Tuinkalender: januari

Midden in de winter is je tuin in winterslaap. Maar jij niet. Op deze pagina lees je welke tuinklussen er deze maand op je liggen te wachten. Want daalt de temperatuur onder nul? Dan moet je bepaalde planten beschermen tegen vorst. En ook niet in winterslaap deze maand, zijn de tuinvogels. Die zijn druk op zoek naar voedsel. Zaak dus om ze niet te vergeten.

Snel naar: Plantbescherming | Tuinvogelvoer | Tuinmachine onderhoud


Welke tuinklussen in januari?


Appelboom snoeien

Een boom die je in januari kunt snoeien, is de appelboom. De wintersnoei van deze boom valt namelijk tussen december en maart. In deze periode is de boom in rust. Snoei de oude takken weg en maak zo ruimte voor nieuwe groei. Meer over hoe je het snoeien aanpakt, lees je in ons artikel: Appelboom snoeien.

Andere struiken en bomen snoei je deze maand beter niet. Je tuin is dan wel grotendeels in winterrust, maar er is kans op vorst. En snoeiwonden die ontstaan door het snoeien, kunnen invriezen. Daardoor krijg je schade aan je struik of boom.


Draag laagjes. In je winterse tuin werken is eerst fris, maar voor je het weet werk je je warm. Draag daarom laagjes. Zo kun je altijd wat kleding uitdoen of aandoen. Ontdek onze outdoorkleding Veleste. Gemaakt voor mensen die graag buiten zijn.


Planten en boompjes beschermen tegen vorst

Januari is een maand waarin je tropische planten of bomen jouw hulp kunnen gebruiken. De eucalyptus, agapanthus, citroenboom en olijfboom gaan niet in winterrust, zoals winterharde planten dat doen. Om te voorkomen dat deze planten kapotvriezen en doodgaan, moet je ze beschermen tegen vorst.

Het beste is om de planten tijdelijk te verhuizen naar de garage of schuur. Is dat geen optie, dan kun je ze inpakken met een afdekhoes.

Halfwinterharde planten. Vriest het deze maand een lange periode? Halfwinterharde planten zoals salie, fuchsia, abelia en struikveronica kunnen dan jouw hulp ook wel gebruiken.

Vliesdoek en noppenfolie

Een winterafdekhoes laat licht en lucht door en vermindert de vrieskou met enkele graden. Een ideale oplossing dus voor planten of bomen die je niet kan verplaatsen. Kies voor een afdekhoes van jute of polypropyleen. 

Potplanten kun je beschermen met noppenfolie. Wikkel je dat om de pot, dan voorkom je dat de wortels bevriezen. Laat de onderkant van de pot vrij, zodat het teveel aan water weg kan. Heb je planten in de volle grond? Die kun je beschermen met een isolerende laag mulch of stro.


Afdekhoes kiezen. Afdekhoezen heb je in verschillende materialen en diktes. Weten welke afdekhoes je nodig hebt? In de winkel geven onze tuinspecialisten je graag advies over de beste vorstbescherming voor jouw plant of boom.


Tuinvogels bijvoeren

Denk deze maand ook aan de tuinvogels. In guur weer kost het kleine vogels veel energie om warm te blijven. Met tuinvogelvoer geef je ze extra energie. Voer op verschillende manieren, want niet elke vogel eet hetzelfde voer of eet op dezelfde manier.


Strooi elke dag een handje strooimix op een voedertafel. Zo kunnen de tuinvogels ongestoord eten, zonder dat ze last hebben van katten. Hang vetbollen op of voer vogelpindakaas. En denk aan de grondvogels. Spreeuwen of merels eten niet van tuinvogelvoer dat je ophangt. Voor deze vogels strooi je strooivoer op de grond. Strooi elke dag een beetje. Zo voorkom je dat het voer blijft liggen en ongedierte aantrekt.


Vergeet deze maand ook niet een waterbron neer te zetten. Vriest het dagenlang, dan is het voor tuinvogels lastig om aan water te komen. Doe geen zout in het water, maar breek het ijs wanneer het water bevroren is.

Tel deze maand mee. Op 24, 25 en 26 januari is de Nationale Tuinvogeltelling. Tel een half uur lang de tuinvogels die je ziet. Zo help je de Vogelbescherming Nederland een beeld te krijgen van hoe het gaat met de tuinvogels.


Gereedschap onderhoud

Nu midden in de winter is het perfecte moment om je tuingereedschap schoon te maken, te smeren en te slijpen. Zo houd je je gereedschap in perfecte staat en verleng je de levensduur.

Messen kunnen jaarlijks wel een slijpbeurt gebruiken. Denk aan de messen in je grasmaaier, duw-kooimaaier, cirkelmaaier of robotmaaier. En ook aan de messen van je handtuingereedschap. Zoals de handheggenschaar, snoeischaar en graskantschaar. Je gebruikt hiervoor een slijpsteen.


Je snoeigereedschap kun je smeren met een paar druppeltjes olie. Zo verminder je wrijving en ga je roestvorming tegen. Berg snoeigereedschap met een veer daarna gesloten op, zodat de veer goed op spanning blijft.

Je tuinmachines met motor geef je ook een onderhoudsbeurt. Zoals de cirkelmaaier, kettingzaag, heggenschaar, bosmaaier of bladblazer. Een onderhoudsbeurt bestaat uit bijvoorbeeld deze handelingen:

  • Stof, zaagsel of gras verwijderen met een zachte borstel.
  • Ketting of messen schoonmaken en slijpen of vervangen voor nieuwe.
  • Het luchtfilter schoonmaken of vervangen voor een nieuwe.
  • De olie uit de motor halen en vullen met nieuwe olie.

Periodiek onderhoud. Breng je tuinmachine langs voor het periodieke onderhoud. Wij slijpen, smeren, balanceren – net wat nodig is. Zo is je machine voor straks startklaar. Kijk welke winkels deze service aanbieden.


Het hele jaar door een mooie tuin.

Doe je elke maand wat, dan heb je het hele jaar door een mooie tuin. Onze tuinkalender helpt je daarbij! Wil je advies over het tuinonderhoud in januari? Bijvoorbeeld over het beschermen van de olijfboom tegen winterweer of het onderhoud van tuinmachines of tuingereedschap? Kom naar één van onze winkels. Onze tuinspecialisten helpen je graag.

Zien we je binnenkort?

Vind jouw winkel