
Tuinkalender mei.
We zitten er middenin: het voorjaar! Tijd om fluitend naar buiten te gaan. In mei is de kans op nachtvorst met de dag kleiner. Dus zet je overwinterende tropische planten weer buiten. Ook kun je volop in de volle grond planten en zaaien. Sla aan het snoeien en mulchen. En overweeg een regenton en egelhuis in je tuin te zetten.
Seizoensproducten
Welke tuinklussen in mei?
Zaai en plant in de volle grond
Half mei is IJsheiligen voorbij. Dat is de periode van 11 mei tot en met 14 mei. In de volksweerkunde zijn dat de laatste dagen waarop er nog kans is op vorst. Daarmee is mei dé maand waarin je volop in de volle grond kunt planten en zaaien.
Moestuin
Plant je opgekweekte zaailingen in de moestuin. Of zaai groentezaden in de volle grond. Radijsjes, courgettes, rucola. Straks eet je heerlijk uit eigen tuin. Lees ook: De 10 makkelijkste groenten om te kweken in je moestuin.

Zaaien in de volle grond. Dat het tijd is om te zaaien in de volle grond, zie je aan het uitlopen van de boomknoppen. Want zodra dit gebeurt, loopt de grondtemperatuur op.
Bloembollen
En heb je de zomer in je bol? Plant ook zomerbollen. Dan heb je deze zomer een tuin vol zomerbloeiers.
Alles voor een bloeiende zomertuin:
Tropische planten naar buiten
Heb je afgelopen winter de tropische planten binnen gezet, om te overwinteren? Deze maand kun je ze weer buiten zetten. Je planten lopen geen schade meer op door vrieskou. En eenmaal buiten, geef je ze de best mogelijke verzorging met mediterrane plantenmest. Deze mest gebruik je ook voor palmen, olijfbomen en citrusbomen die je in de volle grond hebt staan.
Haag snoeien
Heb je een beukenhaag of conifeer? Het is eind mei dé tijd om deze hagen te snoeien. Zo houd je ze in de gewenste vorm en op de gewenste hoogte. In juni maken de hagen nieuwe scheuten en groeien ze snel weer dicht.
Hoe je precies te werk gaat? Lees: Conifeer snoeien en Beukenhaag snoeien.
Controleer op broedende vogels. In mei leggen alle vogels een ei. Controleer daarom voordat je gaat snoeien of er broedende vogels in jouw haag zitten. Zitten die er? Snoei dan pas als de jonge vogels zijn uitgevlogen.
Bladluis bestrijden
Dat het voorjaar is, merk je ook aan de insecten. Je ziet ze graag in je tuin. Maar minder leuk zijn de bladluizen. Deze plantenetende insecten kun je van mei tot aan het begin van de herfst aantreffen op je tuinplanten.

De bladluizen zitten in grote groepen op plantenstengels. Ze voeden zich met plantensappen en kunnen je tuinplanten beschadigen.
Er zijn verschillende middelen tegen bladluizen. Een natuurlijke manier om luizen op planten te bestrijden is met lieveheersbeestjes. Hoe dit werkt? Je schaft larven van lieveheersbeestjes aan en hang ze in de papieren zakjes in de buurt van de bladluiskolonie. Na twee tot drie weken verpoppen de larven. Een paar dagen later doen de lieveheersbeestjes zich tegoed aan de bladluisplaag.
Gazon mulchen
Nu het gras bijzonder snel groeit, is het nuttig om je gazon vaker te mulchen. Met mulchen laat je het maaiafval op je gazon liggen. Het grasmaaisel is een natuurlijke meststof en geeft extra voeding aan je gazon. Een bijkomend voordeel is dat je door kunt maaien, zonder tussendoor de opvangbak van je maaimachine te hoeven legen.
Sommige maaimachines hebben een mulchfuntie. Ze snijden het maaiafval in fijne snippers, waardoor het maaiafval heel fijn is. En bij mulchen geldt: hoe fijner, hoe beter.
Let wel op, te veel mulchen is ook weer niet goed. Want dan kan het gras verstikken en krijgt het niet de kans om goed groeien. Lees ook: Gazon mulchen.
Regenton of beregeningssysteem installeren
Voor een mooie en gezonde tuin is een goede bewatering belangrijk. Denk deze maand daarom eens na over de bewatering in je tuin.
Installeer een regenton. Zo hoef je minder water uit de kraan te gebruiken. Daarnaast is regenwater ook nog eens beter voor je planten. Het is rijk aan mineralen en bevat nauwelijks kalk. Daardoor krijg je ook minder witte kalkringen op je potten. Duurzaam en slim dus.

Over slim gesproken, overweeg ook een beregeningssysteem. Met zo'n slim systeem hoef je alleen maar de buitenkraan open te draaien, om de hele tuin van water te voorzien. Je bespaart tijd en geeft je planten heel gericht water. Ook kun je het water geven automatiseren door het systeem uit te rusten met een beregeningscomputer. Dat is meteen ideaal als je op vakantie gaat.
Lees ook: Tuin automatisch water geven.

Gratis bewateringsadvies.
Is je tuin te droog of te nat? Wil je slimmer omgaan met water? Maak een afspraak voor een gratis bewateringadvies. Samen met jouw tuinspecialist breng je je tuin in kaart. Je krijgt meteen een maatwerkadvies van onze tuinspecialist.
Egelhuis neerzetten

Plaats het egelhuis op een beschutte plek. Bijvoorbeeld onder een struik. Bedek de buitenkant met afgevallen bladeren. Dit is niet alleen voor de warmte, maar ook zodat de egel niet te veel gezien of gestoord kan worden.
Met een egelhuis maak je je tuin egelvriendelijk. Dat is voor de egels enorm belangrijk. Want wist je dat het aantal egels in Nederland al jaren achteruitgaat?
Ook fijn voor de egels: meer groen dan tegels. Laat afgevallen blaadjes liggen, want daar komen insecten op af. Strooi egelvoer als aanvulling op hun natuurlijke voedsel. Dat mag het hele jaar door. En heb je een robotgrasmaaier? Laat de maaier niet ’s nachts, maar overdag rijden. Zo kan de egel in het donker veilig door je tuin scharrelen.
Alles voor een egelvriendelijke tuin:
Het hele jaar door een mooie tuin.
Doe je elke maand wat, dan heb je het hele jaar door een mooie tuin. Onze tuinkalender helpt je daarbij! Wil je advies over het tuinonderhoud in mei? Bijvoorbeeld over het bewateren van jouw tuin? Kom naar één van onze winkels. Onze tuinspecialisten helpen je graag.
Zien we je binnenkort?
Vind jouw winkel