Is mijn hond te dik?

Bijna de helft van de honden in Nederland is te dik. En dat kan, net als bij mensen, leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Overgewicht vergroot het risico op gewrichtsklachten, hart- en vaatziektes en diabetes. Ook heeft je hond minder uithoudingsvermogen en een verslechterde weerstand. En zelfs een kortere levensverwachting. Maar wanneer vormt het gewicht van je hond een probleem? 

 
    In dit artikel: 

  • Iedere hond is anders
  • Hoe zie ik of mijn hond te dik is?

Een gezond gewicht is voor iedere hond anders

Het is lastig om voor je hond een standaard ideaal gewicht te bepalen. Zelfs lijstjes met het ideale gewicht van verschillende rassen zijn erg gemiddeld. Het kan zomaar zijn dat jouw hond een veel hoger of lager ideaal gewicht heeft. De ene hond is simpelweg de andere niet. Om te beoordelen of je hond overgewicht heeft, moet je naar het dier zelf kijken.

Elke hond heeft zijn eigen ideale gewicht. Dit is onder meer afhankelijk van de grootte en bouw. Ook soort en ras spelen een belangrijke rol. Een labrador-reu die uit een groter gebouwde lijn komt, mag bijvoorbeeld meer wegen dan een labrador-teefje uit een lijn met kleinere typen Labradors.

Je hond heeft overgewicht als hij 5 tot 10 procent boven zijn ideale gewicht zit. Weegt hij 15 tot 20 procent meer, dan is er sprake van obesitas. In dat geval is het nodig om je hond te laten afvallen


Hoe zie ik of mijn hond te dik is?

Er is een handige manier om een idee te krijgen van het gewicht van je hond. Dit doe je door met je vlakke hand, en met een lichte druk, over zijn ribben te wrijven. Als de ribben niet te zien, maar wel goed te voelen zijn en er een duidelijke taille zichtbaar is, is hij goed op gewicht. Kost het je moeite de ribben te voelen of voel je ze niet, dan is hij te zwaar. Dit noemen we ook wel de Body Condition Score.


Andere tekenen van overgewicht zijn:

  •         Extra vet rond de rug, ribbenkast en de staart
  •         Dikke buik
  •         Een slecht zichtbare taille
  •         Minder uithoudingsvermogen (snel moe en loopt traag)
  •         Kortademigheid en snel buiten adem

Kom je hond gratis wegen

Twijfel je over het gewicht van jouw hond? Kom 'm gratis wegen in één van onze winkels. Onze dierspecialist vertelt je meteen of je hond een gezond gewicht heeft. En geeft advies over voeding, beweging en gezonde snacks. Zo weet je wat je kunt doen om hem op gewicht te krijgen én te houden.

Zien we je binnenkort?

Lees meer