Hoe krijg ik mijn hond rustig met vuurwerk?

Wist je dat honden vier keer beter kunnen horen dan mensen? Je kan je wel voorstellen dat vuurwerk dan nóg heftiger klinkt. Ook onweer kan een stressvolle ervaring zijn. Gelukkig zijn er manieren om de jaarwisseling prettiger te maken.


   In dit artikel: 

Hoe weet je of je hond bang is voor vuurwerk?

Je hond kan op verschillende manieren laten zien dat hij bang is. Sommige signalen zijn subtieler dan andere. Zo kan hij hijgen zonder dat hij het warm heeft. Of wil hij juist helemaal niets eten. Ook kan hij meer gaan geeuwen, zonder dat hij moe is. 

Is hij écht bang? Dan zie je dat goed aan je maatje. Hij is overdreven alert, en loopt nerveus rond het huis. Hij houdt zich laag, met zijn oren plat of opzij. Of verstopt zich juist op een rustige plek.

Sommige honden zijn angstiger aangelegd dan anderen. Als je hond normaal al bang is voor geluiden, dan is de kans groot dat hij vuurwerk ook eng vindt. Maar gelukkig kan je daar iets aan doen. 


Hoe bereid je jouw hond voor op vuurwerk? 

Is je hond angstig bij vuurwerk? Dan kan je hem trainen om hiermee om te gaan. Dat kan door geluidstraining. Dat betekent dat je vuurwerkgeluiden in huis afspeelt.

De ‘vuurwerk-CD’ van Engelse gedragsdeskundigen Sarah Heat en Jon Bowen is hierbij erg populair. Gelukkig hoef je hier geen CD-speler voor te hebben. Je kan de geluiden ook gratis afspelen op je computer. Tip: lees ook de bijgeleverde handleiding. 


Hiermee train je op verschillende geluiden. Denk aan siervuurwerk zoals vuurpijlen en fonteinen, maar ook knalvuurwerk zoals rotjes.  Het beste kan je hier al vroeg mee beginnen. Het LCIG adviseert zelfs om hier al in augustus mee te starten. Zo heb je de tijd om de training stapsgewijs op te bouwen.

Hoe pak je het aan? 
Zorg dat je hond rustig is voordat de training begint. Laat je maatje op een plek liggen waar hij zelf comfortabel is, bijvoorbeeld in zijn mandje.

Speel nu het geluid af. Begin op een volume waarop je hond niet of nauwelijks reageert. Blijft je hond kalm, dan verdient hij een beloning. Reageert je hond wél op het geluid? Probeer hem dan geen aandacht te geven en begin opnieuw zodra je hond rustiger is.

De truc is om het volume met kleine stapjes te verhogen. Op die manier went je hond geleidelijk aan de harde geluiden. 

Extra tips:

  • Straf je hond nooit wanneer hij angstig is. Daar wordt hij alleen maar angstiger van. 
  • Speel de geluiden in verschillende ruimtes in het huis af. En als het mogelijk is ook eens buiten.
  • Oefen op verschillende momenten van de dag. Je kan ook eens oefenen met bezoek in huis. 
  • Reageer zelf niet op de geluiden tijdens de training. Het beste is om gewoon verder te gaan met waar je mee bezig was. Zo leert je hond dat hij de geluiden ook kan negeren.

Hoe krijg je een hond rustig met vuurwerk? 

Het is zover: oudjaarsdag. Voor veel mensen een dag vol plezier, oliebollen en vuurwerk. Maar voor jouw maatje een spannende dag. Gelukkig zijn er manieren waarop je het hem zo aangenaam mogelijk kan maken. 

Wandelen in rustig gebied
Ga overdag naar een rustige plek waar je hond zijn behoefte kan doen. Bijvoorbeeld in een bos of op het platteland. Houd je hond aangelijnd, zelfs op een rustige plek kan iemand plotseling vuurwerk afsteken. En zeker in de avond is het belangrijk om je maatje goed aan te lijnen. Zo voorkom je dat hij uit paniek wegrent. Zorg er altijd voor dat je hond gechipt is, én dat de chip geregistreerd is. Zonder registratie is het niet mogelijk om te achterhalen dat jij het baasje bent.

