Mijn hond is wagenziek, wat nu?
Trillende pootjes, kwijlen en soms zelfs overgeven. Voor ongeveer één op de vijf honden is een autorit geen pretje. Zij krijgen last van wagenziekte. Misschien heeft jouw maatje dit ook wel. Maar wat moet je doen bij reisziekte bij je hond? Is er een oplossing voor? Daar lees je in dit artikel alles over.
|
Hoe herken je wagenziekte bij je hond?
Misselijkheid. Wij mensen snappen hoe een auto werkt. Je stapt erin om je snel te verplaatsen van A naar B: je weet wat je kan verwachten. Voor een hond is dat anders. Maak je een scherpe bocht? Dan kan het evenwichtsorgaan van je maatje in de war raken. In sommige gevallen kan je hond daar zelfs van overgeven.
Stress. Het vervelende van wagenziekte is dat het vaak overgaat in stress. Je maatje gaat de auto associëren met iets vervelends. Hij kan dan al gaan rillen, hijgen of kwijlen wanneer hij doorheeft dat jullie op weg gaan. Zelfs als je naar een leuke bestemming gaat, kan je hond in paniek raken.
Wat is de oplossing bij wagenziekte bij de hond?
Wagenziekte is niet fijn, maar gelukkig is hier wat aan te doen. Het beste is om je hond al zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met de auto. Zo maak je het makkelijk om je puppy te vervoeren in de auto. Soms is dit niet mogelijk. Bijvoorbeeld als je jouw hond op oudere leeftijd hebt gekregen.
Gelukkig kan je zelfs dan je hond trainen om stapsgewijs aan de auto te wennen. De bedoeling is om van de autorit een fijne ervaring te maken. Dit doe je in kleine stapjes, met veel geduld en aandacht. Neem elke dag even de tijd om te oefenen.
Laat je hond wennen aan de auto
- Veilige plek
Leer je hond dat je auto een veilige plek is. Laat hem zelf instappen in een stilstaande auto. Zit hij er rustig in? Beloon hem dan direct met iets lekkers. Je kan dit opbouwen door je maatje elke dag iets langer in de auto te laten zitten.
- Motor aan
Start de motor - maar ga nog niet rijden. Geef je hond direct een beloning. Op den duur zal hij het geluid als iets positiefs ervaren.
- Kort ritje
Nu is het tijd voor een kort ritje. Maak je hond vast met een autogordel voor honden. Het is handig om iemand anders te laten rijden. Dan kan jij je maatje in de gaten houden. Wacht nog even met uitstappen aan het einde van de rit. Zorg dat je hond rustig en gekalmeerd uitstapt.
Geduld is dus het toverwoord. Het kan best even duren voordat je hond niet meer in paniek raakt van de auto. Train je vaak genoeg met je hond? Dan worden de symptomen van wagenziekte uiteindelijk minder.
Merk je dat je weinig progressie boekt, dan kan je ook overwegen om een gedragstherapeut voor honden in te schakelen. Deze kan je helpen bij het oplossen van gedragsproblemen.
Tips om de rit prettig te maken
Ook tijdens de autorit kan je van alles doen om de autorit voor je maatje zo comfortabel mogelijk te maken. Hieronder geven we je een aantal tips.
- Wees rustig. Blijf rustig en stel je maatje op zijn gemak. Word niet boos wanneer je hond gaat overgeven. Of wanneer hij zijn behoefte laat lopen. Je hond wordt dan banger voor de auto - en banger voor jou.
- Met een lege maag. Is je maatje al snel misselijk in de auto? Zorg er dan voor dat hij minimaal twee uur voor de rit niet heeft gegeten. Dit maakt de kans op braken kleiner.
- Zet het raam open. Als je hond zich niet lekker voelt, is frisse lucht aangenaam. Door je raam open te zetten stroomt er meer frisse lucht je auto in.
- Neem voldoende pauzes. Stop tussendoor eens en laat je hond zijn pootjes strekken. Eventueel kan je hond even wat eten en drinken.
- Geblindeerde ramen (of juist niet). Sommige honden worden er rustiger van als ze niet uit het raam hoeven te kijken. Anderen willen juist goed naar buiten kunnen gluren. Kijk goed waar jouw hond rustiger van wordt - en handel daarnaar.
Gaat het rijden beter? Neem je hond dan wat vaker mee naar een leuke bestemming. Denk aan het strand of het bos. Je viervoeter gaat de auto dan associëren met iets leuks!
Wil je meer weten over het vervoeren van je hond in de auto? Lees hier ons advies over het veilig vervoeren van je hond in de auto.
Welke medicatie geef ik bij wagenziekte?
Sommige honden blijven autorijden maar moeilijk vinden. Heb je de tips gevolgd, maar merk je dat je viervoeter nog steeds trilt van angst bij het zien van jouw auto? Dan kan je eraan denken om rustgevende middelen te gebruiken. Overleg altijd met je dierenarts of dit raadzaam is.
Er bestaan verschillende middelen om je hond te kalmeren tijdens de autorit. Zo geven de Beaphar Reisfit tabletten een kalmerend effect bij wagenziekte. Deze kun je toedienen aan honden van alle leeftijden. Geef het kalmeringsmiddel ongeveer 30 minuten vóór de stressvolle activiteit.
Kom gerust langs in de winkel
Meer weten over wagenziekte bij je hond? Je bent altijd welkom in één van onze winkels. Onze dierspecialist staat voor jou klaar met tips, advies en producten op maat.