Je kitten socialiseren

Iedere kat is anders. Sommigen zijn echte knuffelbeesten. Anderen zijn de hele dag buiten, of zitten het liefst voor het raam. Hoe dan ook: je wil dat je kitten later uitgroeit tot een lief, gehoorzaam beestje. Dat begint bij de socialisatie van je kitten. Hoe je dat aanpakt? Dat lees je in dit artikel. 


   In dit artikel: 

Eerste weken zijn belangrijk

De eerste weken zijn essentieel voor de socialisering. In de leeftijd van 3 tot 12 weken is je kitten net een spons: alle ervaringen onthoudt hij. Dit noem je ook wel de gevoelige fase. Deze kan je grofweg opdelen in twee fases: 

  • Inprentingsfase. Tot 8 weken wordt je kitten zich bewust van soortgenoten en maken ze kennis met de prikkels in en om het nest. 
  • Sociaal gedrag en spel. Tot ongeveer 12 weken leert je kitten wat sociaal wenselijk gedrag is. 

In de eerste weken leert je kitten het meest van zijn moeder en nestgenootjes. Maar een belangrijke rol is ook weggelegd voor de fokker of eerste eigenaar. Daar leert je beestje te wennen aan verschillende situaties in huis. Denk aan stofzuigers, een luide televisie, kinderen of andere huisdieren. Op die manier went hij al op jonge leeftijd aan al deze prikkels. 


Pak het rustig aan bij thuiskomst

Is het de eerste dag van je kitten in jouw huis? Laat hem dan eerst wat met rust. Want weg van moeder en broertjes en zusjes en wonen in een nieuw huis, dat is nogal wat voor zo’n kleintje. Zorg dat hij een rustig plekje heeft waar hij zich in terug kan trekken. Wees in het begin ook wat terughoudend met visite. 

En daarna ben jij aan zet! Het is jouw taak om je kitten op een prettige manier kennis te laten maken met de wereld om zich heen. Het belangrijkste? Zorg voor positieve ervaringen. Forceer niets, en beloon je kitten bij goed gedrag. Pak het rustig aan - laat je kitten in zijn eigen tempo socialiseren. Waar kan je dan aan denken? 


Wennen aan geluiden

Jonge kittens kunnen soms schrikken van harde geluiden. Maar het is juist goed als je beestje hieraan wordt blootgesteld. Dan kan hij als volwassen kat straks alles aan. Denk aan geluiden zoals: 

  • Stofzuiger
    Je kitten vindt dit vast eng in het begin, maar je kan er het beste al vroeg mee beginnen.

  • Televisie en radio
    Probeer af en toe de televisie of radio nét wat harder te zetten. Zo went je kitten ook aan harde muziek - bijvoorbeeld bij een feestje.

  • Visite
    Na enige tijd kan je ook visite uitnodigen. Bijvoorbeeld je naaste familie of vrienden. Zorg dat je kitten een rustige plek heeft waar hij zich kan terugtrekken als dat nodig is.

Laat je bezoek kattensnoepjes geven aan je kitten. Zo maak je er een positieve ervaring van!



Begin met verzorging

Merk je dat je kitten het niet erg vindt om geaaid of geknuffeld te worden? Dan kan je ook eens beginnen met oefenen met verzorging. Kam of borstel de vacht van je kitten. En start met het voorzichtig knippen van de nageltjes wanneer deze gegroeid zijn. Doe je dit nu al, dan zorgt dat later voor minder weerstand.

De reismand

Veel volwassen katten rennen al weg wanneer ze hem zien: de reismand. Vaak betekent het namelijk een tripje naar de gevreesde dierenarts. Heb je net een kitten? Dan kan je deze stappen ondernemen, zodat je beestje onbevreesd het mandje instapt: 


  • Laat de mand een tijd in je woonkamer staan. Zo leert je kitten dat de reismand een vertrouwde plek is. 
  • Maak het mandje comfortabel: leg er een zachte handdoek in. Je kan er ook snoepjes in leggen. 
  • Neem je kitten af en toe eens mee in de reismand voor een kort ritje in de auto. Zo leert je beestje dat een autorit niet eng hoeft te zijn.

Krabben en ongewenst gedrag afleren

Zet een krabpaal in de woonkamer om te voorkomen dat je kitten overal gaat krabben. Plaats deze op de looproute van je kat. Verstop je hem ergens in de hoek, dan is de kans kleiner dat je rakker de krabpaal opzoekt om te krabben. En loopt je kitten er nog steeds met een grote boog omheen? Dan kan je ook catnip spray gebruiken op de krabpaal. Er bestaan ook palen met speeltjes eraan, nog leuker voor je kitten!

Bekijk krabpalen


Naar buiten

Heb je een binnenkat, en wil je hem in de toekomst vaker meenemen naar buiten? Katten zijn geen honden, maar sommige katten vinden het leuk om een kleine wandeling te maken. Hoe pak je dat aan?

Laat je kitten rustig wennen aan een kattentuigje. Leg het tuigje eerst ergens in de woonkamer, zodat hij eraan kan snuffelen. Vervolgens doe je het tuigje voorzichtig om. Gaat dat allemaal goed? Dan kan je de eerste stapjes buiten zetten. Eerst bijvoorbeeld in je achtertuin. Later kan je naar een rustig park zonder al te veel prikkels. 


Als je kitten geen tuigje wil, kan je ook een deel van de tuin afzetten waar hij kan spelen. Zorg in dat geval wel dat hij echt niet kan ontsnappen. 

Wil je jouw kitten later vrij buiten laten lopen? Doe dit dan pas als hij gecastreerd of gesteriliseerd is, en voldoende is gevaccineerd. 

Zeker als je kitten nog jong is, is het fijn om te weten waar hij uithangt. Met de Weenect GPS Tracker voor katten weet je voortaan altijd waar je kleintje is.


Blijf oefenen!

Na de eerste twaalf weken heeft je kitten de belangrijkste dingen wel geleerd. Maar je kat raakt nooit uitgeleerd. Blijf hem daarom uitdagen met nieuwe situaties, op zijn eigen tempo. En natuurlijk heeft hij daarna ook een lekkere beloning verdiend. Zo bouw je aan een hechte band met elkaar! 

Kom gerust langs voor advies

Wil je persoonlijk advies over het socialiseren van jouw kitten? Kom dan gerust eens langs bij een Welkoop bij jou in de buurt. Onze dierspecialisten kunnen je alles vertellen over het socialiseren van jouw beestje.


Gratis welkomstpakket voor je kitten

Nieuwe kitten in huis? Wij helpen jou om hem een warm welkom te geven. Vraag nu jouw gratis kittenpakket aan. Samen met onze dierspecialist vul je het pakket met de leukste producten. Daarnaast krijg je een jaar lang mails met tips en voordeel - speciaal voor jouw kleine rakker.

Zien we je binnenkort?

Vraag pakket aan