Wil je altijd weten waar je hond is? Gebruik dan de Weenect GPS Tracker. Dit apparaatje bevestig je aan de halsband of het tuigje van je hond. Zo kan je jouw maatje altijd terugvinden, ook al loopt hij onverhoopt weg. 

Gordijnen en ramen dicht
Wordt het avond? Doe dan de gordijnen of het rolluik dicht. Zorg dat je maatje geen lichtflitsen kan zien. Doe ook het raam dicht, zodat je hond de kruitdampen niet ruikt. Zo heeft je hond het minst last van vuurwerk buiten. 

Zorg voor afleiding
Je kan de radio of TV aanzetten om het geluid te maskeren. Zorg er dan wel voor dat het geluid niet te hard staat - daar kan je hond dan weer van schrikken. Afleiding kan ook in de vorm van spelen, voerpuzzels en kauwsnacks. Start hiermee voordat het vuurwerk begint, wanneer je hond nog rustig is.

Geef de ruimte
Bied je hond een ruimte waar hij naartoe kan gaan als het even te veel wordt. Kruipt je maatje weg in een hoekje? Laat hem dan even en haal hem niet uit zijn veilige zone. Het belangrijkste is om er voor hem te zijn wanneer  dat nodig is. Laat hem bij je komen wanneer hij dat wil, en spreek hem rustig toe. Probeer zelf rust uit te stralen, zo blijft je maatje ook rustig.

Heb je nog geen plannen met oud en nieuw? Boek dan een vakantiehuis in een vuurwerkvrije omgeving, of ga bij iemand logeren waar weinig vuurwerk is. Zo kan je er lekker op uit én blijft je maatje rustig.


Rustgevende middelen voor je hond tegen vuurwerk en onweer

Wil het nog niet vlotten met vuurwerktraining en nadert oud en nieuw? Of is het buiten hard aan het onweren en schrikt je hond hiervan? Dan kan je er ook voor kiezen om hem te kalmeren met medicatie. Er zijn verschillende middelen om je viervoeter hiermee een steuntje in de rug te geven. Sommige medicijnen werken direct en kort, andere middelen werken pas na enige tijd maar hebben wel langer effect. 

Lange termijn 


Druppels

De Beaphar No Stress druppels bevatten valeriaanextract dat langdurig een rustgevend effect geeft. Dit middel werkt ook tegen vuurwerkangst of onweer. Je druppelt het pipetje op de huid tussen de oren. Je kan hiermee het beste al twee weken voor oudjaarsdag  beginnen. 



Halsband
Ook is het mogelijk om je hond een kalmerende halsband om te doen. De Adaptil Calm Halsband bevat een stofje dat ook voorkwam in het puppynest. Dit feromoon kalmeert je hond en geeft hem een gevoel van veiligheid en comfort. Ook hier begin je het liefst twee weken voor oudjaarsdag mee. Er zijn ook Adaptil verdampers. Deze plug je in het stopcontact in de ruimte waar de hond het meest aanwezig is.

Korte termijn

Kauwsnacks
De Beaphar No Stress tabletten werken niet versuffend en zijn gemaakt op basis van melisse, rozemarijn, lindebloesem en hopbloesem. Dit geeft een kalmerend effect. Of kies voor de kauwsnacks van Adaptil. Deze zorgen voor ontspanning zonder hem slaperig te maken of te verdoven. Geef de snacks een half uur vóór de stressvolle situatie


Bekijk kalmeringsmiddelen


Kom gerust langs

Hopelijk helpt dit artikel je maatje rustiger te worden tijdens oud en nieuw of tijdens onweer. Meer informatie of productadvies nodig? Kom dan gerust langs in een winkel bij jou in de buurt. Onze dierspecialist staat altijd voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

Zien we je binnenkort?

Vind een winkel in de buurt