Pluggen

Een kapstok, boekenplank, schilderij, lamp of spiegel ophangen? Wat je ook gaat bevestigen of ophangen, je hebt een plug nodig voor deze klus: zonder plug blijft de schroef niet stevig in de muur zitten. Bij Welkoop kun je verschillende soorten pluggen kopen: pluggen voor holle wanden en voor massieve wanden. Bestel de pluggen die jij nodig hebt online, en haal ze af bij een Welkoop-winkel bij jou in de buurt.

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Waarom een plug? 

Om iets aan een muur te bevestigen, heb je een plug nodig. Zou je dit niet doen en een schroef of bout rechtstreeks in een gat draaien, dan is de bevestiging verre van sterk. Een plug is namelijk een slim hulpmiddel: het is een beetje elastisch en klemt zich – wanneer je de schroef erin draait – stevig vast in het gat in de muur.

De juiste plug voor jouw klus

Het is belangrijk om de juiste plug te kiezen voor jouw klus; houd bijvoorbeeld rekening met de ondergrond en dat wat je bevestigt. Dus: boor je in een massieve of holle ondergrond? In een stenen muur? Of in een wand die bestaat uit bijvoorbeeld gipsplaten? En ga je iets zwaars bevestigen? Of gaat het om iets wat bijna geen gewicht heeft, zoals een schilderijtje of een lampje? Door de juiste pluggen te kiezen, weet je dat de bevestiging stevig is.

Soorten pluggen bij Welkoop

Niet zeker welke plug je nodig hebt? Bij Welkoop kun je verschillende soorten pluggen kopen in verschillende afmetingen en diameters. Hieronder beschrijven we de verschillende pluggen en het soort wand waarin je ze kunt bevestigen.

  • Nylon plug (of S-plug)
    Dit is de ‘normale’ plug, één die het meest wordt gebruikt in massieve materialen. Deze plug heeft weerhaken die voorkomen dat de plug meedraait tijdens het aandraaien van de schroeven.
  • Hollewandplug
    De naam zegt het al: deze pluggen zijn speciaal voor een holle wand geschikt: voor gipsplaat, houten platen, MDF-platen, multiplexplaten, OBS-platen, spaanplaat, meubelplaten en triplex. Nadat je deze pluggen eenmaal in een holle wand hebt bevestigd, zet de plug uit. De hollewandplug wordt daarom ook wel een spreidplug genoemd.
  • Nagelplug (slagplug of spijkerplug)
    De nagelplug werkt anders dan de hierboven beschreven pluggen; in deze plug is de schroef al aanwezig. Je moet de plug dus met schroef en al rechtstreeks door het te bevestigen materiaal duwen. Hierna sla je met een hamer de schroef helemaal in de plug – zonder te schroeven. Je kunt de nagelplug gebruiken in beton, massieve stenen, holle stenen, holle blokken en gasbeton.

Gereedschap bij Welkoop

Of je nu in de tuin of in huis iets gaat ophangen, bij Welkoop vind je de juiste pluggen en schroeven en moeren om dit te doen. Let er bij de aanschaf op dat de grootte van de plug past bij de dikte en lengte van de schroef. Wil je advies? Onze medewerkers helpen je graag in een van onze Welkoop-winkels.