Een hond en andere huisdieren

Een hond verwelkomen in een bestaand dierenhuishouden kan nogal wat stof doen opwaaien. In dit artikel lees je hoe je jouw nieuwe maatje introduceert bij andere huisdieren. 


    In dit artikel:


Jouw hond bij andere honden

Komt jouw pup of oudere hond in een huishouden met andere honden terecht? Houd er dan rekening mee dat honden van nature in roedels leven en gewend zijn aan een vaste hierarchie. Normaal gesproken stellen zij die roedel zelf samen. Nu is het aan jou om de leiding te nemen en je nieuwe hond te introduceren. Het is zelden onmiddellijk dikke mik, dus geef het wat tijd.

  • Maak een optimale keuze
    Stem de energielevels van beide (of meerdere) honden op elkaar af. Neem geen pup van een rustig ras als je thuis een drukke Jack Russell hebt zitten. Hetzelfde geldt voor leeftijd: een te groot verschil kan ervoor zorgen dat hun behoeften niet op elkaar aansluiten.

  • Introduceren op neutraal terrein
    Stel je honden voor de deur of op straat aan elkaar voor. Daarmee geef je ze de ruimte en kunnen ze een time-out nemen als dat nodig is.

  • Aangelijnd
    Neem de nieuwe hond aangelijnd mee naar binnen. Laat hem het huis op zijn eigen tempo verkennen. Leg hem daarna in zijn mand of bench. Zo laat je je huidige hond ook rustig wennen aan z’n nieuwe huisgenoot.

  • De basis is alles
    Zorg dat je het rustig opbouwt. Neem de leiding en overhaast niets. Wanneer er geen onnodige spanning ontstaat, zullen jouw honden in de loop van de tijd vanzelf ontspannen.

  • De personal space van jouw huidige hond is leidend
    Net als bij mensen geldt voor nieuwkomers dat ze zich moeten aanpassen aan de bestaande routine. Leer je nieuwe hond dus de ruimte van je bestaande hond te respecteren.

  • Elke hond zijn eigen plek
    Geef je nieuwe hond een eigen vaste plek. Zet zijn bench of mand daar neer en beschouw deze plek als zijn eigen domein. Zo heeft hij een plek waar hij rustig kan slapen en zich terugtrekken als dat nodig is.

  • Nog niet samen eten
    Met name tijdens de maaltijd kunnen er problemen ontstaan. Laat jouw nieuwe maatje dus eten op zijn eigen plek.

  • Routine biedt houvast
    Houd de eerste dagen een vaste routine aan. Dat geeft houvast en rust.

  • Wandelen verlicht stress
    Neem de honden met name de eerste dagen regelmatig – aangelijnd– mee naar buiten. Buiten schudden ze stress gemakkelijker van zich af.

  • Als het niks lijkt te worden
    Is er na vier weken nog niets veranderd in de situatie? Plast één van je honden in huis, wordt er overmatig geblaft, zijn de honden hyperactief, trekken ze zich terug of vechten ze zelfs met elkaar? Dan schakel je de hulp van een gedragsdeskundige in.

Hond en kat samen

Een hond introduceren bij een kat gaat meestal beter dan een kitten bij een kat. Ze concurreren niet en kunnen na een periode van wennen de beste maatjes worden. Geef beide dieren wel de tijd en houd de volgende leidraad aan:

  • Geef jouw huidige kat de ruimte
    Wijs een kamer toe aan je kat, zodat ze niet in een hoek kan worden gedreven. Wanneer ze zich – liefst zo hoog mogelijk – kan verbergen, is dat ideaal.

  • Houd alles rustig en overzichtelijk
    Houd jouw hond aan de lijn en zorg ervoor dat hij rustig blijft. Voorkom dat je beestje achter de kat aan kan sprinten en haar zo weg kan jagen. Dit lijkt voor je hond een leuk spelletje maar maakt het er voor de kat niet leuker op. Beloon hem ook als hij dat netjes laat.

  • Laat hen apart eten
    Kattenvoer oefent nogal wat aantrekkingskracht uit op jouw rakker. Houd dat dus buiten bereik en zorg ervoor dat jouw kat in alle rust kan blijven eten.

Meer informatie of advies? 

Kom gerust langs bij één van onze winkels. Onze dierspecialist staat voor je klaar en kan je persoonlijk advies geven.