Help, mijn kat is in de rui!

Op de bank, op je kleren en op de vloer - overal liggen haren. Het is weer die tijd van het jaar: je kat is in de rui! Verharen hoort erbij. Buitenkatten verharen twee keer in het jaar, binnenkatten het hele jaar door.

Hoe ga je hiermee om? Zijn er manieren om het verharen te verminderen? In dit artikel geven we tips voor jou en je kat.

Bekijk: BorstelsZalmolie | Ontharingsborstel 

Wat is de rui?

Tijdens de rui verwisselt je kat van vacht. Wij mensen verruilen onze winterjas voor onze zomerjas in het voorjaar. Bij katten gaat het eigenlijk net zo, maar dan met hun vacht. In het voorjaar maakt de dikke wintervacht plaats voor een dunnere zomervacht. Dik genoeg om je kat warm te houden, maar wel fris genoeg om het niet té warm te krijgen.

Katten verharen over het algemeen twee keer per jaar:

  • Lente. Rond april/mei ruilen katten hun wintervacht in voor een dunnere vacht.
  • Herfst. Rond oktober/november krijgen katten een warme, dikke wintervacht.


Binnen- of buitenkat?

"Een buitenkat maakt de rui duidelijker door dan een binnenkat. Binnen in je huis is de temperatuur constanter. Daarom verharen binnenkatten vaak het hele jaar door. "

Nico - dierspecialist Welkoop Zutphen


Hoe ga je om met een kat in de rui?

Verharen is een natuurlijk proces, het hoort erbij. Maar hoe ga je ermee om? Wij geven je tips.

Borstel niet te vaak

Borstelen helpt de vacht van je kat in goede conditie te houden. Ook bouw je op die manier een band op met je maatje. Maar borstel niet te vaak. Door te borstelen trek je als het ware de vacht uit de haarzakjes. Het lichaam reageert erop door meer haren aan te maken. Het gevolg? Je kat is nog langer in de rui. 

Welke borstel je gebruikt hangt af van het ras van je kat. Je kan je voorstellen dat een kortharige kat een andere borstel nodig heeft dan een langharige kat. Meer weten? Lees hier meer over de vachtverzorging van je kat.





Maak een comfortabel plekje

In je rugtas, in je klerenkast of op je mooie kussen. Katten zitten vaak op plekjes waar je eigenlijk geen haren wil zien. Wat kan je dan doen? Proberen om een nieuw favoriet plekje te maken!

Katten houden van verborgen, warme en veilige plekken. Om die reden zijn kartonnen dozen bijvoorbeeld vaak favoriet. Plaats de doos op een plek waar je kat vaak is, en maak het comfortabel door er een oud dekentje of handdoek in te leggen. Katten houden van zachte fleecedekens om lekker in te kneden.

Natuurlijk blijft de kans bestaan dat je kat een ander plekje kiest. Zo eigenwijs zijn ze wel! Maar je kan in ieder geval zeggen dat je het hebt geprobeerd.


Kies voor voeding met omega-3

Wist je dat omega-3 bijdraagt aan een gezonde vacht en huid? Dit vetzuur vind je vaak terug in voedingen met vis. Heb je een kat die naar buiten mag, kies dan bijvoorbeeld voor Welkoop in/outdoor met zalm. Deze voeding is rijk aan verse zalm, draag bij aan een glanzende vacht en ondersteunt een goede darmwerking.



Laat je kat wennen

Stap je over van voeding? Laat je kat dan eerst wennen om maagproblemen te voorkomen. Neem minimaal 7 dagen de tijd en meng steeds meer nieuwe voeding door de oude voeding.

Meer over overstappen


Zalmolie

Supplementen met omega-3 vetzuren zoals zalmolie dragen ook bij aan een gezonde huid en vacht.  Meet de juiste dosering af op zijn of haar gewicht en druppel wat zalmolie over de voeding. Je kat zal ervan smullen, en het is ook nog eens goed voor zijn vacht.

Haren verwijderen

De rui is niet alleen een bijzondere periode voor je kat, maar ook voor je huis. Goed stofzuigen is daarom zeker geen overbodige luxe.

Wat ook goed helpt is een plakborstel of anti-haarborstel. Daarmee haal je gemakkelijk de haren van meubelstukken en kleren. Zeker tijdens de ruiperiode is dat extra handig.


Kattengras tegen haarballen

Is je kat in de rui? Dan is de kans op haarballen groter. Een vastzittende haarbal kan gevaarlijk zijn. Door kattengras te eten braken katten de haarballen makkelijker uit. Het ziet er niet zo smakelijk uit, maar voor jouw pluizige vriend is het een opluchting!

Bekijk kattengras


Laat de vacht van je kat controleren

Heb je vragen over de vacht van jouw kat? Tijdens het huid- en vachtconsult controleert jouw dierspecialist niet alleen de huid en vacht, maar geeft je ook advies hoe je zelf de vacht van je kat goed kunt verzorgen. Je leert hoe je je hond goed kunt borstelen. Welke borstel of kam je hiervoor nodig hebt. En hoe je vlooien kunt voorkomen en bestrijden. Samen zorgen we voor een gezonde, glanzende vacht.

Meer over het huid- en vachtconsult