Wanneer kan ik mijn hond laten steriliseren?

Wat groeit je maatje snel op! De eerste maanden ben je vooral bezig met het zindelijk maken. Daarna volgt de puberteit, en vliegen de hormonen in het rond. Misschien vraag je jezelf op dat moment af: moet ik mijn hond laten steriliseren of niet? En wanneer kan dit het beste? Dat leggen we je in dit artikel uit.


  In dit artikel:

Wat is steriliseren?

Bij het steriliseren bij honden bedoelen we het verwijderen van de eierstokken. Medisch gezien gaat het eigenlijk om castreren. Toch is sterilisatie de ingeburgerde term. Om verwarring te voorkomen houden we deze term dan ook aan in dit artikel.

Bij het steriliseren worden dus de eierstokken verwijderd van de teef (vrouwelijke hond). Je hond kan na deze ingreep niet meer zwanger worden. Ook wordt ze niet meer loops. Deze operatie heeft dus gevolgen voor haar gezondheid én haar gedrag.

Moet je jouw hond laten steriliseren? Daar kunnen wij jou geen eenduidig antwoord op geven. Overleg altijd met je dierenarts of deze ingreep nuttig of noodzakelijk is.

Vanaf welke leeftijd steriliseren?

Ben je van plan om je hond te steriliseren? Dan kan dat over het algemeen 3 tot 4 maanden ná de eerste loopsheid, en uiterlijk vóór de tweede loopsheid.

We hebben het nu specifiek over de loopsheid. Want de beste leeftijd om je maatje te steriliseren verschilt per ras. Grote en zeer grote rassen worden langzamer volwassen dan kleinere rassen. Je dierenarts kan je adviseren wanneer je jouw hond het beste kan laten steriliseren.


Wat zijn de voordelen van steriliseren hond? 

Het steriliseren van je hond heeft verschillende voordelen. Op de eerste plaats zal je maatje niet meer loops worden. Normaal gesproken is je hond twee keer per jaar loops. Dat gaat vaak samen met een bloedachtige uitvloeiing. Na een sterilisatie zal dit bloeden stoppen. De loopsheid verdwijnt dan ook - je hond is dan weer minder in trek bij opdringerige reuen. 

Verder verkleint steriliseren de kans op bepaalde tumoren. Denk aan tumoren in de borstklieren, eierstokken en de baarmoeder. Ook is er geen kans meer op de ontwikkeling van een baarmoederontsteking.

Wat zijn de nadelen van steriliseren hond?

Natuurlijk kleven er ook sommige nadelen aan sterilisatie. Zo kan de vacht van je hond wat doffer worden als ze ouder wordt. In de meeste gevallen gaat het dan om honden met een halflange (glanzende) vacht. Dit heeft verder geen gevolgen voor de gezondheid. 

Verder hebben gesteriliseerde honden een grotere kans op incontinentie dan niet-gesteriliseerde honden. Dat valt dan gelukkig wel weer te verhelpen met medicatie. Hondenrassen die gevoeliger zijn voor incontinentie na sterilisatie zijn o.a.: de Dobermann, de Ierse setter en de Dwergpoedel.


Wat zijn de kosten van sterilisatie bij een hond? 

Daar kunnen we geen pasklaar antwoord op geven. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan het gewicht en de grootte van je hond. Of de gekozen operatiemethode. Verder verschillen de prijzen tussen dierenartsen onderling. 

Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) geeft je een beeld van de prijzen. Zij hebben de gemiddelde prijs berekend over 15 verschillende dierenartspraktijken in juni 2022.

Gewicht in kilo

Kosten sterilisatie teef in euro

0-10

310

11-20

330

21-30

370

31-40

400

41-50

435

51-60

460


Herstel na sterilisatie

Steriliseren is een flinke ingreep voor je maatje. Meestal blijft je hond nog een middag op de dierenkliniek om bij te komen. Geef je hond in de dagen na de operatie  zoveel mogelijk rust. Dit kan je doen om het herstel van je viervoeter zo prettig mogelijk te maken:

  • Zorg thuis voor een fijne, rustige plek om te herstellen. 
  • Laat je hond in de eerste dagen zo min mogelijk bewegen. Hierdoor geneest de wond beter. 
  • Houd de wond goed in de gaten. Soms krijgt je hond een beschermkraag op. Dit zorgt ervoor dat je maatje niet te veel aan de wond gaat likken. Twijfel je over de genezing? Neem dan contact op met je dierenarts. 

Na de operatie zal je hond minder bewegen. Toch zal ze net zoveel trek hebben. Geef haar daarom wat minder voer, zo blijft ze op gezond gewicht. Of geef je maatje light hondenvoer

Er bestaat ook voeding speciaal voor gesteriliseerde honden. De ingrediënten van dit voedsel zijn afgestemd op de behoeftes van gesteriliseerde honden. Bij Welkoop vind je voeding voor gesteriliseerde honden van Prins. 

Bekijk aanbod


Kom je hond gratis wegen

Na de ingreep is het mogelijk dat je hond wat aankomt. Twijfel je over het gewicht van je maatje? Kom je hond dan gratis wegen in één van onze winkels. We doen een kort lichamelijk onderzoek en kijken of je hond een gezond gewicht heeft. Ook krijgen jij en je hond direct persoonlijk advies. Kom dus gewoon even langs - we helpen je graag! 

Meer over onze weegservice