Hoeveel gram moet een hond eten per dag?

Hoeveel voeding geef ik mijn hond elke dag? Dat is een vraag die veel hondenbaasjes bezighoudt. Het korte antwoord: dat is per hond verschillend. In dit artikel lees jij waar je rekening mee moet houden.


    In dit artikel: 

 • Voerwijzer hondenbrokken
 • Hoeveel eet een hond per dag? 
 • Hoe vaak per dag eten?

Voerwijzer hondenbrokken

Op de meeste verpakkingen hondenvoer staat een voedingstabel. Daar lees je snel en gemakkelijk af hoeveel voer hij per dag nodig heeft. Deze hoeveelheid is gebaseerd op het ideale volwassen gewicht voor het ras. Dit is een richtlijn en geen heilige graal. Want het kan goed zijn dat je hond meer of minder voer nodig heeft. Bijvoorbeeld wanneer hij erg actief is. 

Hieronder zie je een voorbeeld van een verpakking van ons eigen merk hondenvoer:


Weeg de dagelijkse portie voer af met een keukenweegschaal of gebruik een maatbeker. Verspreid het voer over 2 maaltijden per dag. Zorg ook altijd voor een vers bakje water. 

Snack gezond! Af en toe een snackje tussendoor kan geen kwaad. Maar ook niet te veel. Reken traktaties altijd mee in de totale hoeveelheid voedsel. Lees hier meer over gezonde snacks


Hoeveel eet een hond per dag? 

De voedingstabel geeft je dus een indicatie hoeveel je kan geven. Maar hoeveel hij echt nodig heeft hangt af van meerdere factoren: 

 • Leeftijd
  Een jonge, opgroeiende hond heeft meer voeding nodig dan een volwassen hond. Ook de samenstelling van het voer verschilt per leeftijd.
 • Ras & grootte
  Grote rassen wegen meer en hebben meer calorieën nodig om op gewicht te blijven. 
 • Leefstijl & leefomgeving
  Rent je hond de hele dag rondjes? Of ligt hij liever rustig in zijn mand? Hoe actief hij is bepaalt ook hoeveel voeding hij nodig heeft. 
 • Gezondheid
  Houd de conditie van je hond goed in de gaten. Oogt hij wat zwaar? Of heeft hij gezondheidsproblemen? Dan kan het nodig zijn om zijn voeding hierop aan te passen. 

Wat is zwaar? Soms is het moeilijk om te zien of je hond overgewicht heeft. Hoe merk je dat eigenlijk? In dit artikel lees je waar je op moet letten. 


Het beste hondenvoer van ons eigen merk:
Welkoop Adult Krokante brokken - Hondenvoer - 3 kg

Welkoop

Welkoop Adult Krokante brokken - Hondenvoer - 3 kg

9.95
Welkoop Puppy Krokante brokken - Hondenvoer - 2,5 kg

Welkoop

Welkoop Puppy Krokante brokken - Hondenvoer - 2,5 kg

8.95
Welkoop Adult Optimale Krokante brokken - Hondenvoer - 4 kg

Welkoop

Welkoop Adult Optimale Krokante brokken - Hondenvoer - 4 kg

12.95
Welkoop Senior Geperste brokken - Hondenvoer - 5 kg

Welkoop

Welkoop Senior Geperste brokken - Hondenvoer - 5 kg

16.95

Hoe vaak per dag eten? 

Over het algemeen zijn twee maaltijden per dag genoeg. Bijvoorbeeld in de ochtend en in de middag. Verdeel de maaltijd in dat geval in twee gelijke porties. 

Maar ook dit verschilt per hond: 

 • Heb je een kleine hond? Kleinere rassen hebben een snellere stofwisseling. Hierbij kan je de maaltijd ook verdelen in drie porties per dag
 • Grotere rassen hebben vaak een gevoelige maag. Meerdere kleinere porties per dag zijn dan beter dan 1 of 2 grote porties. 

Zorg voor structuur in de tijden dat je eten geeft. Kies bijvoorbeeld voor een vaste tijd in de ochtend en in de avond. Zo voorkom je stress en voernijd. 

Eten na activiteit. Geef bij voorkeur eten na een activiteit, bijvoorbeeld een lange wandeling. Zo voorkom je het risico op een maagkanteling. 


Gratis wegen en voedingsadvies

Twijfel je of je jouw hond wel genoeg voeding geeft? Of misschien juist wel te veel? Kom je hond gratis wegen bij een Welkoop bij jou in de buurt. Onze dierspecialist zet jouw maatje op de weegschaal. Ook doen we een kort lichamelijk onderzoek: zo kijken we bijvoorbeeld of de ribben voelbaar zijn. Je krijgt direct advies op maat. Zo weet je meteen of je jouw hond meer of minder moet geven. 

Meer over de weegservice