Hardlopen met je hond

Hardlopen met je hond is een leuke manier om meer te bewegen. Jullie kunnen samen werken aan jullie gezondheid. Én het versterkt de band tussen jou en je maatje! Maar hoe pak je het aan? In dit artikel geven we jou tips om dit op een verantwoorde manier te doen.


  In dit artikel: 

  • Met welke hond hardlopen?
  • Vanaf welke leeftijd hardlopen? 
  • Wat moet ik meenemen?
  • Tips om aan de slag te gaan

Met welke hond hardlopen?

Niet elke hond houdt van hardlopen. Houd rekening met het ras van je hond en kijk of dit wel geschikt is voor je hond?

Welke hond wel? Een sportief, energiek ras maak je met deze activiteit blij. Denk aan een Labrador of Golden Retriever. Een ideale activiteit dus als je hond veel energie heeft. 

Welke hond niet? Honden met een platte neus lopen minder warm voor hardlopen. Boxers, mopshondjes of Bulldogs kunnen ademhalingsproblemen krijgen. Ook voor kleine honden met korte pootjes is hardlopen minder geschikt. Een uitzondering hierop is de energieke Jack Russel. Zorg in dat geval wel dat je jouw tempo op zijn pootjes aanpast.

Vanaf welke leeftijd hardlopen met je hond? 

Wacht met hardlopen totdat je hond volledig is volgroeid. Bij de meeste rassen is dit rond een leeftijd van 10 maanden. Te oud is ook niet verstandig. Een oudere hond kan het conditioneel minder aan en heeft meer kans op blessures. 

Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij je dierenarts. Zo weet je zeker dat je zijn spieren en botten niet teveel belast.


Wat moet ik meenemen? 

Voor de veiligheid is het belangrijk om je hond goed aan te lijnen. In het begin kan je een riem gebruiken die je ook tijdens het wandelen gebruikt. Een lijn van ongeveer 2 meter is in dat geval prima. 

Wil je serieus gaan hardlopen? Kijk dan eens naar een hardloopriem die je aan je middel vastmaakt. Daarmee heb je jouw armen vrij en kan je jezelf meer richten op het hardlopen. 

Zorg dat je voor je hond ook genoeg water meeneemt. Want net zoals mensen moeten honden voldoende drinken, zeker bij een grote inspanning.

Tuigje voor het hardlopen. Gebruik een apart tuigje voor wanneer je gaat hardlopen. Na enige tijd herkent je hond dit. Hij weet dan direct wanneer jullie gaan hardlopen en kan zich erop verheugen! 

Alles om te hardlopen met jouw hond: 
Beeztees - Joggingset - Medium - 100 - 135 cm

Beeztees

Beeztees - Joggingset - Medium - 100 - 135 cm

24.50
Beeztees Draagbare - Drinkfles - Blauw - Zeegroen - 500 ml

Beeztees

Beeztees Draagbare - Drinkfles - Blauw - Zeegroen - 500 ml

3.95
Beeztees Premium Parinca - Borsttuig - Zwart - 45-57 CM X 20 MM

Beeztees

Beeztees Premium Parinca - Borsttuig - Zwart - 45-57 CM X 20 MM

19.50
Welkoop Botjes mix - Hondensnack - 500 gram 2e Halve Prijs

Welkoop

Welkoop Botjes mix - Hondensnack - 500 gram

6.95

Hardlopen met hond opbouwen 

Net als mensen moeten honden eerst conditie opbouwen. Begin met het lopen van kleine stukjes in een rustig tempo. Voer het tempo en de afstand beetje bij beetje op. Kijk daarbij goed naar de conditie van je hond. In het begin kan je een trainingsschema aanhouden van twee keer per week. Ook dit kan je geleidelijk opvoeren. 

Laat het tempo door je hond bepalen. Voor hem is een gelijkmatige draf het fijnst om lang vol te houden. Gaat je hond in galop? Dan rent hij te snel. Draaft je hond te langzaam, dan mag je het tempo gerust wat opvoeren. Probeer op die manier de ideale snelheid te vinden. 

Houd tussendoor ook korte pauzes. Zeker als je grotere afstanden wil lopen. Je hond kan dan even rustig snuffelen en eventueel plassen. Ook kan je op deze momenten checken of hij nog genoeg energie heeft. 

Na het hardlopen is het goed om even rustig uit te lopen. Zo kan de ademhaling en hartslag tot rust komen.

Eerst uitlaten. Laat je hond eerst even zijn behoefte doen. Zo kan hij zich volledig focussen op het hardlopen. 


Tips om aan de slag te gaan

Waar kan je verder nog rekening mee houden? We sluiten af met een paar extra tips. 

  • Geef duidelijke instructies. Zeg ‘links’ als je naar links gaat, en ‘rechts’ als je rechtsaf wil. Je hond zal deze commando’s snel leren herkennen en voortaan weten welke kant hij op moet.

  • Geen afleiding. Laat je muziek thuis, zodat je alle aandacht hebt voor je hond en de omgeving. Neem wel een telefoon mee om hulp in te schakelen wanneer dat nodig is.

  • Loop bij voorkeur op zachte ondergrond. Een harde ondergrond kan belastend zijn voor zijn gewrichten. Loop daarom liever op een zachte ondergrond. Denk aan een bos of grasveld. Of, als je toch op de weg loopt: laat je hond aan de graskant lopen. 

  • Houd rekening met de temperatuur.  Is het heet buiten? Dan is hardlopen met je hond minder verstandig. Hij krijgt het dan sneller benauwd en de ondergrond is te heet voor zijn pootjes. Lees hier meer tips over je hond en warmte. 

Kom gerust langs

Veel plezier met hardlopen! Heb je nog vragen, of wil je persoonlijk advies? Kom dan gerust langs in één van onze winkels. Onze vriendelijke dierspecialisten staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

Vind winkel in de buurt