Grond verbeteren: hoe doe ik dat?

Kleuren de bladeren van je planten geel, of groeien ze niet goed? Grote kans dat de oorzaak in de bodem ligt. Goede tuingrond is heel belangrijk voor je planten om goed te groeien. In dit artikel lees je hoe je goede tuingrond herkent en hoe je de grond kan verbeteren. Daar krijg je een gezonde bloeiende tuin voor terug!

Snel naar: Kalk | Meststoffen | Compost | Bodemverbeteraars


Hoe ziet goede grond eruit?

Wat is goede tuingrond? Daar is geen pasklaar antwoord op te geven. Iedere plant heeft andere behoeftes. Deze vier factoren zijn het belangrijkst voor een gezonde bodem.

 • Grondsoort. De ene plant groeit beter op kleigrond, de ander op zandgrond.
 • Bodemstructuur. De grond moet genoeg lucht en water doorlaten.
 • Zuurtegraad. Een lagere zuurtegraad (pH-waarde) helpt om voeding op te nemen.
 • Voeding. Goede voeding in de vorm van mest of compost.

Wat heeft mijn grond nodig?

Doe de gratis grondtest.

De zuurgraad én voedingstoestand van je grond test je gemakkelijk en snel met een grondtest. Je weet dan precies wat jouw bodem nodig heeft. Loop gewoon eventjes binnen bij een Welkoop in de buurt. 

Jouw tuinspecialist geeft je advies op maat, zodat je tuin snel weer in goede aarde valt. Samen zorgen we voor een sterke basis voor jouw planten.

Lees meer


Welke grond heeft mijn tuin? 

Om je grond te verbeteren, moet je weten wat voor type grond je hebt. In Nederland komen drie grondsoorten voor: zand, klei en veen. 

Welke grond je hebt, hangt deels af van waar je woont. Toch kan het geen kwaad om je grondtype te checken. Veel grond is wel eens afgegraven, waardoor de natuurlijke grondsoort verdwijnt en een andere bodem ontstaat. 


Hoe achterhaal je welke grond je hebt? Dat is vrij simpel. Verzamel op drie verschillende plekken grond uit je tuin. Graaf minimaal 20 centimeter, zodat je niet alleen maar grond uit de bovenste laag hebt. Vul een glas voor een kwart met de aarde en doe er leidingwater bij. Schud het glas goed en zet 'm een paar uurtjes weg. Bekijk nu het mengsel en bepaal welke grondsoort je hebt:

 • Kleigrond: Je ziet onderin een laag met grovere delen en daarboven een dikke laag met hele fijne deeltjes.
 • Zandgrond: Je ziet onderin heel veel grove delen en daarboven eigenlijk helemaal niets. Hoogstens een heel dun laagje met wat fijnere delen.
 • Veengrond: Je ziet een donker gekleurde, bijna zwarte massa. Er zit geen zand of slib in.
Eigenschappen per grondtype

Weten wat voor soort grond je hebt is handig. Ieder type grond heeft namelijk andere eigenschappen en heeft een eigen aanpak nodig. Maar er is ook goed nieuws: bij ieder type grond is een mooie en sterke tuin mogelijk. Doe de grondtest om precies te weten wat jouw grond nodig heeft.


Zandgrond
 • Los en luchtig.

 • Weinig voeding.

 • Water loopt er gemakkelijk doorheen en wordt niet goed vastgehouden.


Kleigrond
 • Vast en zwaar.

 • Veel voeding.

 • Weinig zuurstof in de bodem en water kan er niet goed doorheen.


Veengrond
 • Drassig en vrij zuur.

 • Weinig voeding.

 • Veel organische stof, dus goede structuur.


Tuingrond verbeteren

Tuingrond kan je op verschillende manieren verbeteren. Hieronder geven we je verschillende tips. Zo heb je snel weer een gezonde bodem. 

