Kat vervoeren in de auto

Over het algemeen houden katten niet van autorijden. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Maar soms is een kort ritje noodzakelijk. Bijvoorbeeld om naar de dierenarts te gaan. Hoe zorg je dan voor een comfortabele reis? In dit artikel geven we jou tips.

Bekijk: Reismanden | Feliway spray

Zorg voor een fijne reismand

Een fijne reismand zorgt ervoor dat je kat comfortabel kan reizen. Maar waar moet je op letten bij de keuze van een reismand?

Grootte. De reismand moet groot genoeg zijn dat je kat er lekker in kan liggen. Maar ook weer niet té groot zodat je kat heen en weer schuift tijdens het rijden. Bij Welkoop vind je reismanden in verschillende formaten. Zo zit er altijd wel iets bij voor jouw kat.

Verwijderbare kap. Kies bij voorkeur een reismand die aan de bovenkant open kan. Heb je een angstige kat? Bij de dierenarts is het fijn als je kat in de vertrouwde reismand kan blijven zitten bij een kleine behandeling.

Kies voor een reismand die stevig is en die je goed kan sluiten. Bij Welkoop vind je stevige reismanden in alle soorten en maten. Zo zit er altijd wel iets bij voor jouw maatje.

Bekijk reismanden


Hoe krijg je jouw kat in de reismand?

Hier zijn de tips om je kat makkelijker in de reismand te krijgen:

Maak de reismand zichtbaar. Na gebruik bergen veel mensen de reismand op, maar voor je kat is het prettiger als de mand zichtbaar blijft. Op deze manier kan hij wennen aan de mand en wordt het geen vreemd object.

Leg iets zachts met jouw geur op de bodem. Een oud t-shirt, trui of handdoek met jouw vertrouwde geur lokt je kat eerder de reismand in.

Plaats de reismand op een vertrouwde plek en gebruik snacks. Zet de reismand op een plek waar je kat regelmatig komt en leg er af en toe een snackje in. Gaat je kat uit zichzelf de mand in? Beloon hem dan met een snackje. Sluit het deurtje pas als je kat rustig blijft, en beloon hem opnieuw met iets lekkers. Op deze manier leert je kat dat de reismand niet altijd betekent dat hij naar de dierenarts moet.

Neem de tijd bij het in de reismand doen. Als het tijd is om naar de dierenarts te gaan, neem dan ruim de tijd om je kat in de reismand te krijgen. Doe dit niet op het laatste moment. Want ben je zelf gehaast of gestrest? Dan voelt je kat dit ook.


Tijdens de rit

Ook tijdens de autorit kun je dingen doen om je katten te kalmeren.

  • Reis je alleen? Zorg ervoor dat de reismand stevig staat. Zet deze vast met een autogordel om te voorkomen dat de mand alle kant n op schuift. Als je een reisgenoot hebt, kun je diegene de reismand laten vasthouden.
  • Houd je kat altijd in de reismand. Het is gevaarlijk voor zowel jou als je kat als hij vrij rondloopt in een rijdende auto.
  • Rijd rustig en beheerst. Vermijd abrupt remmen en te snel optrekken. Wees ook voorzichtig bij het nemen van drempels en zet de autoradio wat zachter. Autorijden op zichzelf geeft al genoeg prikkels voor je kat.
  • Sommige katten kunnen erg angstig zijn in de auto. Je kunt je kat geruststellen met een rustige stem, maar overdrijf dit niet. Door je kat constant te kalmeren, bevestig je juist zijn angst.

Kom naar de winkel of shop online

Bij Welkoop vind je reismanden in alle soorten en maten van de merken Curver en Beeztees. De meeste manden zijn van kunststof. Ze gaan lang mee en zijn makkelijk schoon te maken.

Bekijk ons aanbod online of kom langs in één van onze winkels. Bestel je online? Dan bezorgen we gratis bij je thuis vanaf 40 euro.

Vind jouw winkel

Of shop online