Je hond uitlaten in het donker

In de wintermaanden is het vroeger donker. Dit betekent dat je ook vaker met je hond de straat op gaat als het buiten niet meer licht is. Het is dan extra belangrijk dat jullie goed opvallen. Hoe zorg je ervoor dat je hond goed zichtbaar is in het donker? Dat lees je in dit artikel.

 
    In dit artikel: 

Wat ziet een hond in het donker?

Een hond ziet erg goed in het donker. Wel vier keer beter dan de mens. Dit komt doordat zijn netvlies meer staafjes bevat en een reflecterende laag heeft. Deze laag verbetert het nachtzicht waardoor hij in het donker beter kan zien.

Hond bang in het donker

Sommige honden voelen zich onveilig in het donker. De meeste wandelingen maak je overdag. ‘s Avonds loop je vaak alleen een kort rondje zodat je hond kan poepen en plassen. Hij krijgt dus veel minder te maken met hoe de wereld er in het donker uitziet. Hierdoor is de kans groter dat hij het donker eng vindt. Er zijn opeens schaduwen en schimmen te zien en bewegende dingen op plaatsen waar eerder niets was. Dit kan eng zijn. 

Gelukkig kun je veel doen om je hond een veiliger gevoel te geven. Met de volgende tips ga je veilig en goed voorbereid met hem over straat.

Tips hond uitlaten in het donker

 1. Laat je hond wennen aan het donker.
  Het is het beste om je hond van pup af aan te laten wennen aan het donker. Zo leert hij dat wandelen in het donker net zo normaal is als overdag.

  Neem de eerste paar keren wat lekkere snacks mee. Zo kun je hem belonen als het goed gaat.


 2. Wandel samen met een andere hond.
  Heeft je een hond een vriendje in de buurt? Ga er dan eens samen in het donker op uit. Hij zal zich een stuk prettiger voelen met zijn maatje aan z’n zijde. En als zijn vriendje niet bang is, waarom zou hij dan wel bang zijn? Door je hond positieve ervaringen te geven, zal de avondwandeling een stuk soepeler gaan.

 3. Geef het goede voorbeeld.
  Honden voelen aan dat hun baasje bang is in het donker. De kans is groot dat hij dit gedrag overneemt en zich ook onveilig voelt. Het is dus belangrijk dat je rust en zelfvertrouwen uitstraalt. Zo voelt je hond dat hij nergens bang voor hoeft te zijn.

 4. Licht aan!
  Zorg dat jullie beiden goed zichtbaar zijn. Je hebt allerlei verlichting voor het uitlaten van je hond. Doe hem bijvoorbeeld een lichtgevende halsband om of een reflecterend veiligheidsvest. Je kunt ook een lampje vastmaken aan zijn tuig of riem.

  Vergeet ook jezelf niet. Met een reflecterende jas ben je goed te zien. Neem een zaklamp mee of doe een armband met knipperlichtje om.

 5. Verlichte route.
  Probeer je route zo aan te passen dat je vooral op verlichte paden loopt. Door de lantaarnpalen zien mensen jullie minder snel over het hoofd. Neem wel iets van verlichting mee, voor de donkere stukken.

  Loop de route al een keertje overdag. Zo kan je hond wennen aan de omgeving en komt hij niet voor verrassingen te staan.

 6. Houd je hond aan de lijn.
  Op deze manier voorkom je gevaarlijke situaties. Voor automobilisten en fietsers kan het lastig zijn om een loslopende hond op tijd te spotten. Ook is de kans groter dat je hond in het donker ergens van schrikt. Zeker in de decembermaand wordt er veel vuurwerk afgestoken. Hij kan hiervan schrikken en in paniek wegrennen. Lees hier wat je kunt doen als je hond bang is voor vuurwerk.

Verlichting voor het uitlaten van je hond

Bij Welkoop vind je alles voor het veilig uitlaten van je hond in het donker. Bekijk hieronder een greep uit ons aanbod. 

Beeztees USB - Halsband - Geel - Medium - 70cm x 10mm - 10 mm - 70 cm

Beeztees

Beeztees USB - Halsband - Geel - Medium - 70cm x 10mm - 10 mm - 70 cm

10.95
Beeztees Parinca Premium LED - Veiligheidshalsband - Geel - 35-40x2,0 cm

Beeztees

Beeztees Parinca Premium LED - Veiligheidshalsband - Geel - 35-40x2,0 cm

14.75
Beeztees - Veiligheidslampje - Assorti - 8 cm

Beeztees

Beeztees - Veiligheidslampje - Assorti - 8 cm

4.50
Rogz Roglite - Veiligheidslampje - Wit - 3,1 cm

Rogz

Rogz Roglite - Veiligheidslampje - Wit - 3,1 cm

9.95

Kom gerust langs in onze winkel

Wil je persoonlijk advies? Of heb je spullen nodig om veilig en goed zichtbaar in het donker op pad te gaan? Kom langs in één van onze winkels. Onze dierspecialist helpt je graag met het uitzoeken van de juiste spullen.