Hond leren apporteren

Wist je dat de term apporteren uit de jachtwereld komt? De jachthond neemt op commando een stuk wild of gevogelte in zijn bek. Die brengt hij vervolgens naar zijn baasje. Maar met je eigen hond kan je het natuurlijk ook doen. Bijvoorbeeld met een stok, een bal, of een leuk speeltje. Hoe je dat aanpakt? Dat lees je in dit artikel.


  In dit artikel: 

Waarom apporteren?

Door te apporteren komt je hond aan zijn beweging. Hij wordt er sterk en fit van. Ook is het een goede discipline-oefening. Op jouw commando moet je maatje een voorwerp brengen en loslaten. Ten slotte zorgt het voor een sterkere band tussen jullie twee. Genoeg redenen om je hond het dus ook aan te leren! 

Begin niet te vroeg. Puppy’s zijn nog niet uitgegroeid. Door snel te bewegen, te remmen en te draaien zet hij veel druk op zijn heupen en gewrichten. Dit kan leiden tot aandoeningen waar hij later ook last van kan krijgen. Wacht daarom tot je hond wat ouder is. 


Hoe leer je een hond apporteren? 

Om een hond te leren apporteren kan je een dummy gebruiken. Dit is een klein, zacht en licht object dat hij gemakkelijk in zijn bek kan nemen. Of gebruik een ander speeltje wat hij makkelijk mee kan nemen. 

Bij apporteren is het belangrijk om aan te leren dat je hond het object naar jou toe brengt. Belangrijk is ook dat hij het object loslaat wanneer jij dat wil. Hoe bouw je dat op? 

  1. Maak het interessant
    De eerste stap is om de interesse van je maatje te wekken. Houd de dummy (of iets anders) voor zijn hoofd en beweeg ermee. Geef het nog niet aan je hond. Zo bouw je nieuwsgierigheid op.

  2. Pakken en loslaten
    Nu kan je hem leren het object vast te houden en los te laten. Neemt hij het voorwerp in zijn bek? Beloon dit dan met je stem en met een lekker trainingssnackje. Ook is het belangrijk dat je hond leert dat hij het voorwerp uiteindelijk moet loslaten.

  3. Gooien
    Nu kan je het object van je weggooien. Eerst doe je dat dichtbij. Daarna bouw je dat op door steeds verder weg te gooien. Op die manier blijft het doel van het spel duidelijk: je hond moet het voorwerp naar jou brengen. 

Heeft je hond al wat meer ervaring met apporteren? Dan kan je het hem steeds een stukje moeilijker maken. Veel dummy's blijven drijven op het water. Je kan het hem uitdagender te maken door de dummy te gooien bij het water. Extra leuk om af te koelen in de zomer! Lees meer tips over je hond afkoelen in de zomer. 

Kort oefenen. Las iedere dag twee momenten in van maximaal 10 minuten om te oefenen. Zo houd je het kort en interessant.. Begin bij de eerste stap ga pas naar de volgende stap als hij de vorige stap goed beheerst. 


Waarmee kan je apporteren? 

Veel hondenbaasjes apporteren met een stok. Dit is alleen minder veilig. Je hond kan zich lelijk verwonden aan zijn bek. Ook kunnen splinters vast komen te zitten in zijn keel. Deze splinters kunnen vervolgens gaan ontsteken. 

Kies daarom voor een veiliger alternatief waaraan je hond zich niet kan verwonden. Denk aan dummy’s, speeltjes, of ballen. Bij Welkoop vind je verschillende speeltjes waarmee je jouw hond veilig kennis kan leren maken met apporteren. 

Dummy met snacks. Wil je het apporteren nog leuker maken voor je hond? Er bestaan ook dummy's waarin je snacks kan verstoppen. De geur maakt het nog aantrekkelijker om de dummy op te zoeken. Wel goed opbergen na het spelen, anders kan de rits stuk gaan.

De leukste speeltjes om te apporteren:
Beeztees Training Dummy Fitino - Hondenspeeltje - Wit

Beeztees

Beeztees Training Dummy Fitino - Hondenspeeltje - Wit

9.95
Beeztees Tennisbalwerper - Hondenspeeltje - Geel - 62 cm

Beeztees

Beeztees Tennisbalwerper - Hondenspeeltje - Geel - 62 cm

4.25 3.50
Chuckit Ultra Ball - Hondenspeeltje - Oranje/Blauw - Small - 5,2 cm - 2 stuks

Chuckit

Chuckit Ultra Ball - Hondenspeeltje - Oranje/Blauw - Small - 5,2 cm - 2 stuks

12.50
Chuckit Ultra Ball - Hondenspeeltje - Oranje/Blauw - Medium - 6,5 cm - 2 stuks

Chuckit

Chuckit Ultra Ball - Hondenspeeltje - Oranje/Blauw - Medium - 6,5 cm - 2 stuks

12.25

 


Extra tips

Leren apporteren gaat met vallen en opstaan. Soms wil het nog niet helemaal lukken. Maar dat is niet erg, zolang je gewoon blijft oefenen. Hieronder lees je wat je kan doen als het apporteren nog wat moeilijk gaat. 

  • Brengt je hond het speeltje niet terug? Misschien heb je het speeltje iets te ver gegooid. Oefen het apporteren nog eens op kortere afstand. Heeft je hond het speeltje vast en laat hij het weer los? Maak dan duidelijker dat jij het wil hebben. Door je hand te openen of door naar de grond te wijzen bijvoorbeeld. Blijf dit herhalen en beloon hem bij goed gedrag.
  • Komt je hond moeilijk terug? Dan kan je een lange lijn gebruiken. Heeft hij het speeltje? Ren dan wat achteruit. Hierdoor kan de hond de neiging krijgen jou achterna te lopen. Lok hem met wat lekkers en haal hem rustig binnen. Bij binnenkomst kan je hem enthousiast toespreken.

  • Wil je hond het speeltje maar niet loslaten? Dan kan je zijn aandacht trekken met iets lekkers. Houd een trainingssnackje voor zijn neus. Op het moment dat hij het speeltje loslaat roep je ‘Los!’. Beloon direct. 

Kom gerust langs

Dit artikel helpt je bij het leren apporteren van je hond. Maar elke hond is natuurlijk anders. Op zoek naar persoonlijk advies? Kom gerust langs in één van onze winkels. Onze dierspecialist staat altijd voor je klaar om je vragen te beantwoorden. 

Vind winkel in de buurt