Gazononderhoud in het voorjaar

In het voorjaar komt de groei weer goed in je gazon. Tijd voor gazononderhoud. Want wil je in de zomer genieten van een groen en vol gazon? Geef je gazon dan nu extra aandacht. Ontdek wat je dit voorjaar allemaal kunt doen om je gazon in topconditie te brengen.

Snel naar: Verticuteerhark | Verticuteermachines | Gazonmest | Graszaad | Grasmaaiers


Ideale seizoen voor gazononderhoud

Met de mildere temperaturen, gaat het gras weer groeien. In februari of maart heb je het gras misschien al eens gemaaid en voorzien van een laagje kalk. Daarmee is je gazon klaar voor het onderhoud dat in het (vroege) voorjaar op het programma staat.

Heb je je gazon nog niet gekalkt? Dat kun je nu alsnog doen. Maar wacht daarna wel 3 tot 4 weken met bemesten. Want dan heeft de kalk ook echt de kans om zijn werk te doen. Lees ook: Gazon kalken.

Gazon verticuteren

Heb je een flinke viltlaag in je gazon, dan is de eerste stap in het voorjaar verticuteren.

Met verticuteren verwijder je mos en dood gras uit het gazon: de stalen tanden van een verticuteerhark of verticuteermachine trekken het mos en dode gras los. Hierna heeft je gras meer lucht en ruimte om te groeien. Je gras ziet er na deze klus wel gehavend uit. Dat is ook waarom je verticuteert in maart tot en met mei. Dan groeit je gras goed en herstelt het gazon snel.


Verticuteren overslaan. Verticuteren doe je alleen als je een flinke viltlaag in het gazon hebt: 1 centimeter of dikker. Je herkent de laag aan gele en bruine plekken in het gazon. Is de viltlaag minder dan 1 centimeter dik? Dan kun je het verticuteren een jaartje overslaan.


Verticuteermachine huren.

Wil je je gras verticuteren met een verticuteermachine, zonder er één aan te hoeven schaffen? Bij ons kun je een elektrische machine huren. Dan kan al voor 25 euro per dagdeel.

Meer over deze service

Gazon beluchten

Heb je een gazon met een dichte (kleiachtige) bodem? Of zijn er stukken waar de grond samengedrukt raakt, doordat er daar veel op het gras gelopen wordt? Dan kun je het gazon beluchten.

Met beluchten maak je gaatjes van 5 tot 10 centimeter diep in het gazon. Zo geef je de grond letterlijk lucht. En naast lucht, kunnen ook water en voedingsstoffen beter bij de wortels van het gras kunnen komen. Beluchten doe je met een riek of prikrol.



Gazon bemesten

Met bemesten maak je het gazon mooi groen en gezond. In mest zitten voedingsstoffen waarmee je de kwaliteit van de bodem verbetert. Het gras gaat daardoor beter en sneller groeien. En ook maak je het zo beter bestand tegen ziekten en plagen.

Een goede dag voor het bemesten is wanneer er regen wordt verwacht. Dan trekt gazonmest meteen goed de bodem in. Bemest je op een dag zonder regen, besproei je gazon dan na het bemesten. Lees ook: Hoe en waarom bemest ik mijn gazon?


Een greep uit het aanbod:


Welkoop - Reparatie Graszaad - 120 m²

Welkoop

Welkoop - Reparatie Graszaad - 120 m²

55.95
Welkoop - 3 in 1 Gazonmest - 50 m² - 2 kg

Welkoop

Welkoop - 3 in 1 Gazonmest - 50 m² - 2 kg

11.95
Welkoop - Voorjaar Gazonmest - 250 m² - 7,5 kg 25% Korting

Welkoop

Welkoop - Voorjaar Gazonmest - 250 m² - 7,5 kg

27.95 20.96
Welkoop - Robotmaaier Gazonmest - 250 m² - 7,5 kg

Welkoop

Welkoop - Robotmaaier Gazonmest - 250 m² - 7,5 kg

29.95

Ontdek welke mest. Snel weten welke mest het best past op jouw gazon? Doe onze handige welke-mest-test.


Gazon bijzaaien

Zitter er nog kale plekken in je gazon? Daar kun je graszaad zaaien. Omdat de grond vochtig is en de temperatuur oploopt, is het voorjaar er een geschikte periode voor. Eerst hark je de kale plakken los. Strooi daarna graszaad en druk het lichtjes aan. Geef de plekken regelmatig water. Zo groeit het gras weer mooi dicht en voorkom je dat onkruid de overhand krijgt. Lees ook: Gras zaaien: hoe en wanneer?

Gazon maaien

Met temperaturen tussen 12 en 20 graden, zit de groei weer echt goed in het gazon. Maai het gras wekelijks. Hoeveel eraf moet? De gouden regel is de ⅓ regel. Dus maai maximaal één derde van de graslengte. Zo blijft je gras goed groeien. Lees ook: Wanneer gras maaien.

Bij het grasmaaien kun je het gemaaide gras ook als natuurlijke meststof achterlaten op het gazon. Dit heet mulchen. Sommige grasmaaiers hebben een speciale mulchfunctie. Ze malen het gras heel fijn.


Met mulchen heb je geen maaiafval en maai je dus door, zonder tussendoor de opvangbak te hoeven legen. Het grasmaaisel is een natuurlijke meststof en geeft meteen extra voeding aan je gazon. Is het gras te lang? Dan kun je beter niet mulchen. Want met een te dikke mulchlaag, verstikt het gazon. Ook trek je dan slakken, mollen, muizen en ander ongedierte aan.


Hulp nodig? Kom naar de winkel.

Van kalk tot gazonmest en van graszaad tot grasmaaiers. Bij ons vind je alles om je gazon tot in de puntjes te onderhouden in het voorjaar. Zo geniet je in de zomer van een groen en vol gazon.

Kan je wel wat hulp gebruiken? Dan ben je altijd welkom in één van onze winkels. Jouw tuinspecialist staat voor je klaar en helpt je graag op weg. Zien we je binnenkort?

Vind jouw winkel