Mijn hond heeft diarree

Heeft jouw hond diarree? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben. In dit artikel lees je alles over de verschillende vormen van diarree, wat je zelf kan doen en wanneer je een dierenarts moet inschakelen.

Bekijk: Dieetvoer met probioticaSupplementen met probiotica

Wat zijn de oorzaken van diarree?

Diarree kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan:

  • Iets verkeerds gegeten. Het kan dat je hond bedorven voedsel heeft gegeten of voeding die hij niet is gewend. Ook kan het gaan om een voedselvergiftiging.
  • Problemen in organen die helpen bij de vertering. Denk aan de lever en de alvleesklier.
  • Verstoord imuunsysteem. Hierdoor ontstaan er ontstekingen in de darm die diarree veroorzaken.
  • Voedselovergevoeligheid. Als je hond overgevoelig is voor een bepaalde voedingsstof, kan dit leiden tot diarree.

Diarree kan dus verschillende oorzaken hebben. Je hond kan er weinig last van hebben, maar er ook goed ziek van worden in combinatie met andere symptomen.

Tips voor honden met diarree

Heeft je hond nog eetlust en lijkt hij actief? Bij lichte klachten kan je zelf stappen ondernemen om hem te ondersteunen. Gaan de klachten na 3-5 dagen niet over of worden ze zelfs erger, neem dan altijd contact op met je dierenarts.

Laat je hond vasten

Vermoed je dat je hond iets verkeerds heeft gegeten, dan kan het helpen om hem 24 uur te laten vasten. Zo geef je de maag en darmen wat rust. Drinken blijft wel belangrijk. Kleine beetjes water per keer en niet te koud.

Dieetvoer tegen diarree

Ook bestaat er speciaal voer dat helpt tegen diarree. Dit voer is licht verteerbaar en bevat voedingstoffen die een goede darmwerking ondersteunen. Denk aan Prins ProCare Gastro-Intestinal. Deze voeding bevat Probiotica dat zorgt voor een evenwichtige darmwerking. Deze voeding kan je 1 tot 2 weken geven bij acute diarree of tijdens de opvolgende herstelperiode. Je geeft dit altijd in samenspraak met je dierenarts.


Supplementen

Ook kan je jouw maatje ondersteunen met supplementen. Vaak bevatten deze probiotica, wat helpt bij het ondersteunen van de darmflora. Kijk goed op de verpakking voor de juiste dosering en gebruik.

Denk aan:


Met bovenstaande tips zou je na enkele dagen al verbetering moeten zien. Houdt de diarree aan, stopt je dier met eten of zie je andere klachten? Maak dan altijd een afspraak met je dierenarts.

Wanneer moet je naar de dierenarts?

De ene diarree is de andere niet. Door goed naar je hond en zijn ontlasting te kijken, kan je zien of er meer aan de hand is. In deze gevallen is het raadzaam om een dierenarts in te schakelen.

Diarree bij puppy's

Pups moeten hun weerstand nog ontwikkelen en hun darmflora is nog onvoldoende ontwikkeld. Ze kunnen snel heel ziek worden van diarree en kunnen gemakkelijk uitdrogen. Heb je een pup met diarree? Dan kan je het beste contact opnemen met je dierenarts.

Diarree in combinatie met overgeven

Is de eetlust van je hond weg en moet hij vaak braken? Dan kan er naast diarree iets anders aan de hand zijn. Je maatje kan bijvoorbeeld iets hebben opgegeten wat de darmen verstopt. Of hij heeft last van een heftige infectie van de darmen. Goede medicatie is dan belangrijk om je hond er weer bovenop te krijgen.

Diarree met bloed en slijm

Dit is vaak een teken dat er iets aan de hand is met de dikke darm. Soms kan deze zoveel slijm produceren dat je hond alleen nog maar slijm poept. Het slijmvlies kan dikker worden, wat zorgt voor verhoogde aandrang en persen. Hierdoor kan er makkelijk bloed bij de ontlasting komen. Dat is niet per se gevaarlijk, maar wel vervelend voor je hond. In deze situatie is het ook verstandig om contact op te nemen met je dierenarts.

Gele diarree bij je hond

Als je hond diaree heeft kan het licht bruin of zelfs geel kleuren. Ook kan de ontlasting erg gaan stinken. Vaak is dit een teken van dunne darmdiarree wat te maken kan hebben met een reactie op voeding, maar het kan ook een infectie zijn.

Laat de gezondheid van je hond checken

Iedere hond heeft goede zorg nodig. En voorkomen is beter dan genezen. Daarom is er de gezondheidscheck van jouw dierspecialist. Je hond wordt uitvoerig gecheckt en we controleren de oren, ogen, gebit, nagels, vacht en gewicht. We kijken ook naar het voedingspatroon van jouw hond. En geven een compleet advies op maat, helemaal afgestemd op jouw hond. 

Zien we je binnenkort?

Meer over de gezondheidscheck