Help, mijn hond is in de rui!

Op de vloer of op de meubels, overal liggen haren. Het is weer zover: je hond is in de rui! Verharen is een natuurlijk proces. Je hond verhaart het hele jaar door, maar nog eens extra in het voorjaar en in het najaar. Ook kan hij last krijgen van jeuk in de rui-periode.

Hoe ga je hier het beste mee om? En kan je iets doen om het verharen te verminderen? In dit artikel geven we tips voor jou en je hond.

Bekijk: BorstelsZalmolie | Ontharingsborstel 

Wat is de rui?

Tijdens de ruiperiode verwisselt je hond van vacht. Vergelijk het maar eens met een jas. In de winter hebben honden vaak een dikkere vacht omdat het buiten kouder is. Maar in de zomer is het warmer. Je hond doet als het ware zijn jas uit door zijn vacht aan te passen. De vacht wordt dunner, maar isoleert nog genoeg om je hond warm te houden.

Er zijn twee momenten in het jaar dat je hond verhaart. In het voorjaar verruilt hij zijn wintervacht voor zijn zomervacht. En in het najaar maakt zijn zomervacht plaats voor een wintervacht. 

De ruiperiode duurt gemiddeld 3 tot 6 weken. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan bijvoorbeeld het ras van je hond en de lichaamsbeweging die hij krijgt.




Wat veroorzaakt de rui?

Temperatuur en licht zorgen ervoor dat een hond in de rui komt. Veel honden brengen een groot deel van hun tijd binnen door. Ze zijn alleen buiten tijdens hun wandelrondes. Hierdoor wordt het natuurlijke rui-proces wat verstoort. Het gevolg is dat je hond het hele jaar door wel wat haar verliest.

Ook de leefomstandigheden binnen spelen een rol. Steeds meer mensen hebben bijvoorbeeld een huis met vloerverwarming. Honden liggen graag op de grond waar het warmer is. Deze honden verharen vaak eerder.

Door de wandelingen krijgt je hond toch iets mee van de verandering in temperatuur. Daarom zie je twee keer in het jaar een piek in de hoeveelheid losse haren op de grond.


Hoe ga je om met een hond in de rui?

Gemiddeld twee keer in het jaar verruilt je hond zijn vacht. Wat kan je doen tijdens de rui-periode?

Borstel niet te vaak

Tijdens de rui is twee keer per week borstelen voldoende. Borstel je te vaak? Dan verhaart je hond juist meer. Door te borstelen trek je de vacht als het ware uit de haarzakjes. Het lichaam reageert daarop door nieuwe haren aan te maken. Zo heb je juist langer last van de rui.

Welke borstel je moet gebruiken hangt onder andere af van het ras van je hond. Meer weten? Lees hier meer over vachtverzorging van je hond.


Geef zalmolie

Geef tijdens de rui wat meer Omega-3 vetzuren. Dit zorgt voor een glanzende vacht en bevordert de natuurlijke rui. Deze vetzuren vind je onder andere in natvoer met vis, maar je kan ook denken aan zalmolie of schapenvet.

Druppel over de voeding.

"Zalmolie geef je als aanvulling op het voer van je hond. Meet de juiste dosering af op basis van het gewicht van je hond en druppel de zalmolie over zijn brokken. Veel honden vinden zalmolie ook nog eens heel lekker!"

Nico - dierspecialist Welkoop Zutphen


Stofzuigen en haren verwijderen

De rui is niet alleen een bijzondere periode voor je hond, maar ook voor je huis. Goed stofzuigen is daarom zeker geen overbodige luxe!

Wat ook goed helpt is een plakborstel of ontharingsborstel. Daarmee haal je gemakkelijk de haren van meubelstukken en kleren. 


Laat de vacht van je hond controleren

Tijdens het huid- en vachtconsult controleert jouw dierspecialist niet alleen de huid en vacht, maar geeft ook advies hoe je zelf de vacht van je hond het beste kunt verzorgen. Je leert hoe je je hond goed borstelt. Welke borstel of kam je hiervoor nodig hebt. En hoe je vlooien kunt voorkomen en bestrijden. Samen zorgen we voor een gezonde, glanzende vacht.

Meer over het huid- en vachtconsult