Mijn kat heeft een doffe vacht

Een gezonde kat herken je aan zijn vacht. Glanzend, vol en zacht om te aaien. Voelt de vacht van je rakker ruwer aan? Of ziet het er doffer uit? Dan kan er iets met hem aan de hand zijn. In dit artikel kijken we naar de meest voorkomende oorzaken van een doffe vacht en hoe je dit kan oplossen.

Bekijk: Borstels | Vlooienmiddelen | Kattenvoer

Verharen

Katten verharen ieder jaar. Vooral in het voorjaar en in het najaar liggen er overal haren in huis. De vacht kan er in deze periode wat doffer uit zien. Dat is normaal.

Een kat in de rui verzorg je door te borstelen. Maar let op: doe dit met mate. Borstel je te veel? Dan stimuleer je de groei van nieuwe haren juist. Daardoor verliest je kat nóg meer haren.  


Het type borstel dat je nodig hebt voor je kat hangt af van het ras en hoe lang het haar is. Wil je meer weten over vachtverzorging? Lees hier hoe vaak je jouw kat moet borstelen 




Stress bij je kat

Een doffe vacht kan ook veroorzaakt worden door stress bij je kat. Dit zie je met name terug in zijn gedrag. Je kat likt zichzelf ineens een stuk vaker of vertoont ander vreemd gedrag. Dit komt vaak voor bij nieuwe situaties. Denk aan een verhuizing of de komst van een nieuw gezinslid of huisdier.

Stressklachten kunnen verminderen door supplementen aan te bieden die omega-3 bevatten, zoals zalmolie. Ook kun je de Feliway verdamper gebruiken. Deze verspreidt een stofje dat katten herkennen van het geven van kopjes. Dit werkt geruststellend voor je kat.

Heeft je kat extreme stress? Schakel dan een dierengedragstherapeut in. Probeer wel eerst alle fysieke oorzaken uit te sluiten. Denk aan parasieten zoals vlooien, teken en mijten.

Vlooien bij je kat

Net zoals bij honden kunnen katten ook last krijgen van vlooien, wormen en teken. Deze parasieten kunnen zorgen voor jeuk bij je huisdier.

Komt je kat vaak buiten? Controleer hem dan regelmatig op vlooien. Dit doe je met een vlooienkam. Ontdek je zwarte korreltjes in de vacht tijdens het borstelen? Dan kan dit betekenen dat je kat last heeft van vlooien. De zwarte korreltjes zijn waarschijnlijk de uitwerpselen van de vlooien. In dat geval is het nodig om vlooien te bestrijden bij je kat.

Bij Welkoop vind je alles tegen vlooien. Denk aan pipetjes of halsbanden om vlooien te voorkomen. Heeft je kat eenmaal vlooien? Dan is het belangrijk om je huis goed schoon te maken. Een omgevingsspray kan hierbij helpen. Bestel je vlooienmiddelen online of kom langs in één van onze winkels.

Bekijk vlooienmiddelen

Allergie of intolerantie

Ook kan het zijn dat je kat ergens allergisch voor is. Hij heeft dan jeuk en krabt zich vaker dan normaal. Hierdoor kan hij zijn vacht beschadigen.

Je kat kan allergisch zijn voor een stofje in de omgeving, maar ook voor voeding. Meestal gaat het dan om een allergie of intolerantie voor een bepaald eiwit. Denk aan kip, rund of lam. Ook kan het gaan om plantaardige stoffen in tarwe, soja of maïs.

Heb je het vermoeden dat je kat een voedselallergie heeft? Laat je kat dan checken door een dierenarts. De klachten lijken namelijk veel op andere aandoeningen zoals jeuk door parasieten en vlooien.

Pas als je écht zeker weet dat je kat jeuk heeft door een voedselallergie, dan moet je zijn dieet aanpassen. Bij Welkoop vind je voeding voor iedere kat.

Bekijk kattenvoer

Laat de vacht van je kat controleren

Wil jij weten waarom jouw kat een doffe vacht heeft? Maak dan een afspraak bij jouw dierspecialist van Welkoop. Tijdens het huid- en vachtconsult onderzoeken we de reden van de doffe vacht. Ook geven we je tips en advies op maat om de vacht van jouw kat te verzorgen. Zo zorgen we samen voor een gezonde en glanzende vacht.

Zien we je binnenkort?

Meer over het huid- en vachtconsult