Hoe vaak moet ik mijn puppy uitlaten?

Het liefst laat je jouw nieuwe viervoeter direct de hele buurt zien. Of misschien wil je wel met hem naar het bos of lekker laten struinen door de duinen. Maar voordat het zover is, moet hij nog leren aan de lijn te lopen. Ook kan hij nog niet zo ver wandelen. Hoe pak je het uitlaten aan, en hoe vaak moet je jouw puppy uitlaten? Daar lees je in dit artikel meer over.

 
    In dit artikel: 

Wanneer moet je jouw puppy uitlaten? 

De belangrijkste reden om naar buiten te gaan is natuurlijk dat je pup moet plassen of poepen. Maar wanneer moet hij nu? Dat kan je vaak al aan zijn lichaamstaal aflezen. Je ziet hem bijvoorbeeld onrustig door de kamer lopen, en hij snuffelt overal aan. Of hij loopt richting de deur en gaat piepen. Allemaal signalen dat hij nodig moet. Tijd om naar buiten te gaan! 

Een jonge pup moet na elke activiteit even ontlasten. Denk aan: 

 • Eten of drinken
 • Spelen
 • Slapen

Ga je naar buiten? Zorg dan voor zo min mogelijk prikkels. Spelende kinderen, andere honden en rondrazende auto’s kunnen hem afleiden - daardoor kan hij zijn plas misschien ophouden. Zoek daarom naar een plekje waarbij hij in alle rust zijn behoefte kan doen.


Hoe vaak uitlaten? 

In het begin is het verstandig om elke twee uur naar buiten te gaan, ook ‘s nachts. Dit komt omdat hij zijn plas nog niet kan ophouden. Om die reden is het ook beter om nog geen waterbakje in de bench te zetten. 

Hoe vaak moet je hem uitlaten? Daar helpt dit uitlaatschema jou bij. Houd er wel rekening mee dat dit een richtlijn is. Het kan dus zijn dat jouw pup vaker of juist minder vaak moet.

Puppy uitlaatschema

Leeftijd
Plas ophouden
Minimum per dag uitlaten

7 weken

2 uur

12 keer

12 weken

3 – 4 uur

6 – 8 keer

16 weken

4 – 5 uur

5 – 6 keer

20 weken

5 – 6 uur

4 – 5 keer

6 maanden

6 – 8 uur

3 – 4 keer

7 maanden

12 uur

3 keer


Hoe snel je dit kan afbouwen? Dat verschilt. De één kan sneller zijn plas ophouden dan de ander. Sommige puppy’s zijn na zo’n 10 à 12 weken al volledig zindelijk. Andere doen er een paar maanden over. Meer over het zindelijk maken van jouw puppy lees je hier.


Hoe lang uitlaten?

Droom je van eindeloze wandelingen met je nieuwe pup? Dat snappen we wel. Maar in het begin kan hij nog niet ver wandelen. Daarom is het verstandig om het wandelen rustig op te bouwen. 

De eerste maand kan je ongeveer vijf minuten per wandeling aanhouden. Per levensmaand kan je daar 5 minuten bij optellen. Heb je een pup van 3 maanden, dan kan je dus een kwartiertje per keer wandelen. Houd dit zeker de eerste acht maanden aan.

Zorg tijdens het lopen voor een goede balans tussen spelen en rustig lopen. Dit is ook het perfecte moment om onverwachte bewegingen af te leren. 

Rol een bal in de richting waarin je pup loopt. Op die manier voorkom je korte wendingen en onverwachte bewegingen. 

Hoe lang je kan wandelen verschilt. Vaak geeft je puppy zelf aan wanneer hij moe is. Denk dan aan: 

 • Op de grond zitten of liggen. 
 • Niet met jouw tempo meer mee kunnen. 
 • Plotseling hijgen.

Respecteer deze signalen en neem hem weer mee naar huis. De kans is groot dat hij dan direct zijn mandje opzoekt en lekker gaat slapen. Later vandaag kan je weer de hort op.


Socialiseren en spelen met je pup 

Uitlaten is natuurlijk niet alleen maar poepen en plassen. Het is voor hem ook een manier om spelenderwijs kennis te maken met de buitenwereld. Uitlaten is daarom ook belangrijk voor het socialisatieproces. Op deze manier raakt hij vertrouwd met andere dieren en mensen.

Houd er wel rekening mee dat deze ervaringen veel indruk maken. Beperk dit dus tot maximaal één nieuwe activiteit per dag en laat hem daarna lekker een dutje doen.

Ook kan je tijdens het wandelen even samen spelen. Maar het is verstandig om dit rustig op te bouwen. Hard rennen en plotseling remmen of van richting veranderen is voor zijn lijf nog te belastend. In plaats daarvan kan je ook balansoefeningen doen - laat je viervoeter eens lopen over een balk of omgevallen boom!

Checklist: voordat je gaat wandelen 

Ga je voor de eerste keer op pad? Dan wil je dat hij veilig de straat op kan. Hieronder zetten we de belangrijkste zaken voor jou op een rijtje. 

 • Halsband of tuigje en riem
  Passen er twee vingers tussen de halsband of het tuigje en de nek? Dan zit je goed. In het begin is een korte looplijn handiger dan een lange rollijn. Je pup kent nog niet alle commando’s, en op die manier blijft hij dicht bij jou.

 • Poepzakjes en poepzakhouder
  Een minder leuk onderdeel, maar wel noodzakelijk. Bij het uitlaten is het verplicht om poepzakjes bij te hebben. Zo houd je de straten schoon tijdens je wandeling.
 • Beloningszakje en trainingsnackjes
  Je pup moet nog veel leren! Goed gedrag belonen helpt hierbij. Neem daarom altijd kleine trainingssnacks mee tijdens de wandeling. Ook kan je een klein speeltje meenemen om zijn aandacht vast te houden. 

 • Lampje of iets reflecterends
  Als je jouw pup ‘s in het donker uitlaat, wil je dat hij zichtbaar is. Hang daarom bijvoorbeeld een klein lampje of iets reflecterends aan zijn looplijn. 

Verder is het belangrijk dat hij gevaccineerd, ontwormd en ontvlooid is.

Kom gerust langs voor advies

Hopelijk helpt dit artikel bij het uitlaten van je puppy. Wil je persoonlijk advies? Kom dan gerust langs bij één van onze winkels. Onze dierspecialist kan jou alles vertellen over het uitlaten van je viervoeter. 


Gratis welkomstpakket voor je puppy

Nieuwe pup in huis? Wij helpen jou om hem een warm welkom te geven. Vraag nu jouw gratis puppypakket aan. Samen met onze dierspecialist vul je het pakket met de leukste producten. Daarnaast krijg je een jaar lang mails met tips en voordeel - speciaal voor jouw kleine rakker.

Zien we je binnenkort?

Vraag pakket aan