Zo kies je het beste kattenluik

Als je een kat hebt, dan weet je dat ze graag naar buiten gaan. Ook als jij niet thuis bent. Een kattenluik is dan de ideale oplossing. Met een kattenluikje kan jouw kat zelf het huis in en uit lopen. Wij vertellen je meer over welke kattenluiken er zijn en hoe je een kattenluik plaatst.


  In dit artikel: 

  • Hoe werkt een kattenluik?
  • Soorten kattenluiken
  • Waar moet je op letten als je een kattenluik koopt?
  • Kattenluik plaatsen
  • Kat laten wennen aan het kattenluik

Geef je kat de vrijheid 

Op zoek naar een kattenluik? Bij Welkoop hebben we een ruim assortiment aan kattenluiken waaruit je kunt kiezen.

Onze kattenluiken zijn verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en materialen. Zo kun je altijd een luik vinden dat past bij jouw wensen en bij de stijl van jouw huis.Of je nu op zoek bent naar een simpel, functioneel kattenluik of juist naar een stijlvol exemplaar.

Bestel jouw kattenluik makkelijk en snel in onze webshop.

Bekijk kattenluiken


Hoe werkt een kattenluik?

Een kattenluik werkt meestal via een klep die in de buitendeur zit. De klep zit vast aan scharnieren en is licht genoeg voor je kat om te openen. Je kat kan hierdoor gemakkelijk naar buiten en naar binnen. Bij sommige kattenluiken is de klep magnetisch, waardoor hij automatisch sluit wanneer je kat er doorheen gaat.

Waar moet je op letten als je een kattenluik koopt?

Ben je op zoek naar een kattenluik, maar weet je niet welke je moet kiezen? Wij hebben een paar tips die je helpen een keuze te maken. Zo kies je altijd de beste optie voor jou en je kat.

  1. Meten is weten. Meet de schouderbreedte van je kat op en check ook zijn gewicht. Zo weet je zeker dat het luik groot genoeg is en je kat er gemakkelijk doorheen past. Twijfel je over de maat? Pak een kartonnen doos en teken de binnenmaat van het kattenluik erop. Snijd de opening uit en test of je kat erdoor past!

  2. Verschillende soorten. Er zijn verschillende soorten kattenluiken beschikbaar. Zoals kattenluiken met chip, magneet of infrarood. Kies het type dat het beste bij jou en je kat past.

  3. Veiligheid. Kies een stevig kattenluik zonder scherpe randen. Controleer of de klep goed sluit. Zo houd je ongewenste gasten zoals buurkatten en inbrekers buiten de deur. Sommige luiken kun je zelfs op slot doen als je weggaat en je liever hebt dat je kat binnen blijft. 

  4. Installatie. Kijk of het kattenluik makkelijk te installeren is en of het past in de deur of muur waar je ‘m wil plaatsen. Voor sommige luiken heb je misschien een vakman nodig, terwijl je andere eenvoudig zelf kunt installeren.

  5. Energieverbruik. Gaat je voorkeur uit naar een elektronisch kattenluik? Kijk dan goed naar het energieverbruik. Ben je bang voor warmteverlies? Kies dan een kattenluik met magneet of microchipherkenning. Dit luik gaat alleen open als jouw kat in de buurt is. Zo heb je minder warmteverlies en bespaar je energie.

  6. Geluid. Sommige kattenluiken maken geluid wanneer ze openen of sluiten. Dit kan sommige katten afschrikken. Als je denkt dat jouw kat dit niet fijn vindt, kies dan een luik dat geen geluid maakt.


Soorten kattenluiken

Er zijn allerlei soorten kattenluiken. Je kunt de eenvoudige versie kiezen die je kat gewoon zelf kan openen. Maar er zijn ook luxere versies die werken op elektriciteit of batterijen. Hieronder zetten we de verschillende typen op een rij.

  • Standaard kattenluik 
    Een gewoon kattenluik is het meest gangbare kattenluik. De luikjes zijn geschikt voor katten tot 7 kg.  Heb je een grotere kat? Dan zijn er ook grotere luikjes voor katten tot 10 kg.
  • Kattenluik met chip
    Je hebt ook kattenluiken die speciaal zijn afgestemd op de chip van je kat. Deze zijn heel handig, omdat je kunt instellen dat alleen jouw kat door het luikje kan. Zo blijven buurkatten buiten de deur. Je kunt het luik ook instellen voor meerdere gechipte dieren, bijvoorbeeld als je meerdere katten hebt of een klein hondje. Deze kattenluiken zijn duurder dan normale luikjes, maar je hebt wel de controle over welke dieren jouw huis in en uit gaan.
  • Kattenluik met magneet
    Dit kattenluik werkt met een magneet die je kat om zijn halsband draagt. Wanneer je kat in de buurt van het kattenluik komt, opent deze automatisch. Het enige nadeel is dat katten het magneetje kunnen verliezen, waardoor ze niet meer naar binnen kunnen. Is je kat het magneetje kwijt? Kijk dan of je dit onderdeel kunt bijbestellen. Zo hoef je niet hele kattenluik te vervangen.
  • Kattenluik met infraroodslot
    Een kattenluik met infrarood werkt op dezelfde manier als een kattenluik met chip. Je kat draagt een halsbandje met een infraroodsensor. Het luik opent alleen als jouw kat eraan komt. Ook met dit systeem houd je ongewenste gasten buiten de deur. Het enige verschil is dat je met een kattenluik met infrarood niet kunt bepalen welk huisdier naar buiten mag. Maar als je alleen wilt regelen welke dieren naar binnen mogen, is een kattenluik met infrarood een prima optie!
Populaire kattenluiken:


