Hond mee op vakantie
Neem jij je hond mee op vakantie? Het is natuurlijk heel gezellig om samen met je hond op avontuur te gaan, lekker samen wandelen en genieten! Als je trouwe viervoeter meegaat, komt daar wel wat extra voorbereiding bij kijken. In dit artikel vind je al onze tips voor een succesvolle vakantie met je hond.
|
1. Kies je bestemming zorgvuldig
Neem je jouw hond mee, bereid je vakantie dan goed voor. Kijk daarbij goed naar het karakter van je viervoeter. Kan je hond bijvoorbeeld goed tegen warmte of niet? En kan hij rustig blijven bij lange reizen? Houd daarmee rekening in je keuze van de vakantiebestemming.
Kies voor een plek waar honden welkom zijn. Een citytrip met je hond is misschien een minder goed idee. Maar een hondvriendelijke camping of vakantiepark midden in de natuur kan juist prachtig zijn voor je maatje. Ideaal voor lange wandelingen waar jullie beiden van kunnen genieten.
2. Neem de juiste documenten mee
Als je zelf op vakantie gaat neem je altijd je paspoort of identiteitskaart mee. Dat geldt ook voor je hond. Ga je met je maatje over de grens? Neem dan de juiste documenten mee.
Voor een vakantie binnen en buiten Europa gelden de volgende regels:
- Je hond heeft een Europees dierenpaspoort.
- Je hond is gechipt (denk eraan dat je het chipnummer en jouw gegevens registreert bij de NDG).
- Je hond is minimaal 21 dagen voor vertrek ingeënt tegen de standaard ziekten en rabiës.
Voor vertrek en bij thuiskomst is het verstandig om je hond te ontvlooien en ontwormen. Dit is in sommige landen zelfs verplicht. Twee vliegen in één klap? Gebruik een middel dat ook teken bestrijdt.
3. Houd rekening met lokale regels
Naast deze algemene regels zijn er ook aanvullende regels. Deze kunnen per land verschillen. Wist je bijvoorbeeld dat je met een Rottweiler Frankrijk niet in mag? Daarnaast zijn er landen waar je hond verplicht aan de lijn moet of een muilkorf moet dragen.
Check daarom altijd goed welke regels er gelden in de EU-landen en de landen buiten de EU. Regels kunnen snel veranderen. Bij twijfel of onduidelijkheden kun je het beste contact opnemen met de ambassade van het land waar je naartoe wil. Vergeet niet om ook naar de regels te kijken voor de landen waar je doorheen reist. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
4. Neem de juiste spullen mee
Bereid je vertrek goed voor. Zorg dat je alle regelgeving in het vakantieland goed kent en noteer belangrijke gegevens. Daarnaast neem je natuurlijk genoeg hondenvoeding en eventuele medicatie mee. Een EHBO-kit kan ook handig zijn in noodgevallen.
Zorg daarnaast dat je voorbereid bent voor noodgevallen:
- Maak een kopie van het chipnummer.
- Neem een foto van je hond.
- Zet het telefoonnummer van de lokale dierenarts in je telefoon.
Niets vergeten? Download dan onze handige vakantiechecklist. Zo weet je zeker dat je alle spullen voor je hond bij je hebt.
Handig voor onderweg:
5. Check de regels bij thuiskomst
Zit de vakantie er weer op? Voor de terugreis naar Nederland vanuit een land buiten de EU gelden ook regels. Via de online tool Import Veterinair Online van de NVWA, kom je erachter welke regels gelden. Daarnaast heeft de NVWA een stappenplan gemaakt waarmee je precies kunt zien waaraan je moet voldoen om je hond mee te nemen naar Nederland vanuit zowel Europese als niet- Europese landen.
6. Of hond thuislaten?
Niet iedere hond vindt het fijn om mee op vakantie te gaan. Een lange reis, een andere omgeving en hoge temperaturen kunnen erg stressvol zijn. Twijfel je of jouw vakantiebestemming wel zo prettig is voor je hond of is jouw hond erg aan huis gehecht? Dan is het waarschijnlijk verstandiger om je hond niet mee te nemen.
Zoek in dat geval een betrouwe opvang voor je hond, zoals een hondenhotel of hondenpension. Ook kun je je hond laten logeren bij een hondenoppas of bij familie/vrienden.
Bij een pension
Is het niet mogelijk je hond mee te nemen naar je vakantieadres? Dan is een kennel of dierenpension een mooie oplossing. Je hond verblijft in een kennel met een binnen- en buitengedeelte. Hij wordt meerdere keren per dag uitgelaten en vaak is er een speelterrein aanwezig.
Een goede hondenkennel heeft een streng vaccinatiebeleid: elke hond moet zijn vaccinaties op tijd hebben gehad. Het gaat om vaccinaties voor de ziekte van Carré (hondenziekte) en parvovirus, Ziekte van Weil en kennelhoest. Check het vaccinatiebeleid van het logeeradres om nare verrassingen te voorkomen.
Naast vaccineren is ontwormen en ontvlooien zeer aan te raden. Voor je je hond brengt maar zeker ook bij thuiskomst. Nog een laatste punt om te controleren zijn de gegevens op de chip van je hond.
En dan is het tijd om je hond weg te brengen. Doe dit bij voorkeur in de ochtend, dan heeft hij de tijd om te wennen voor het slapengaan. Wat ook helpt is zijn eigen speelgoed en mand of deken meegeven, die ruiken lekker naar thuis. Vergeet niet zijn eigen voer en eventueel medicatie mee te brengen. En geef wat extra mee voor het geval dat.
Of regel een oppas
Je kunt er ook voor kiezen om je hond te laten logeren bij vrienden of familie. Een hondenoppas in huis nemen tijdens je vakantie kan ook. Een bekende oppas voor je hond is het fijnst. Is het een nieuw logeeradres? Controleer dan voor je op vakantie gaat of het klikt, ook met de andere leden van het gezin zoals kinderen of huisdieren. Geef alle benodigde spullen mee: hondenvoer, eventuele medicatie, een riem, speelgoed en zijn mand.
Kom gerust langs voor advies
Meer tips en advies over het meenemen van je hond op vakantie? Kom dan gerust langs in één van onze winkels. Onze dierspecialist helpt je graag met advies op maat, en kan je adviseren welke producten handig zijn om mee te nemen. Fijne vakantie!