Is mijn hond te dik?
Bijna de helft van de honden in Nederland is te dik. En dat kan, net als bij mensen, leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Overgewicht vergroot het risico op gewrichtsklachten, hart- en vaatziektes en diabetes. Ook heeft je hond minder uithoudingsvermogen en een verslechterde weerstand. Dit zorgt voor een kortere levensverwachting. Maar wanneer vormt het gewicht van je hond een probleem?
Bekijk: Gratis weegservice voor jouw hond
Een gezond gewicht is voor iedere hond anders
Het is lastig om voor je hond een standaard ideaal gewicht te bepalen. Zelfs lijstjes met het ideale gewicht van verschillende rassen zijn erg gemiddeld. Het kan zomaar zijn dat jouw hond een veel hoger of lager ideaal gewicht heeft. De ene hond is simpelweg de andere niet. Om te beoordelen of je hond overgewicht heeft, moet je naar het dier zelf kijken.
Elke hond heeft zijn eigen ideale gewicht. Dit is onder meer afhankelijk van de grootte en bouw. Ook soort en ras spelen een belangrijke rol. Een labrador-reu die uit een groter gebouwde lijn komt, mag bijvoorbeeld meer wegen dan een labrador-teefje uit een lijn met kleinere typen Labradors.
Je hond heeft overgewicht als hij 5 tot 10 procent boven zijn ideale gewicht zit. Weegt hij 15 tot 20 procent meer, dan is er sprake van obesitas. In dat geval is het nodig om je hond te laten afvallen.
Hoe zie ik of mijn hond te dik is?
Je kan zelf onderzoeken of je hond een gezond gewicht heeft door goed te kijken en te voelen. Dit noem je ook wel de Body Condition Score (BCS). Je wrijft met vlakke hand en met lichte druk over de ribben.
Dit is waar je op moet letten:
- Voel de ribben. Je moet de ribben van je hond kunnen voelen zonder dat ze zichtbaar zijn. Zijn de ribben moeilijk te voelen? Dan kan dit een teken zijn dat je hond te zwaar is. Als je de ribben al van een afstand kan zien, dan heeft je hond juist ondergewicht.
- Bekijk de taille. Kijk naar de taille van je hond van bovenaf. Een gezonde hond heeft een duidelijke taille die smaller is dan de borst en de heupen.
- Bekijk de buik. Een zichtbare hangbuik kan wijzen op overgewicht. Bij een gezond gewicht is de buik van je hond opgetrokken.
Let ook op de conditie
Is je hond snel moe of loopt hij traag? Is hij kortademig en snel buiten adem? Dan is dit ook een teken dat je hond te zwaar is.
Kom je hond gratis wegen
Twijfel je over het gewicht van jouw hond? Kom 'm gratis wegen in één van onze winkels. Onze dierspecialist vertelt je meteen of je hond een gezond gewicht heeft. En geeft advies over voeding, beweging en gezonde snacks. Zo weet je wat je kunt doen om hem op gewicht te krijgen én te houden.
Zien we je binnenkort?
Wat zijn de oorzaken van overgewicht?
Is je hond te dik, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Wat zijn de mogelijke oorzaken van overgewicht?
Te veel voeding
Het ligt voor de hand, maar ook honden worden te dik van te veel voedsel. Let er daarom op dat je maatje genoeg eten binnen krijgt, maar niet te veel. En let ook op het aantal snacks wat hij dagelijks binnenkrijgt.
Een goede vuistregel is dat snacks maximaal 10% van de dagelijkse voeding mag zijn. Van elke 100 gram voer die je hem geeft, mag dus 10 gram uit snacks bestaan.
Gebrek aan lichaamsbeweging
Net als bij mensen kan een gebrek aan lichaamsbeweging bij honden leiden tot gewichtstoename. Regelmatig bewegen met je hond zorgt ervoor dat je maatje op gezond gewicht komt.
Kijk wel goed naar wat jouw hond aan kan. Dit hangt onder andere af van ras, leeftijd en lichamelijke conditie. Niet alle hondenrassen zijn bijvoorbeeld geschikt om mee hard te lopen. In dat geval geeft zwemmen minder druk op de gewrichten.
Genetische aanleg
Sommige hondenrassen hebben een grotere aanleg voor overgewicht dan andere. Een Labrador Retriever staat bijvoorbeeld bekend om zijn gulzige eetlust. Veel eten en weinig lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je maatje sneller dik wordt.
Vergelijk dit maar eens met een Greyhound. Deze honden zijn atletischer en actiever en hebben een hogere stofwisseling. Ze hebben daardoor minder aanleg tot overgewicht. Natuurlijk moet je ook bij dit ras goed op voeding en lichaamsbeweging letten.
Ouderdom
Naarmate honden ouder worden, vertraagt hun stofwisseling. Ook hebben ze minder beweging nodig. Hierdoor zijn ze vatbaarder voor gewichtstoename. Bij oudere honden is het dus nog belangrijker om goed op de voeding te letten om gewichtsproblemen te voorkomen.
Medische problemen
Je maatje kan ook te zwaar zijn vanwege een gezondheidsprobleem. Denk aan diabetes of een trage schildklier. Eet je hond normaal maar blijft hij aankomen? Dan is het een goed idee om een afspraak te maken met een dierenarts. Deze kan medische oorzaken uitsluiten.
Wat zijn de risico's van overgewicht?
Een te zware hond is meer dan alleen een ronde buik. Overgewicht bij honden kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.
- Gewrichtsproblemen: Overgewicht legt extra druk op de gewrichten van je hond. Dit kan leiden tot artrose en gewrichtsproblemen.
- Hartziekten: Is je hond te zwaar? Dit verhoogt het risico op hartziekten en kan leiden tot hartaandoeningen bij je hond.
- Diabetes: Door overgewicht kan het lichaam minder gevoelig worden voor insuline. Dit vergroot het risico op diabetes mellitus type 2 bij je hond.
- Kortere levensduur: Overgewicht verkort over het algemeen de levensduur van honden en kan hun algehele kwaliteit van leven verminderen.
Kom langs voor advies op maat
Heb je tips nodig om je hond op gewicht te krijgen? Kom dan eens langs bij een Welkoop bij jou in de buurt. Jouw dierspecialist staat altijd voor je klaar en helpt je graag met advies op maat. Loop gerust eens binnen.
Zien we jou binnenkort?