Mijn hond stinkt uit zijn bek

Je kent het misschien wel – je zit gezellig met je hond op de bank en hij besluit je een lebber te geven. Plotseling ruik je zijn onfrisse adem. Een hond die stinkt uit zijn bek kan last hebben van gebitsproblemen. In dit artikel lees je hoe dit komt en wat je kan doen om dit te voorkomen. Zo hoef je de volgende keer je neus niet meer dicht te knijpen!

Bekijk: Tandpasta | Mondwater | Kauwsnacks

Waarom stinkt mijn hond uit zijn bek?

Er zijn verschillende oorzaken voor een stinkende adem bij je hond:

Tandplak en tandsteen. Wist je dat 80% van de honden gebitsproblemen heeft? Veel honden hebben beginnende tandplak. Het is belangrijk om er vroeg bij te zijn, anders kan dit zich ontwikkelen naar tandsteen of pijnlijke ontstekingen bij het tandvlees.

Wisselen van tanden. Wanneer een pup wisselt van tanden is het normaal dat hij wat meer uit zijn bek stinkt. Ook kan hij meer sloopgedrag gaan vertonen, meer gaan kwijlen en minder droogvoer willen eten.

Ook kan een stinkende adem wijzen op een ander gezondheidsprobleem. Let goed op de adem in combinatie met andere symptomen:

  • Heeft je hond een gebrek aan eetlust in combinatie met geel tandvlees en een stinkende adem? Dan kan dit duiden op leverproblemen. Neem in dat geval contact op met de dierenarts.

  • Stinkt de adem van je hond en moet hij ineens erg veel plassen? In dat geval kan je hond last hebben van een nieraandoening. Ook hierbij is het belangrijk om de dierenarts in te schakelen.

Hoe voorkom ik slechte adem bij mijn hond? 

Slechte adem heeft in de meeste gevallen te maken met een gebitsprobleem. Wat kan je doen om dit te voorkomen?

Controleer het gebit

Controleer regelmatig het gebit van je hond. Op die manier zie je op tijd wanneer er tandplak ontstaat en je moet ingrijpen. Maak hier een gewoonte van en begin er vroeg mee, wanneer je hond nog klein is. Zo went hij aan de handeling.

Oefen voorzichtig met het openen van de bek en het optillen van de lippen. Zie je witte tanden? Dan is er sprake van een gezond gebit. Bekijk ook het tandvlees. Gezond tandvlees is roze en bloedt niet snel.


Worden de gebitsproblemen erger? Dan is het verstandig om een dierenarts in te schakelen. Denk dan aan:

  • Bruine aanslag op tanden of kiezen 
  • Rood of bloedend tandvlees
  • Losse of uitvallende tanden 

Maak in dit soort gevallen altijd een afspraak bij de dierenarts. Deze kan je verder helpen met een behandeling op maat.




Poets de tanden

Begin met het tandenpoetsen van je hond. Dit klinkt misschien gek, maar het helpt echt bij het behouden van een gezond gebit. Begin hiermee op tijd, wanneer je hond nog een pup is. Dan zal het later ook geen probleem zijn.

Let op: gebruik alleen speciale tandpasta voor honden. Tandpasta voor mensen is niet geschikt voor honden. Ze kunnen er ziek van worden en diarree krijgen.


Gebruik mondwater

Is jouw hond geen fan van tandenpoetsen? Meng dan mondwater door zijn drinkwater. Dit verwijdert slechte bacteriën en voorkomt tandplak. 

Kauwen

Kauwen kan ook goed helpen tegen tandplak. Door te kauwen kunnen honden hun tanden en kiezen goed reinigen. Dit voorkomt tandplak en kan het tandvlees versterken. Jongere honden kunnen met kauwsnacks hun kaken trainen. Kies voor een zo natuurlijk mogelijke kauwsnack, zonder toegevoegde suikers of kleurstoffen.

Bekijk kauwsnacks




Aangepaste brok

Sommige soorten voeding zijn speciaal gemaakt om het gebit te verbeteren. Ze hebben bijvoorbeeld een grotere of aangepaste brokvorm die het kauwen stimuleert. Het is dan wel belangrijk dat je hond goed kauwt.

Ook kan je kiezen voor hondenvoeding met hexametafosfaat. Dit is een mineraal dat helpt tegen de vorming van tandsteen. Verschillende soorten voedingen van Eukanuba bevatten bijvoorbeeld dit mineraal.


Laat je hond wennen

Kies je voor een andere brok? Geef hem dan de tijd om te wennen aan zijn nieuwe voeding. Meng steeds meer nieuw voer door zijn oude voer. Doe dit over een periode van 7 dagen. Zo stap je veilig over op nieuw voer.

Laat het gebit van je hond controleren

Stinkt jouw hond uit zijn bek? En weet je niet precies waar dit aan ligt? Maak dan een afspraak voor een gezondheidscheck bij jouw dierspecialist van Welkoop. Samen kijken we naar de oorzaak en wat jij eraan kan doen. Ook krijg je tips op maat hoe jij de gebitsverzorging bij jouw hond het beste aan kan pakken. Zo krijgt je maatje weer snel een frisse adem.

Zien we je binnenkort?

Meer over de gezondheidscheck