CATMATE 254 Electromagnetisch - Kattenluik & Kattendeuren - 195x300 mm - Wit

Catmate

CATMATE 254 Electromagnetisch - Kattenluik & Kattendeuren - 195x300 mm - Wit

54.95
Catmate Kattendeur 358W - 20x6x24,5cm - Wit - 608 gram

Catmate

Catmate Kattendeur 358W - 20x6x24,5cm - Wit - 608 gram

46.95
Beeztees Kattendeur Muze - 23,5x5,5x12,5cm - Wit

Beeztees

Beeztees Kattendeur Muze - 23,5x5,5x12,5cm - Wit

22.95
CATMATE Microchip 360 W - Kattenluik & Kattendeuren -

Catmate

CATMATE Microchip 360 W - Kattenluik & Kattendeuren -

99.00

Kattenluik plaatsen

Hoe je het kattenluik plaatst verschilt per situatie. Dit is afhankelijk van het soort kattenluik en de plek waar je ‘m wil hebben. Je kunt een kattenluik installeren in deuren, ramen en muren. Afhankelijk van hoe diep je luik is en de sterkte van je deur of muur heb je mogelijk wel installatiemateriaal nodig.

Pak altijd de handleiding erbij. Hierin staat precies hoe je het kattenluik moet installeren en in welke volgorde. Als je bijvoorbeeld een kattenluik met microchipherkenning hebt, is het handig om de chip toe te voegen voordat je het kattenluik plaatst.

Stap voor stap kattenluik plaatsen:

  1. Markeer de juiste plek voor het kattenluik op de deur en teken de binnenrand met een potlood na. Sommige fabrikanten leveren ook een mal die je kunt gebruiken.
  2. Boor gaten in de hoeken en zaag de opening van het kattenluik uit met een decoupeerzaag.
  3. Controleer of het kattenluik door de opening past en check dit van binnen en van buiten.
  4. Markeer de boorgaten en controleer de lengte van de schroeven. Als alles past, haal dan het kattenluik weer weg.
  5. Boor de gaten voor de schroeven.
  6. Zet het kattenluik nu op zijn plek en schroef alles vast.
  7. Laat je kat wennen aan het kattenluik.

De juiste hoogte

Het is belangrijk om het kattenluik op de juiste hoogte te plaatsen. Plaats het luik ter hoogte van de buik van je kat, gemeten vanaf de grond. Dit is meestal ongeveer 15 cm hoog. Afhankelijk van hoe groot je kat is, kan de hoogte iets verschillen. Zo kan je kat gemakkelijk door het luik en is de opening niet zo groot dat andere dieren er ook doorheen kunnen. 

De beste plek

  • Plaats het luik liever niet in een deur of raam dat direct vastzit aan een verwarmde ruimte. 
  • Een goede plek is bijvoorbeeld in een kelderdeur of garagedeur. 
  • Plaats het kattenluik op een beschutte plek, beschermd tegen regen en wind.
  • Wil je het kattenluik in een raam of glazen deur plaatsen? Dan kun je het beste hulp van een glaszetter inschakelen.
  • Plaats het luik zo ver mogelijk van deur- en raamklinken. Zo voorkom je dat inbrekers via het kattenluik gemakkelijk je huis kunnen binnendringen.

Kat laten wennen aan het kattenluik

Het kan zijn dat je kat niet meteen begrijpt hoe het kattenluik werkt. Katten zijn van nature nieuwsgierig, maar ook voorzichtig. Het kan even duren voordat hij snapt wat de bedoeling is.

Geef je kat de tijd om aan het luik te wennen. Laat hem eraan ruiken en kijk of hij het kattenluik zelfstandig ontdekt.

Lijkt hij angstig? Probeer rustig te blijven en geen onverwachte bewegingen of geluiden te maken.


Je kunt ook zijn favoriete snack of speeltje in de buurt van het kattenluik te leggen. Zo leert je kat langzaamaan dat het luikje helemaal niet eng is. 

Als je kat echt niet wil, dan kun je het luikje tijdelijk open laten. Zo kan hij in zijn eigen tempo ontdekken dat hij door het luikje kan lopen.


Persoonlijk advies?

Je weet nu wat er komt kijken bij de keuze van een kattenluik. Benieuwd naar het beste kattenluik voor jouw maatje? Kom gerust langs in één van onze winkels. Onze dierspecialist kijkt graag met je mee en geeft je advies op maat.

Vind winkel in de buurt