Heeft mijn kat overgewicht?

Meer dan de helft van de katten in Nederland heeft last van overgewicht. Dit kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen zoals suikerziekte. Laat je kat verantwoord afvallen door meer beweging en met dieetvoeding op maat.

Symptomen van overgewicht

Als je wilt weten of je kat overgewicht heeft, controleer dan onderstaande punten:

  • Extra vet rond de rug, ribbenkast en de basis van de staart
  • Ribben die niet goed te voelen zijn door de extra vetlaag
  • Een slecht zichtbare taille
  • Een dikkere buik
  • Minder zin om te spelen
  • Meer tijd nodig om te slapen
  • Last van kortademigheid

Voor iedere kat is het ideale gewicht verschillend. Zo hebben raskatten vaak richtlijnen van hoe zwaar ze mogen zijn. Wanneer een normale kat meer dan 15% boven zijn ideale gewicht weegt, heeft hij overgewicht. Weegt jouw kat meer dan 30% boven zijn ideale gewicht? Dan heeft je kat obesitas. 

Mocht je toch nog twijfelen, dan kun je altijd even langs gaan bij de dierenarts.

Oorzaken van overgewicht

De grootste oorzaak van overgewicht is natuurlijk te veel eten of te weinig beweging. Wat ook mee kan spelen is een sterilisatie of castratie. Deze ingreep heeft effect op de hormoonhuishouding van je kat. Hierdoor heeft je kat minder energie en wordt minder actief. Andere oorzaken die wat minder vaak voorkomen zijn bijvoorbeeld een stofwisselingstoornis of medicijngebruik.

Gevolgen van overgewicht

De gevolgen van overgewicht bij katten zijn groot. Het vergroot het risico op gewrichtsproblemen, hartproblemen en suikerziekte, maar kan ook leiden tot slechte weerstand of leverproblemen. Daarnaast kan overgewicht bij katten zorgen voor bewegingsproblemen, slecht uithoudingsvermogen en huid- en vachtproblemen. 

Veterinaire voeding voor jouw kat

Om jouw kat te helpen met af te vallen, kun je kat dieetvoeding geven zoals Prins VitalCare Dieet Weight Reduction & Diabetic.

Met deze voeding biedt je jouw kat de beste voeding om op gewicht te blijven of om af te vallen.