Blaasontsteking bij je kat

Wist je dat 70% van de katten wel eens last heeft van blaasontsteking? Dit kan voor veel ongemak zorgen. Hoe herken je blaasontsteking bij je kat en wat kan je eraan doen om dit te voorkomen? Dat lees je in dit artikel.

Bekijk: Supplementen met cranberry

Hoe ontstaat een blaasontsteking bij katten?

Bij mensen ontstaat een blaasontsteking vaak door een bacteriële infectie. Bij katten is dit in minder dan 5% het geval. Het is vaak meer een combinatie van verschillende factoren. Stress speelt hierin een belangrijke rol.

Hieronder lees je meer over de twee meest voorkomende oorzaken van blaasontsteking bij je kat.

Idiopatische blaasontsteking

De meeste katten krijgen een ‘idiopatische blaasontsteking'. Idiopatisch betekent dat er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak is. Het kan bijvoorbeeld liggen aan:

  • Stress bij je kat
  • Het slijmlaagje in de blaas is afwijkend
  • De zenuwen van de blaas zijn geïrriteerd
Blaasstenen of blaasgruis

Katten zijn van nature slechte drinkers. Daarom is de urine vaak geconcentreerder. Hierdoor is de kans op blaasstenen en blaasgruis groter.

Blaasstenen of blaasgruis zijn korreltjes of steentjes die zich ophopen bij de plasbuis. Dit kan vervolgens een ontsteking veroorzaken.

Bij kater kan de plasbuis verstopt raken door deze korreltjes. Dat is gevaarlijk omdat hij dan niet meer kan plassen en zonder behandeling zelfs kan overlijden. Neem in dat geval direct contact op met je dierenarts.

Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking?

Het is vaak moeilijk om blaasontsteking bij je kat te herkennen. Katten laten hier vaak namelijk nauwelijks iets van merken.

Plast je kat ineens overal in huis? Dan is de kans groot dat jouw maatje een blaasontsteking heeft. Andere symptomen van een blaasontsteking zijn:

  • Plassen naast de kattenbak
  • Bloed bij de urine
  • Miauwen bij het plassen
  • Andere geur van de urine
  • Het gebied onder de staart meer likken

Herken je deze klachten bij je kat? Maak dan een afspraak bij jouw dierenarts.

Hoe voorkom je blaasontsteking?

Als kattenbaasje kun je verschillende dingen doen om de kans op een blaasontsteking te verkleinen.

Zorg voor voldoende kattenbakken

Katten zijn erg gesteld op hun hygiëne. Zorg daarom voor voldoende kattenbakken in huis. Een goede regel is: het aantal katten + 1. Dus heb je twee katten in huis? Zorg dan voor drie kattenbakken. Verschoon regelmatig de kattenbak om ervoor te zorgen dat je kat vaker plast.


Zorg dat je kat meer drinkt

Door meer te drinken wordt de urine minder geconcentreerd. De kans op blaasstenen en blaasgruis neemt dan af. En daarmee ook de kans op blaasontsteking.

Hoe zorg je dat je kat meer drinkt?

  • Plaats de drinkbak op een andere plek dan de voerbak. Katten houden er niet van om op dezelfde plek te drinken én te eten.
  • Overweeg wat meer natvoer te geven. Natvoer bevat veel vocht, en katten vinden het ook nog eens erg lekker.
Voorkom stress bij je kat

Stress is één van de mogelijke oorzaken van blaasontsteking. Katten kunnen soms veel stress ervaren bij nieuwe situaties.

Waar moet je dan aan denken?

  • Verhuizing
  • Verandering van voeding
  • Verandering in het huishouden, bijvoorbeeld meubels op een andere plek
  • Vuurwerk of harde geluiden
  • Introductie van een nieuw huisdier


Probeer stress bij je kat zoveel mogelijk te voorkomen. Er bestaan ook supplementen en sprays om stressklachten te verminderen. De Feliway verdamper verspreidt bijvoorbeeld het geruststellende kopjesferomoon. Hiermee ondersteun je jouw kat in stressvolle situaties.

Ondersteun met supplementen

Supplementen met cranberry ondersteunen de blaas en de urinewegen. Er bestaan verschillende soorten supplementen. De capsules van Puur geef je bijvoorbeeld bij het eten van je kat. Kijk op de verpakking voor de juiste dosering.

Voorkom overgewicht

Laat je kat niet te zwaar worden. Katten met blaasgruis hebben namelijk vaak overgewicht. Blijf goed de voeding letten en maak regelmatig tijd vrij om met je kat te spelen.

Tip: Wil jij weten of je kat op gewicht is? Laat hem dan gratis wegen bij een Welkoop bij jou in de buurt. Jouw dierspecialist weegt je kat en geeft je advies op maat om hem weer op gewicht te krijgen.

Meer over de weegservice