buurt van drukke plekken en op minimaal twee meter hoogte.
Elke vogelsoort heeft zijn eigen voorkeuren als het gaat om de nestelplek. Wil je je favoriete vogel een fijn thuis geven in jouw tuin? Kies dan een geschikt vogelhuisje. Lees tips in ons artikel Vogelhuis ophangen.

Een greep uit het aanbod:
Vogels bijvoeren. Ook deze maand kan het nog koud zijn. Het kost vogels in deze lage temperaturen veel energie om op temperatuur te blijven. Geef de vogels daarom extra energie in de vorm van vetbollen, vogelpindakaas of pinda’s.

Gazononderhoud
Is er deze maand een dag waarop de weersomstandigheden mild zijn, dan ga je je gazon voor het eerst maaien. Zo maak je het gras weer gelijkmatig na de winter. Dat is gunstig voor de volgende stap: kalk strooien.
Februari is een goed moment om het gazon te kalken. Met kalk maak je de grasbodem minder zuur. Daardoor groeit je gras straks sneller dan mos en neemt het voeding, zoals meststoffen, goed op. Dat bemesten is trouwens een klusje voor volgende maand: na het kalken wacht je 3 tot 4 weken met bemesten.

Het kalken van je gazon doe je het liefst op een windstille dag, zeker wanneer je werkt met kalk in poedervorm. Op deze manier verspreid je de kalk goed over het hele gazon. Meer over hoe je te werk gaat, lees je in ons artikel: Gazon kalken.
Alles voor het kalken van je gazon:
Test hoe zuur je grond is. Zomaar wat kalk strooien, heeft geen zin. Je moet weten hoe zuur je grond is. Een zuurgraad tussen 6,2 en 6,7 is ideaal. De zuurgraad van je grond test je met een gratis grondtest in onze winkels. Je weet daarna of en hoeveel kalk jouw gazon nodig heeft.
Moestuin voorbereiden
Wil je dit jaar een moestuin beginnen? Deze maand, net na de vorstperiode, is de beste tijd om je moestuin aan te leggen. Eerst ga je de grond voorbereiden, dan gewassen uitkiezen, een indeling maken en als laatste: zaaien of planten. Hoe je precies te werk gaat, lees je in ons artikel: Moestuin aanleggen.

Deze maand is ook hét moment om groentezaden voor je moestuin in te slaan. Dus bedenk nu wat je in het voorjaar wil verbouwen. De eerste groenten zaai je al in februari en maart!
Vind je het lastig om groenten te kiezen en te bepalen waar wat moet komen te staan? Lees informatie en tips in ons artikel: Moestuin indelen.
Koop groentezadenHeb je al een moestuin in de volle grond? In februari kun je zaaien:
- Uien
- Tuinbonen
En dit kun je oogsten:
- Boerenkool
- Savooiekool
- Spruitkool
- Schorseneren
- Veldsla
Groenten invriezen. Heb je meer boerenkool geoogst dan je op kan? Of andere groenten? Lees in dit artikel over groenten oogsten hoe je je groenten kunt bewaren of invriezen.
Heb je een moestuin onder glas? Dan kun je deze maand al meer zaaien. Lees ons artikel: Koude kas kalender. Of bekijk onze zaaikalender.
Snoeien
In februari begin je met het snoeien van winterharde bomen. Controleer wel van tevoren of er geen strenge vorst meer komt. Want snoeiwonden die ontstaan door het snoeien, kunnen invriezen. En dat geeft schade aan je boom.
In maart barst het snoeiwerk pas echt los. Deze maand doe je het nog rustig aan en snoei je deze bomen:

- Appelboom snoeien
Snoei je appelboom deze maand, in de late winter. Dan herstelt je appelboom het best. Door het snoeien verhoogt de fruitproductie. Hoe je te werk gaat bij je jonge of oude appelboom en op welke valkuilen bij het snoeien je moet letten, lees je in ons artikel: Appelboom snoeien.
- Perenboom snoeien
Ook de perenboom snoei je deze maand. Zo heb je straks een sterke, productieve perenboom. Nu, in de late winter, is deze boom nog in rust. De nieuwe knoppen zijn nog niet uitgelopen, dus dat is het ideale moment. Hoe je het snoeien aanpakt, lees je in ons artikel: Perenboom snoeien.
- Nectarineboom snoeien
Deze boom snoei je voordat de knoppen uitlopen. Dat is in de late winter of vroege lente: meestal in februari of maart. Dus kom je er deze maand niet aan toe, zet deze taak dan in je agenda voor volgende maand. Lees hoe je snoeit in ons artikel: Nectarineboom snoeien.
- Knotten van wilgen
De wintermaanden zijn geschikt voor het snoeien van de wilgen. Dus heb je dat de afgelopen winter nog niet gedaan, dan is nu het moment. De snoeitechniek die je hanteert is knotten: de takken snoei je zo dicht mogelijk bij de knot af. Dunne takken knip je weg met een snoeischaar en dikke takken zaag je weg met een snoeizaag. Zo houd je een compacte knot over. En blijft je boom gezond.
Snoei wilgen om de paar jaar. Het knotten van wilgen hoef je niet elk jaar te doen. Om de 2 of 5 jaar is genoeg. Maar doe het dan wel. Snoei je minder vaak, dan worden de takken zwaar. Die kunnen scheuren en schade geven aan de stam.
Het hele jaar door een mooie tuin.
Doe je elke maand wat, dan heb je het hele jaar door een mooie tuin. Onze tuinkalender helpt je daarbij! Wil je advies over het tuinonderhoud in februari? Bijvoorbeeld over het kalken van je gazon of voorbereiden van je moestuin? Kom naar één van onze winkels. Onze tuinspecialisten helpen je graag.
Zien we je binnenkort?
Vind jouw winkel