Hoeveel gram moet een hond eten per dag?
Hoeveel moet ik mijn hond voeren? Ieder hondenbaasje denkt daar weleens over na. Want voer je wel genoeg? Voer je niet te veel? Je wil niet dat je maatje honger heeft. Of dat hij te zwaar wordt. Het korte antwoord op de vraag: het is per hond verschillend. In dit artikel leggen we uit waar je rekening mee moet houden.
Bekijk: Hondenbrokken | Natvoer | Vers vlees | Ontdek ons eigen merk
Voedingstabel op de verpakking
Er bestaan formules waarmee je kan berekenen hoeveel calorieën je hond nodig heeft. Maar gelukkig kan het ook makkelijker. Elke verpakking van hondenvoer geeft je een richtlijn met een voedingstabel. Daar lees je snel en gemakkelijk af hoeveel voer hij per dag nodig heeft.
Dit is een richtlijn en geen heilige graal. Want het kan goed zijn dat je hond meer of minder voer nodig heeft. Bijvoorbeeld wanneer hij erg actief is.
Hieronder zie je een voorbeeld van een verpakking van ons eigen merk hondenvoer:
Weeg de dagelijkse portie voer af met een keukenweegschaal of gebruik een maatbeker. Verspreid het voer over 2 maaltijden per dag. Zorg ook altijd voor een vers bakje water.
Snack gezond! Af en toe een snackje tussendoor kan geen kwaad. Maar ook niet te veel. Reken traktaties altijd mee in de totale hoeveelheid voedsel. Lees hier meer over gezonde snacks.
Hoeveel eet een hond per dag?
De voedingstabel geeft je dus een indicatie hoeveel je kan geven. Maar hoeveel hij echt nodig heeft hangt af van meerdere factoren:
- Leeftijd
Een jonge, opgroeiende hond heeft meer voeding nodig dan een volwassen hond. Ook de samenstelling van het voer verschilt per leeftijd. Kies je hondenvoer dat specifiek bedoeld is voor de leeftijd van je hond (puppy, adult, senior), dan houdt de voedingstabel rekening met de levensfase van je hond en zit je met de hoeveelheid die vermeld staat dus goed.
- Ras & grootte
Grote rassen wegen meer en hebben meer calorieën nodig om op gewicht te blijven.
- Leefstijl & leefomgeving
Rent je hond de hele dag rondjes? Of ligt hij liever rustig in zijn mand? Hoe actief hij is bepaalt ook hoeveel voeding hij nodig heeft.
- Gezondheid
Houd de conditie van je hond goed in de gaten. Oogt hij wat zwaar? Of heeft hij gezondheidsproblemen? Dan kan het nodig zijn om zijn voeding hierop aan te passen.
- Gecastreerd/gesteriliseerd
Is je hond gecastreerd of gesteriliseerd, dan verandert de energiebalans. Veel honden verbranden minder energie en hebben aanleg om zwaarder te worden. Het is daarom belangrijk om het gewicht extra in de gaten te houden. Geef je hond tot 20% minder voeding of kies voor een voeding met minder calorieën. Een ‘light’, ‘neutered’ of ‘sterilised’ voer. Of loop een extra rondje.
Wat is zwaar? Soms is het moeilijk om te zien of je hond overgewicht heeft. Hoe merk je dat eigenlijk? In dit artikel lees je waar je op moet letten.
Het beste hondenvoer van ons eigen merk:
20% meer of minder-stelregel
Van de richtlijn die op de verpakking van het hondenvoer staat, kun je tot 20% afwijken. Maar niet meer dan dat. Want geef je te weinig, dan kan je hond tekorten krijgen. En geef je te veel, dan kan hij overschotten krijgen.
- Is je hond te licht en komt hij niet aan van de brokken, ook niet als je 20% meer geeft dan in de voedingstabel staat, stap dan over naar andere brokken. Bijvoorbeeld naar voer met een hoger percentage vet.
- Is je hond te zwaar en valt hij niet af, ook niet als je 20% minder voer geeft dan in de voedingstabel staat? Stap dan over naar voer met een lager percentage vet.
Kies voer dat bij je hond past.
“Moet je hond wat gewicht verliezen? Halveer dan niet zomaar de hoeveelheid van zijn normale brok. Dan heeft je hond de hele dag honger. Geef in plaats daarvan een light of weight reduce-voer. Hiermee krijgt je hond wel een verzadigd gevoel, maar niet te veel calorieën."
Mark - dierspecialist Welkoop Zutphen
Hoe groot moet de zak zijn die je koopt?
Brokken zijn er in zakken met verschillende formaten. Zo heb je ze in 2,5 kg, 5 kg, 12 kg, 15 kg en 20 kg. Welke zak kies je?
Ons advies: kies de zak niet te groot. Want brokken zijn lang houdbaar, maar door zuurstof, licht en vocht kunnen brokken wel oud worden. De vetten die in de brokken zitten, kunnen oxideren en ongezond worden. Bewaar de zak niet langer dan 4-6 weken na het openen.
Laat je keuze voor de grootte van de zak afhangen van het aantal grammen brokken dat je per dag voert. Je kunt dan eenvoudig uitrekenen hoelang je met een zak doet. Een voorbeeld: voer je 300 gram per dag, dan doe je met een zak van 12 kg ongeveer 6 weken (12.000 gram / 300 gram = 40 dagen).
Bewaar de brokken in voertonnen. Werk met twee voertonnen: een grote voerton en een kleine voercontainer. In de grote bewaar je de brokken met zak en al. Uit de kleine geef je de dagelijkse portie. Op deze manier hoef je de grote voerton niet elke dag open te maken. Zo blijven de brokken het meest vers.
Zet de grote voerton op een koele, donkere en droge plek. Maak bij elke nieuwe zak de voerton schoon. Zo voorkom je dat er voermijten in het voer komen.
Een greep uit de verschillende formaten:
Hoe vaak per dag eten?
Over het algemeen zijn twee maaltijden per dag genoeg. Bijvoorbeeld in de ochtend en in de middag. Verdeel de maaltijd in dat geval in twee gelijke porties.
Maar ook dit verschilt per hond:
- Heb je een kleine hond? Kleinere rassen hebben een snellere stofwisseling. Hierbij kan je de maaltijd ook verdelen in drie porties per dag.
- Grotere rassen hebben vaak een gevoelige maag. Meerdere kleinere porties per dag zijn dan beter dan 1 of 2 grote porties.
Zorg voor structuur in de tijden dat je eten geeft. Kies bijvoorbeeld voor een vaste tijd in de ochtend en in de avond. Zo voorkom je stress en voernijd.
Eten na activiteit. Geef bij voorkeur eten na een activiteit, bijvoorbeeld een lange wandeling. Zo voorkom je het risico op een maagkanteling.
Gratis wegen en voedingsadvies
Twijfel je of je jouw hond wel genoeg voeding geeft? Of misschien juist wel te veel? Kom je hond gratis wegen bij een Welkoop bij jou in de buurt.
Onze dierspecialist zet jouw maatje op de weegschaal. Ook doen we een kort lichamelijk onderzoek: zo kijken we bijvoorbeeld of de ribben voelbaar zijn. Je krijgt direct advies op maat. Zo weet je meteen of je jouw hond meer of minder moet geven.