Mijn hond is loops, wat nu?

Teefjes hebben een bepaalde periode dat ze vruchtbaarder zijn. Dit noemen we de loopsheid. Wat is loopsheid precies? En waar moet je rekening mee houden? Dat lees je in dit artikel.

   
     In dit artikel:

Wat is loopsheid bij een hond?

Als je een teefje in huis hebt, krijg je te maken met loopsheid. Tijdens de loopse periode is je hond vruchtbaar en klaar om gedekt te worden. In feite maakt het lichaam van de hond zich klaar om zwanger te worden. De hormonen vliegen in het rond, wat ervoor zorgt dat je maatje anders kan reageren dan normaal. Een loops teefje verspreidt een enorm aantrekkelijke geur waar reuen op afkomen. Ook verliest ze bloederige afscheiding.


Wanneer wordt een hond loops?

De eerste loopsheid vindt meestal plaats in de puberteit. De exacte timing verschilt per ras. Voor kleine rassen is dit meestal tussen de 6 -10 maanden. Voor grotere rassen tussen 10 - 16 maanden. En hele grote rassen zijn soms nog ietsje later. Is jouw teefje twee jaar en nog niet loops geweest? Dan is het tijd om een bezoekje te brengen aan de dierenarts.

Hoe lang is een hond loops?

De loopse periode bestaat uit vier fasen. Hoe lang iedere fase duurt, verschilt per teefje en ras. Hoe lang je hond loops is, kan per keer verschillen. Gemiddeld duurt loopsheid drie weken. Tijdens deze periode is het teefje maar enkele dagen echt vruchtbaar. 

Cyclus loopsheid

  • Pro-oestrus: Dit is de voorbereiding op de vruchtbare periode. Deze fase duurt enkele dagen tot twee weken. De vulva zwelt op en het teefje verliest bloed. Ze wil nog niet paren, maar is door haar lekkere geur al wel heel interessant voor reutjes.
  • Oestrus: Dit is de echte loopse periode. De eisprong vindt plaats en het teefje is vruchtbaar. De afscheiding wordt minder en het teefje is nu ook klaar om te paren. Komt ze een reutje tegen? Dan draait ze haar kont naar hem toe en doet haar staart opzij. Deze periode duurt 4 - 15 dagen.
  • Metoestrus: Het teefje is niet meer loops en wil ook geen vreemde reutjes meer in haar buurt hebben. Bij een succesvolle dekking is de teef nu drachtig. Is de dekking niet gelukt, dan kan er sprake zijn van een schijnzwangerschap. In deze fase gaat het lichaam langzaam weer terug naar normale toestand. Dit duurt ongeveer 6 tot 10 weken.
  • Anoestrus: Dit is de rustperiode. Het lichaam maakt geen zwangerschapshormonen aan. Gemiddeld duurt deze periode zo’n 18 weken, maar dit varieert per ras. Bij grotere rassen kan deze fase langer duren.

Hoe vaak is een hond loops?

Over het algemeen wordt een teefje twee tot drie keer per jaar loops. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals de Basenji en de wolfshond. Zij worden maar 1 keer per jaar loops.


Voortekenen loopsheid hond

Door loopsheid verandert het gedrag van je hond. Maar dit is niet bij ieder vrouwtje even duidelijk te zien. Bij sommige teefjes merk je amper iets, terwijl andere teefjes duidelijk niet goed in hun vel zitten.  Loopsheid herken je aan de volgende symptomen:

  • Opgezwollen vulva en bloederige afscheiding
  • Vaker afgeleid en onrustig
  • Snauwerig naar andere honden
  • Veel aandacht van reutjes
  • Vaker plassen

Tips loopse hond

Is je hond loops? Met een paar tips ben je goed voorbereid om deze periode samen met je viervoeter zo goed mogelijk door te komen. 

  • Doe het rustig aan. Door de hormonen die door haar lijf gieren, kan je hond snel afgeleid en onrustig zijn. Stel geen hoge eisen wat betreft sport en training. Dit is sowieso niet het moment om lastige oefeningen aan te leren of een intensieve training te starten. Overvraag je maatje niet en pas jullie schema aan. 

  • Aan de lijn. Het is verstandig om je loopse teef aan de lijn te houden. Je hond reageert deze periode anders dan normaal. Er is een risico dat ze wegloopt en minder goed luistert. 
  • Pas je route en uitlaattijden aan. Je rakker is deze periode extra aantrekkelijk voor mannetjes. Reutjes ruiken al van grote afstand dat je hond loops is en zullen naar haar toekomen. Om te voorkomen dat ze belaagd wordt door allerlei aanbidders, kun je het beste op rustige tijden in minder drukke gebieden lopen. 
  • Hondenluiers en broekjes. Een loopse hond kan best wat gedoe opleveren in huis. Om vlekken op de vloer en in de vloerbedekking te voorkomen zijn er speciale hondenbroekjes. Deze doe je om bij je hond. Ook zijn er luierbroekjes verkrijgbaar die je jouw hond binnenshuis kunt aantrekken.

Bekijk aanbod


Einde loopsheid hond

Tot welke leeftijd is een hond eigenlijk loops? Een teefje kent geen menopauze en kan ook op latere leeftijd loops worden. Dit betekent dat een vrouwtjeshond dan nog steeds zwanger kan worden. Wel neemt de vruchtbaarheid in de loop der tijd af. 

Loopsheid hond stoppen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je teefje loops wordt. 

Wil je loopsheid eenmalig uitstellen? Dan kun je jouw hond een hormoonbehandeling geven, door middel van pillen of een injectie. Dit is altijd in overleg met je dierenarts.

Je kunt ook kiezen voor castratie (ook wel sterilisatie) van je hond. Dit zorgt ervoor dat je teefje helemaal niet meer loops wordt. Er zitten zowel voor- als nadelen aan het steriliseren van je hond. In dit artikel lees je er meer over. De keuze om je hond wel of niet te steriliseren is een individuele afweging. Vraag je dierenarts om advies om zo een weloverwogen keuze te maken.


Persoonlijk advies? Kom langs in onze winkel

Wil je meer weten over loopsheid bij een hond? Of ben je op zoek naar luierbroekjes voor je maatje? Kom gewoon eventjes langs in één van onze winkels. Onze dierspecialist helpt je graag met persoonlijk advies.