Honden in de sneeuw
Veel honden vinden het heerlijk om in de sneeuw te spelen. Ze rennen maar al te graag achter sneeuwballen aan en steken hun snuit in de sneeuw op zoek naar interessante geuren. Maar ze kunnen ook last hebben van sneeuw, ijs en kou. Hoe houd je de wandeling leuk en veilig?
|
Hond beschermen tegen de winterkou
Sommige honden hebben een vacht die uitstekend tegen weer en wind beschermt. In de winter krijgen ze een dikkere ondervacht, vergelijkbaar met een dikke winterjas. Maar er zijn ook honden die dit niet hebben. Kou en sneeuw gaat bij hen dwars door hun dunne vacht heen. Dit heeft te maken met de oorsprong van het ras. Afrikaanse honden zoals de Rhodesian Ridgeback hebben geen ondervacht. Bij deze hondenrassen is het belangrijk extra goed op te letten bij winters weer.
Tips voor een veilige winterse wandeling:
Pas je wandeling aan. Stem de wandeling af op het weer. En houd rekening met de grootte en vachtsoort van je hond. Kleine honden, zoals de teckel, hebben het eerder koud. Door hun kleine massa koelen ze sneller af en kost het ze meer moeite om warm te blijven.
Extra laagje. Puppy’s hebben nog niet genoeg vet en vacht om zich te weren tegen de kou. Ook oudere honden en honden zonder ondervacht of met een korte, dunne vacht hebben het snel koud. Een hondenjas of -trui biedt bescherming en houdt ze lekker warm.
Houd je hond lekker warm:
Blijf bewegen. Door beweging blijf je hond langer warm. Sta dus tijdens het wandelen niet teveel stil.
Niet op het ijs. Samen met je hond het ijs op? Beter van niet. Hij kan uitglijden en zijn gewrichten, botten of spieren bezeren. Een ander risico is dat hij door het ijs zakt.
Geen sneeuw eten. Laat je hond liever geen sneeuw eten. Sneeuw is erg koud voor zijn maag en kan zorgen voor buikgriep, overgeven en diarree.
Goed afdrogen. Maak je hond na het wandelen droog met een absorberende handdoek. Een natte hond raakt sneller onderkoeld en warmt moeilijk op. Zorg dat er zo min mogelijk water of gesmolten sneeuw in zijn vacht achterblijft. Vergeet ook niet om de oren en pootjes mee te nemen.
Weet je nog niet goed hoe je hond reageert op sneeuw? Start dan met een korte wandeling.
Hondenpoten beschermen tegen sneeuw
Is er zout gestrooid? Smeer de poten van je hond in met vaseline of gebruik speciale hondenschoentjes voordat je naar buiten gaat. Zo hebben zijn pootjes een extra beschermlaagje.
Pekel en strooizout kunnen de pootkussentjes irriteren. Je hond kan hierdoor last krijgen van barsten, kloofjes of blaren. Spoel daarom na iedere wandeling de pootjes af met lauwwarm water en maak ze droog. Zie je barstjes of kleine wondjes? Met wondzalf en voetzolenspray maak je de voetkussentjes weer soepel.
Probeer te voorkomen dat je hond na het wandelen zijn pootjes gaat schoonlikken. Vaak zit er nog pekel en strooizout aan. Zo kan hij ongemerkt veel zout binnenkrijgen en ziek worden.
De opname van zout kan al schadelijke gevolgen hebben vanaf 1,9 gram per kg lichaamsgewicht. De eerste symptomen van een zoutvergiftiging zijn:
Heb je het idee dat jouw hond een zoutvergiftiging heeft opgelopen? Neem dan direct contact op met je dierenarts.
Zo bescherm je de pootjes van je hond:
Hoe weet je of je hond het koud heeft?
Als je hond het te lang erg koud heeft, dan daalt zijn lichaamstemperatuur naar 37,5 graden of lager. Dit noemen we onderkoeling. Een hond zal niet snel onderkoeld raken, maar het kan in bepaalde situaties zeker wel gebeuren.
Hou altijd in de gaten of hij het niet te koud heeft. Dit kan je bijvoorbeeld merken aan:
- Rillen
- Problemen met ademhalen
- Zwakke hartslag
- Geen contact maken
Bevriezingsverschijnselen:
- De huid is eerst bleek en blauw en daarna rood en opgezwollen
- De hond heeft pijn aan de oren, staart of poten
Wat moet je doen als je hond onderkoeld is?
Doe het volgende als je hond onderkoeld is:
- Verplaats hem naar een warme ruimte.
- Wikkel warme dekens om hem heen. Een warme (niet hete) kruik tegen de buik of borst kan ook.
- Geef hem suiker en warm drinken.
- Bel zo snel mogelijk de dierenarts.
Het is belangrijk om je hond langzaam op te warmen. Een warme douche is bijvoorbeeld geen goed idee. Begin met het opwarmen van de buik, borst en romp. Laat de poten, oren en staart met rust.
Door te snel of verkeerd opwarmen kan je hond in shock raken. Breng een ernstig onderkoelde hond daarom zo snel mogelijk naar de dierenarts.
Laat je hond opvallen
Het is in de winter extra belangrijk dat je goed zichtbaar bent. Laat je hond opvallen met een lichtgevende halsband of doe hem een reflecterend veiligheidsvest aan.
Draag zelf een reflecterende jas of bijvoorbeeld een armband met knipperlichtje. Lees hier meer over het uitlaten van je hond in het donker.
Persoonlijk advies nodig? Kom gerust langs.
Bij Welkoop hebben we alles wat je nodig hebt om veilig de winter door te komen met je trouwe viervoeter. Denk aan warme hondenjassen, voetzolenspray en hondenschoentjes om de gevoelige pootjes te beschermen. Kom je er niet helemaal uit? Onze dierspecialisten helpen je graag verder. Zo kun je er de hele winter veilig op uit met je hond.
Zien we je binnenkort?