Wat is het beste hondenvoer?

Sta je in de winkel, dan zie je volle schappen met hondenvoer. De keuze is reuze. Wat moet je je viervoeter geven? Je wil natuurlijk voer hebben dat je hond graag eet. En waar je hond gezond op blijft. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van hondenvoer? En welke soorten zijn er? Dat lees je in dit artikel.

Bekijk: Droogvoer | Natvoer | Vers vlees | Dieetvoer | Hondensnacks | Ontdek ons eigen merk

Wat is goed hondenvoer? 

Goed hondenvoer heeft een gebalanceerde mix aan ingrediënten. De juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden aangevuld met vitamines en mineralen. Het voer is dan compleet. Het liefst geef je zo natuurlijk mogelijk voedsel. Dus geen kunstmatige conserveringsmiddelen of toevoegingen.

Naast complete voeding, heb je ook aanvullende voeding. Dit bevat maar een deel van de voedingsstoffen. Het gaat dan vaak om snacks of ander lekkers. Op de verpakking lees je altijd of het om compleet of aanvullend voer gaat. 

Compleet hondenvoer. Hondenvoer dat in Europa is gemaakt, is altijd compleet. Want dit voer moet aan richtlijnen voldoen. En wel aan die van de FEDIAF: een Europese organisatie. De richtlijnen geven voor elke voedingsstof aan wat het minimum of maximum is. Zo krijgt je hond geen tekorten of overschotten. 




Ontdek ons eigen merk hondenvoeding.

Brokken en vers vlees van Welkoop hebben een scherpe prijs. Zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen en met natuurlijke ingrediënten. Afgestemd op de leeftijd en levensstijl van jouw hond.

Bekijk aanbod


De ingrediënten in hondenvoer

Kijk altijd verder dan de voorkant. Zo kun je het beste voer kiezen voor jouw hond. In de ingrediëntenlijst zie je wat er écht in het voer zit. Het ingrediënt dat als eerste staat vermeld, zit er het meest in.

Goed hondenvoer bevat in ieder geval: 

Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van het hondenlichaam. Ze zorgen voor sterke spieren, huid, vacht en andere weefsels. En het is een belangrijke bron van energie. Hoogwaardige eiwitten vind je vooral in vlees, zoals kip, rund, lam, vis, hert, eend, kalkoen of insecten.

Sommige honden hebben meer eiwitten nodig. Zoals sporthonden, jachthonden, drachtige honden en zogende honden.



Voedselallergie. Sommige honden hebben een voedselallergie. Hondenvoer op basis van één eiwitbron, mono-proteïne, kan dan een goede oplossing zijn. Dit voer bestaat uit één dierlijk eiwit. Maar ook kan vegetarisch hondenvoer of graanvrij hondenvoer de oplossing zijn. Heeft je hond een voedselallergie, pas hier dan ook de snacks op aan

Vetten

Vet is ook een belangrijke bron van energie. En het geeft je hond een gezonde huid en vacht. Ook geeft vet smaak aan het eten.

Vet levert in vergelijking met eiwitten en koolhydraten de meeste energie. Voor honden die heel actief zijn, kan voer met wat meer vet heel geschikt zijn. Voor honden die minder actief zijn of snel te zwaar worden, kies je beter hondenvoer met een lager vetpercentage. Dat is ‘light’ hondenvoer. Het bevat minder calorieën en geeft je hond toch een verzadigd gevoel.

Zomer of winter. Hoeveel energie een hond nodig heeft, kan door het jaar heen verschillen. Voorbeeld: een hond die in de winter veel buiten is, heeft meer energie nodig om zich warm te houden dan 's zomers. In de winter is de voedingsbehoefte dan dus anders dan in de zomer

Koolhydraten

Koolhydraten leveren ook energie. Ze zitten in mais, granen, rijst, (zoete) aardappel of peulvruchten (erwten, linzen). Naast energie, bevatten ze vezels en zetmeel.

Vitaminen en mineralen

Deze maken het hondenvoer compleet. Denk aan vitamine A voor de ogen, vitamine D voor de botgezondheid en calcium en fosfor voor het skelet en het gebit.


Tarweglutenvrij. Graanvrij hondenvoer is er voor honden die gevoelig zijn voor granen. Toch is helemaal graanvrij niet altijd nodig. Want wanneer een hond gevoelig is voor granen, is het vaak voor gliadine: een gluteneiwit dat in tarwe zit. Zet je hond dan op tarweglutenvrij voer, dus waar geen tarwe in zit.

