
Grond verbeteren: hoe doe ik dat?
Kleuren de bladeren van je planten geel, of groeien ze niet goed? Grote kans dat de oorzaak in de bodem ligt. Goede tuingrond is heel belangrijk voor een gezonde groei van je planten. In dit artikel lees je hoe je goede tuingrond herkent en hoe je de grond kan verbeteren. Zodat je planten straks weer goed doorgroeien.
|
Wat heeft mijn grond nodig?
Doe de gratis grondtest.
Met de gratis grondtest van Welkoop kom je erachter wat jouw grond nodig heeft. Zo weet je of je bijvoorbeeld moet kalken of bemesten. Neem een bakje grond mee naar een winkel in de buurt en laat hem gratis testen. Dit kan gewoon zonder afspraak.
Jouw tuinspecialist geeft je advies op maat, zodat je tuin snel weer in goede aarde valt. Samen zorgen we voor een sterke basis voor jouw planten.

Hoe ziet goede grond eruit?
Wat is goede tuingrond? Daar is geen pasklaar antwoord op te geven. Iedere plant heeft andere behoeftes. Deze vier factoren zijn belangrijk bij de gezondheid van je bodem.
- Grondsoort. De ene plant groeit beter op kleigrond, de ander op zandgrond.
- Bodemstructuur. De grond moet genoeg lucht en water door kunnen laten.
- Zuurtegraad. Een lagere zuurtegraad (pH-waarde) helpt om voeding op te nemen.
- Voeding. Goede voeding in de vorm van mest of compost.
Welke grond heeft mijn tuin?
Om te weten hoe je jouw grond kan verbeteren, is het eerst goed om te kijken welk type grond jouw tuin heeft. In Nederland komen er drie grondsoorten voor: zand, klei en leem.
Welke grond je hebt hangt deels af van waar je woont. Toch kan het geen kwaad om je grondtype te checken. Veel grond is wel eens afgegraven, waardoor de natuurlijke grondsoort verdwijnt en een andere bodem ontstaat.

Hoe achterhaal je welke grond je hebt? Dat is vrij simpel. Verzamel op drie verschillende plekken grond uit je tuin. Graaf minimaal 20 centimeter, zodat je niet alleen maar grond uit de bovenste laag hebt. Vul een glas voor een kwart met de aarde en doe er leidingwater bij. Schud het glas goed en zet hem een paar uurtjes weg. Bekijk nu het mengsel en bepaal welke grondsoort je hebt:
- Kleigrond: Je ziet onderin een laag met grovere delen en daar bovenop een dikke laag met hele fijne deeltjes.
- Zandgrond: Je ziet onderin heel veel grove delen en daarboven eigenlijk helemaal niets. Hoogstens een heel dun laagje met wat fijnere delen.
- Veengrond: Je ziet een donker gekleurde, bijna zwarte massa. Er zit geen zand of slib in.
Eigenschappen per grondtype
Weten welke grond je tuin heeft is handig. Ieder type grond heeft namelijk andere eigenschappen en heeft een eigen aanpak nodig. Maar er is ook goed nieuws: bij ieder type grond is een mooie en sterke tuin mogelijk. Doe de grondtest om precies te weten wat jouw grond nodig heeft.
Zand |
Klei |
Leem |
Grond houdt weinig water en voeding vast. |
Zwaar en dichte structuur. Weinig lucht in de bodem en grasplanten kunnen moeilijker wortelen. |
Van nature erg zuur. Meer kans op geel gras en kale plekken. Voeding wordt minder goed opgenomen. |
Tuingrond verbeteren
Tuingrond kan je op verschillende manieren verbeteren. Hieronder geven we je verschillende tips. Zo heb je snel weer een gezonde bodem.
Kalk voor een te zure grond
Is je grond te zuur? Dan krijgen mos en onkruid de overhand. Ook kan je last hebben van kale plekken in je tuin of gazon. Kalk strooien is dan de oplossing. Dit maakt je grond minder zuur. Ook kan je grond nu beter voeding opnemen.
Kalken kan zowel in het voorjaar als in het najaar. Belangrijk is wel de volgorde. Zorg altijd dat je eerst kalkt en daarna pas bemest. Hierdoor neemt je grond de voeding beter op.
Alles voor het kalken van je gazon:
Mest of compost voor meer voeding
Door je grond goed te bemesten kunnen je planten beter groeien. Gebruik het liefst organische mest, dat is duurzamer en beter voor je bodem. Het zorgt voor meer biodiversiteit in het bodemleven en voor een hogere weerstand van je tuin. Goede organische mest zit vol belangrijke voedingsstoffen. Denk aan stikstof, fosfor, kalium en magnesium.
Ook compost kan je tuin een goede steun in de rug geven. Compost is kant-en-klaar verkrijgbaar, maar je kan ook zelf compost maken. Compost hoef je niet hard aan te drukken. Het bodemleven neemt namelijk veel werk op zich. Wormen komen naar boven en eten het materiaal op. Het verteerde afval van deze wormen noem je hummus. Dit vormt de voeding voor je planten.
Ten slotte kan je met plantversterkers ziektes en plagen bij je planten voorkomen. Deze middelen stimuleren de groei van wortels, maken planten sterker én verbeteren de bodem. De plantversterkers in ons assortiment zijn allemaal 100% plantaardig.
Alles voor het bemesten van je gazon:
Advies nodig? Kom naar de winkel
Heb je advies op maat nodig? Kom dan naar de winkel. Onze tuinspecialist denkt graag met je mee en adviseert jou over de volgende stap.