Kalk voor een te zure grond

Is je grond te zuur? Dan krijgen mos en onkruid de overhand. Ook kan je last hebben van kale plekken in je tuin of gazon. Kalk strooien is dan de oplossing. Dit maakt je grond minder zuur. Ook verbeter je de bodemstructuur waardoor planten de voedingsstoffen beter kunnen opnemen.

Kalken kan zowel in het voorjaar als in het najaar. Belangrijk is wel de volgorde. Zorg altijd dat je eerst kalkt en daarna pas bemest. 


Alles voor het kalken:

Gardena L - Strooiwagen - 12,5 liter

Gardena

Gardena L - Strooiwagen - 12,5 liter

57.95
ECOstyle Gazon AZ-Kalk - 4-seizoenenkalk - 5 kg

ECOstyle

ECOstyle Gazon AZ-Kalk - 4-seizoenenkalk - 5 kg

8.95
Welkoop - Zeewierkalk - 4 kg

Welkoop

Welkoop - Zeewierkalk - 4 kg

9.95
Welkoop - 4-Seizoenenkalk - 4 kg

Welkoop

Welkoop - 4-Seizoenenkalk - 4 kg

7.95
Mest of compost voor meer voeding

Door te bemesten kunnen je planten beter groeien. Gebruik het liefst organische mest, dat is duurzamer en beter voor je bodem. Organische mest zit vol belangrijke voedingsstoffen. Denk aan stikstof, fosfor, kalium en magnesium. Ook gedroogde kippenmest en koemestkorrels zijn goede opties. Ze verbeteren de bodemstructuur en geven je planten voeding. 

Ook compost kan je tuin een steuntje in de rug geven. Compost is kant-en-klaar verkrijgbaar, maar je kan ook zelf compost maken. Compost hoef je niet hard aan te drukken. Het bodemleven doet namelijk al veel werk voor je.

Wormen, schimmels en bacterien breken de oganische stoffen in de compost af en maken hier humus van. Humus is heel belangrijk voor je bodem. Het geeft je grond een sponsachtige structuur die het water goed vasthoudt en zorgt voor genoeg zuurstof. Zo helpt het de bodem gezond en luchtig te houden.

Ook zijn er bodemverbeteraars waarmee je jouw grond kunt verbeteren. Zoals tuinturf, gedroogde kippenmest, vermiculiet en perliet. Er zijn zelfs speciale bodemverbeteraars voor bijvoorbeeld het verbeteren van je zand- of kleigrond.


Alles voor een gezonde bodem:

Welkoop - 3 in 1 Gazonmest - 50 m² - 2 kg

Welkoop

Welkoop - 3 in 1 Gazonmest - 50 m² - 2 kg

11.95
Welkoop Tuincompost - Tuincompost - 40 L Volume
voordeel
4 voor 28.00

Welkoop

Welkoop Tuincompost - Tuincompost - 40 L

7.89
Welkoop Bodemverrijker - Koemestkorrels - 20 kg

Welkoop

Welkoop Bodemverrijker - Koemestkorrels - 20 kg

24.95
DCM Vivimus Universeel - Bodemverbeteraar - 40 L Volume
voordeel
3 voor 26.50

DCM

DCM Vivimus Universeel - Bodemverbeteraar - 40 L

9.95
Mulchen

Mulchen is een handige manier om je bodem te verbeteren. Als je plantaardig materiaal zoals gras, bladeren, stro of compost strooit, geef je jouw tuingrond een beschermlaagje. Het helpt de bodem gezond te blijven en voorkomt onkruid. Lees hier meer over mulchen.


Advies nodig? Kom naar de winkel.

Een gezonde bodem begint bij Welkoop. In ons assortiment vind je van alles om je bodem te verbeteren. Denk aan kalk, meststoffen, compost en bodemverbeteraars.

Kan je wel wat hulp gebruiken? Kom naar één van onze winkels en doe de gratis grondtest. Onze tuinspecialist denkt graag met je mee en adviseert jou over de volgende stap. Samen gaan we voor een mooie en gezonde tuin!

Zien we je snel?

Vind jouw winkel