Water

Water zorgt voor een goede spijsvertering, het afvoeren van afvalstoffen en een constante lichaamstemperatuur. In hondenbrokken zit veel minder vocht dan in natvoer of vers vlees. Geef je je hond brokken, dan zal hij dus meer water drinken dan wanneer hij natvoer of vers vlees eet.

Extra toevoegingen in hondenvoer 

Naast de broodnodige ingrediënten, kan hondenvoer ook extra’s bevatten. Zoals Yucca, een plantenextract dat helpt om de geur van de ontlasting te verminderen. Of probiotica en prebiotica. Samen zijn ze goed voor de darmfunctie. Prebiotica (zoals bietenpulp, gist, inuline, FOS en MOS) door de niet-verteerbare vezels en probiotica door de goede bacteriën.

Ook supplementen zoals glucosamine en chrondroïtine zie je soms terug in hondenvoer. Samen helpen ze de gewrichten van je hond ondersteunen.  


Elke hond is anders.

"Er is niet een goed of fout in hondenvoer. Wel zijn er verschillende prijssegmenten. Maar dat wil niet zeggen dat duurdere brokken voor elke hond het beste zijn. Elke hond is anders. Het gaat erom wat het beste aansluit bij de behoeften van jouw hond en hoe hij reageert op het voer."

Mark - dierspecialist Welkoop Zutphen


Welke soorten hondenvoer?

Hondenvoer heb je in alle soorten en maten. Je hebt droogvoer, natvoer en vers vlees. Elke soort heeft zo zijn eigenschappen. Waar kies je voor? Wij helpen wij je op weg. 

Droogvoer

Wie droogvoer zegt, zegt hondenbrokken. Maar de ene brok is de andere niet! Zo heb je bijvoorbeeld geperste brokken en krokante brokken. Geperste brokken zijn wat zachter en vallen uit elkaar in de maag. Krokante brokken zijn harder en laten je hond meer kauwen. Meer hierover, lees je in ons artikel over geperste of krokante hondenbrokken. En dan zijn er nog diner hondenbrokken, die je bereidt met warm water en voor honden met gebitsproblemen fijn kunnen zijn.

Droogvoer is vaak goedkoper dan natvoer en vers vlees. Ook is het langer houdbaar. Daarnaast is het makkelijk te voeren: een schep in de voerbak en klaar

Bekijk droogvoer





Natvoer

De naam zegt het al: natvoer bestaat voornamelijk uit water. Het is fijngemalen voer. Verpakt in blikjes, kuipjes of zakjes. Deze verpakkingen kun je, ongeopend, op kamertemperatuur bewaren.

Drinkt je hond weinig? Met natvoer krijgt hij toch vocht binnen. Natvoer is ook makkelijker te eten dan droogvoer – honden hoeven minder te kauwen. Ideaal als jouw maatje gebitsproblemen heeft. Maar dat heeft ook weer een nadeel. Want doordat ze niet kauwen op harde brokjes, is er wel extra tandverzorging nodig, zeker wanneer er al gebitsproblemen zijn. Let bij het voeren van natvoer dus extra op een schoon gebit. 

Verder heeft dit voer een sterkere geur en smaak. Dus heb je een moeilijke eter, dan kan een beetje natvoer door de brokken hem verleiden om zijn maaltje te eten. 

Bekijk natvoer

Vers vlees

Vers vlees is rauw hondenvoer. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit rauw vlees, aangevuld met wat voorgegaarde groenten, granen of olie. Dit hondenvoer is nauwelijks bewerkt, dus is het meest puur. Net als natvoer, is vers vlees wat duurder dan hondenbrokken. 

Bij Welkoop vind je kant en klaar vers vlees in de vriezer. Het voer is voorverpakt in worsten of in zakken met vleesschijven of vleesblokjes. Sommige merken zijn compleet en bevatten dus alle voedingsstoffen die je hond nodig heeft. Zoals onze Welkoop diepvriesvoeding. Andere merken maak je zelf compleet door smaken te wisselen of door het verse vlees aan te vullen met ander compleet voer. 

