Heeft mijn hond een vlooienallergie?

Wist je dat een vlooienallergie de meest voorkomende allergie bij honden is? Maar liefst 50% van de honden heeft hier soms wel eens mee te maken. Je maatje krijgt dan last van heftige jeuk en door het krabben kunnen wondjes en korstjes ontstaan. Hoe herken je een vlooienallergie bij je hond? En wat moet je doen als het zo ver is? In dit artikel lees je er meer over.

Bekijk: VlooienkamVlooienshampoo | Kauwtabletten | Vlooienspray


Wat is een vlooienallergie?

Vlooien zijn parasieten. Ze leven op de huid van je hond en zuigen zich vol met zijn bloed. Het speeksel van vlooien kan jeuk veroorzaken. Maar sommige honden zijn hier extra gevoelig voor. In dat geval spreek je van een allergie.

Je hond is dan allergisch voor het eiwit in het speeksel van vlooien. Na een vlooienbeet laat het lichaam antstistoffen los. Het zijn juist die antistoffen die voor een heftige allergische reactie zorgen.


Hoe herken je een vlooienallergie?

Twijfel je of jouw hond een vlooienallergie heeft? Je herkent het op verschillende manieren:

  • Jeuk en krabben
  • Rode en gezwollen bultjes
  • Haarverlies rondom de rug, staart en achterpoten. Dit gebied wordt ook wel de vlooiendriehoek genoemd.
  • Wondjes en korstjes

Zie je één of meerdere symptomen? Dan kan het zijn dat je hond last heeft van vlooienallergie. Wil je het écht zeker weten, maak dan een afspraak bij de dierenarts. Deze kan met een test vaststellen of je viervoeter allergisch is voor vlooien.


Hoe behandel je een vlooienallergie?

Bij een vlooienallergie is het belangrijk om naar de oorzaak te kijken. Heeft je hond al last van vlooien, dan moet je deze bestrijden. Ook kan je maatregelen nemen om de kans op vlooien te verkleinen.


Stap 1: Vlooien herkennen bij je hond

Twijfel je of je hond last heeft van vlooien? Dan zijn er verschillende manieren om vlooien op je hond te ontdekken.

Vlooienpoep uitkammen

Onderzoek of je vlooien kan vinden op de vacht van je hond. Kam met een vlooienkam door zijn vacht. Schud de kam uit op een stuk vochtig keukenpapier. Vallen er zwarte puntjes uit die rood kleuren op het papier? Grote kans dat dit om vlooienpoep gaat.


Vlooienbeten herkennen

Ook kun je in de vacht op zoek gaan naar rode bultjes. Vooral bij honden met een vlooienallergie zie je dat vaak. Kijk met name in de liezen, tussen de schouders, op de achterpoten, onderrug, buik en aan het begin van de staart. Dit zijn plekken waar vlooien graag komen.


Stap 2: Vlooien bestrijden bij je hond

Nu je weet dat je hond last heeft van vlooien, is het tijd om ze te bestrijden. Dit doe je met een vlooienmiddel. Bij Welkoop vind je verschillende middelen tegen vlooien.

Vlooienshampoo. Vlooienshampoo is onschadelijk voor de huid van je hond maar doodt vlooien direct. De shampooresten blijven tot 2 weken bescherming bieden tegen vlooien.

Vlooienpipet. Een vlooienpipet heeft een dubbele werking. Het beschermt tegen vlooien en teken en doodt de vlooien op de vacht. 

Vlooienspray. Een vlooienspray doodt de vlooien binnen 24 uur. Daarna biedt het 4 tot 12 weken bescherming. Het werkt dus zowel bestrijdend als preventief!

Vlooienband. Ook kun je jouw maatje een vlooienband omdoen. Deze geeft langzaam een stofje af dat je hond tot 8 maanden beschermt tegen vlooien. 



