Hoe lang kan een pup alleen zijn?

Honden zijn sociale dieren. Het liefst is je pup de hele dag bij jou! Ben je even weg? Dan mist je rakker je enorm. Toch is het belangrijk om hem aan te leren om alleen te zijn - al is het maar voor even. Je kan het beste al vroeg hiermee beginnen. Zo leert hij dat alleen zijn geen probleem hoeft te zijn. In dit artikel lees je hoe je deze training aanpakt.

 
    In dit artikel: 

Je maatje is graag bij jou

De eerste weken is je puppy eigenlijk net een baby. Hij heeft constant aandacht en verzorging nodig. Daar komt bij dat hij in het begin nog niet zindelijk is. Een jonge pup van 8 weken kan je om deze redenen slechts ongeveer 30 minuten alleen laten. Het trainen in alleen zijn moet je dus rustig opbouwen.

En om maar met een cliché te beginnen: elke pup is anders. De één vindt het makkelijker om alleen te zijn dan de ander. Sommige honden vinden het heel erg om alleen te zijn. Bij hen kan dit zelfs leiden tot verlatingsangst. 

Verlatingsangst uit zich onder andere in: 

  • Janken of piepen 
  • Blaffen 
  • Overmatig hijgen 
  • Kauwen en kapotbijten van meubels
  • Je constant blijven volgen in huis

Zelfs als jij het vuilnis even buiten moet zetten kan dat voor je pup een heftige ervaring zijn. Daarom is het zo belangrijk dat je maatje leert dat alleen zijn geen probleem hoeft te zijn. Zo voorkom je verlatingsangst op latere leeftijd. 

Het is verstandig om de eerste weken vrij te nemen. Je hebt dan de tijd om met je pup te oefenen in het alleen zijn. Woon je samen? Dan kan je de periode dat je vrij neemt ook afwisselen met je partner.


Hoe leer je jouw puppy alleen te zijn? 

Het is geen slim plan om je pup direct al een uur alleen te laten. Dit moet je zorgvuldig opbouwen. Begin bijvoorbeeld met 10 seconden - en laat hem elke keer een tijdje langer alleen. Je kan dit doen in huis, maar ook als je naar buiten moet. 

Zorg er wel voor dat hij rustig is voordat je begint met trainen. Laat hem eerst uit, of maak hem moe door even met hem te spelen. En wil je zien hoe je pup reageert als je weg bent? Dan kan je een camera neerzetten in de woonkamer. Dit is ook handig om de voortgang van je training bij te houden. 

Alleen in een kamer in 3 stappen
Begin met de training door je pup alleen in een kamer te laten zitten. Zo leert je maatje dat hij niet altijd afhankelijk van jou hoeft te zijn. 

  1. Laat hem in de bench zitten of in een aparte kamer. Leg daar wat speeltjes neer, zodat hij afgeleid is.
  2. Loop nu rustig de kamer uit. Probeer hem geen extra aandacht te schenken. Het moet voor hem doodnormaal zijn dat jij soms even weg moet. 
  3. Wacht een momentje en kom terug. Is hij kalm? Beloon hem met een lekkere snack, dat heeft hij wel verdiend! Dit herhaal je, met steeds langere tussenpozen. 

Geef je pup bij het terugkomen ook geen extra aandacht. Zowel het vertrekken als het thuiskomen moeten normale situaties worden voor hem.

Alleen in huis
Gaat het oefenen goed? Dan kan je beginnen met steeds iets langer van huis te gaan. Je doorloopt dan dezelfde stappen. Maar in plaats van dat je naar een andere kamer gaat, loop je nu naar buiten. Als je maatje rustig is, beloon je dat wederom met een lekkere snack. 

Hierna kan je een stapje verder gaan. Trek bijvoorbeeld je jas aan en pak je sleutels. Loop vervolgens rustig naar buiten. Je hond herkent deze signalen en weet dat je dan weggaat. Neem je dit mee in de training? Dan leert hij dat deze signalen geen aanleiding zijn tot paniek. 

Laat je pup het tempo bepalen. Toont je maatje symptomen van verlatingsangst, dan ben je wat te snel gegaan in je training. Doe in dat geval een stapje terug. Doorloop de stappen zonder dat je jouw jas aandoet. Of laat hem iets minder lang alleen bij de volgende training. 

Kom gerust langs voor advies

Persoonlijk advies over het alleen laten van je puppy? Kom gerust eens langs bij een Welkoop bij jou in de buurt. Onze dierspecialist helpt jou graag verder en geeft je met alle plezier tips en advies. 


Gratis welkomstpakket voor je puppy

Nieuwe pup in huis? Wij helpen jou om hem een warm welkom te geven. Vraag nu jouw gratis puppypakket aan. Samen met onze dierspecialist vul je het pakket met de leukste producten. Daarnaast krijg je een jaar lang mails met tips en voordeel - speciaal voor jouw kleine rakker.

Zien we je binnenkort?

Vraag pakket aan