Een nadeel aan dit hondenvoer is dat je heel hygiënisch te werk moet gaan. Ook is dit voer, eenmaal ontdooid, heel beperkt houdbaar. Meer over vers vlees en over hoe je het voert, lees je in ons artikel over vers vlees voor honden. 

Bekijk vers vlees




Veterinair voer

Heeft je hond een aandoening? Veterinair hondenvoer, of dieetvoer, komt van pas bij verschillende soorten problemen. Denk aan overgewicht, diabetes, gewrichtsproblemen of huidproblemen. 

Belangrijk: veterinaire voeding geef je altijd in overleg met je dierenarts. Stap dus nooit zomaar over op dit type voer. 

Bekijk veterinair voer

Snacks

Natuurlijk wil je jouw maatje ook eens verwennen. Bijvoorbeeld met een hondenkoekje, een lekkere kauwstaaf of een bot. Geef harde kauwsnacks altijd onder toezicht.  

Kijk welke snack het beste bij jouw hond past. Trainingssnacks zijn klein en ideaal om te geven tijdens hondentraining. Sommige snacks zijn weer goed voor het gebit. Voor gevoelige honden zijn er hypoallergene en graanvrije snacks. Of snacks op basis van één eiwitbron. Wist je dat we ook snacks hebben op basis van insecten? Zo is er voor elke hond wat wils. 

Bekijk snacks


Snack gezond! Een lekkere snack op zijn tijd kan helemaal geen kwaad. Maar zorg wel voor een goede balans. Lees hier meer over gezonde snacks voor je hond. 


Voor welke levensfase? 

Geef je hond de voeding die past bij zijn levensfase. Een pup moet nog groeien en heeft daarom andere voeding nodig dan een volwassen hond. Met puppy-, adult- of seniorvoer geef je automatisch voeding die is afgestemd op wat jouw hond op dat moment nodig heeft. 

Puppy

Tot 1 jaar

Een puppy is in de groei. Daarom heeft je hond in deze leeftijd veel eiwitten nodig. En ook belangrijke voedingsstoffen in precies de goede verhoudingen, voor een gezonde groei van het skelet. 

Bekijk puppyvoer

Volwassen honden

1 tot 7 jaar

In deze leeftijd kies je een adult hondenvoer, waarbij je rekening houdt met de gezondheid van je hond, zijn grootte en hoe actief hij is. 

Bekijk hondenvoer

Senior hond

Vanaf 7 jaar

Is je hond een dagje ouder? In senior hondenvoer zitten vaak wat minder calorieën, omdat een hond in deze levensfase minder actief is. Soms zitten er ook supplementen in het voer. Bijvoorbeeld voor het behoud van soepele gewrichten. 

Bekijk seniorvoer


Hoe weet je of je hond goed of slecht gaat op voeding? 

Door naar je hond te kijken, kun je merken hoe hij het doet op de voeding. Een hond die het goed doet op zijn voer, herken je aan: 

  • Algemene uitstraling. Je hond heeft heldere en schone ogen, een natte neus en mooi tandvlees (niet rood of bleek). 
  • Eetlust. Je hond eet regelmatig zijn voer en drinkt voldoende water. 
  • Energie. Je hond is energiek en alert. Heeft interesse in de dingen om hem heen, wil wel spelen en heeft energie om te wandelen en rennen. 
  • Vacht. Je hond heeft een zachte, glanzende vacht zonder kale plekken, schilfers of overmatig haarverlies. 
  • Geur. Je hond heeft geen sterke geur om zich heen hangen. 
  • Ontlasting. Je hond heeft drollen die je goed kan oppakken. 

Hoe weet je dat je hond slecht gaat op voeding?  Dat merk je aan: 

  • Veel en dunne, stinkende ontlasting.   
  • Veel water drinken.   
  • Doffe, droog aanvoelende vacht.   
  • Veel krabben of likken.  

Kom gerust langs voor advies

Goed hondenvoer is een investering in de gezondheid van je hond. Bij ons vind je hondenvoer van bekende merken zoals Eukanuba, Edgard & Cooper en Prins. En heb je ook al eens aan onze eigen merken Welkoop en Welkoop Select gedacht

Twijfel je over welk voer je jouw hond het beste kunt geven? Kom samen naar één van onze winkels en krijg persoonlijk advies. Jouw dierspecialist helpt je graag het perfecte voer te vinden. 

Vind jouw winkel