Welk middel je precies nodig hebt? Dat hangt af van de leeftijd en het gewicht van je hond. Kijk goed welk middel bij jouw hond past.

Bekijk vlooienmiddelen


Stap 3: Omgeving grondig schoonmaken

Wist je dat slechts 5% van de vlooien zich op jouw hond bevindt? Dat betekent dat 95% van de vlooien zich nestelen in jouw omgeving. Wil je zeker weten dat je hond geen vlooien meer oploopt, zorg dan dat je jouw huis grondig schoonmaakt.

Waar kan je dan aan denken?

Stofzuig je huis grondig. Gooi daarna je stofzuigerzak weg, zodat vlooien zich niet opnieuw kunnen verspreiden.

Heet wassen. Was mandjes, kleedjes, kussens en voorwerpen waar je hond graag op zit. Het liefst op 90 graden, anders op 50 of 60 graden.

Behandel je omgeving met een omgevingsspray tegen vlooien. Larven zitten graag in het mandje of kleedje van je hond. Zorg dat je deze goed wast, reinigt en stofzuigt. Heeft je hond een kleedje in de auto? Reinig dit dan ook goed, hier kunnen vlooien zich ook nestelen.



Herhaling is belangrijk

Blijf deze stappen een tijd lang herhalen om vlooien bij je hond te voorkomen. Dit is belangrijk vanwege de vlooiencyclus. Een vlooienpop kan wel 8 maanden in een cocon blijven voordat ze uitkomen. Deze cyclus wil je doorbreken.


Stap 4: Voorkom vlooien in de toekomst 

Je hebt de vlooien op je hond ontdekt en bestreden. En je huis is weer spik en span. Nu wil je voorkomen dat je hond in de toekomst vlooien krijgt. Bij Welkoop vind je verschillende middelen die vlooien voorkomen bij je hond.


Pipetje
Een pipetje wordt ook wel spot-on genoemd. De vloeistof druppel je in de nek of tussen de schouderbladen. Hierna biedt het pipetje één tot twee maanden bescherming tegen vlooien. Kies voor het voorkomen voor een vlooienpipet met IGR. Dit staat voor insecten groei remmer. Deze doden de volwassen vlo én pakken de vlooienlarven mee in de omgeving. Zo doorbreek je de vlooiencyclus. 


Omgevingsspray met langdurige werking
Gebruik een omgevingsspray voor in huis om vlooien te doden en hun ontwikkeling te remmen. Kies voor een spray met langdurige werking. Frontline Homegard werkt bijvoorbeeld tot 6 maanden en kan worden gebruikt op meubelen en textiel. Ideaal voor vlooienbesmettingen in huis. Het is belangrijk om katten uit de buurt te houden. Zij zijn gevoelig voor de giftigheid van permethrin.


Denk ook aan ontwormen

Heeft je hond geen last meer van vlooien? Denk dan ook aan het ontwormen van je hond. Een vlo is namelijk een tussengastheer van een worm. Dat betekent dat wormenpoppen zich schuilhouden in de poppen van de vlo. Springt de vlo op jouw hond? Dan probeert je hond zich ervan te ontdoen door te krabben en te bijten. Verschillende vlooien verdwijnen vervolgens in het maag-darmkanaal van je viervoeter. De vlo overleeft dat niet, maar de worm wel.

Zorg er daarom altijd voor dat je naast vlooienmiddel ook een ontwormingsmiddel gebruikt voor je hond.

Bekijk ontwormingsmiddelen


Laat de vacht van je hond controleren

Heb je vragen over het ontvlooien van je hond? Maak dan een afspraak bij jouw dierspecialist bij een Welkoop bij jou in de buurt. Tijdens het huid- en vachtconsult kijken we samen naar de vacht van jouw hond. Ook krijg je tips en advies om vlooien in de toekomst te voorkomen. Samen gaan we voor een gezonde, glanzende vacht bij jouw hond.

Zien we je binnenkort?

Meer over het huid- en vachtconsult