Overstappen van kattenvoeding

Iedere dag smult je kat van verse brokjes en/of natvoer. Maar soms is het nodig om van voer te wisselen. Bijvoorbeeld wanneer je kitten volwassen wordt, of om medische redenen. Hoe kun je deze overstap het beste aanpakken? Dat lees je in dit artikel.


   In dit artikel: 


Waarom overstappen van kattenvoeding?

Er zijn verschillende redenen om het voer van je kat te wisselen.

Opgroeien

Hoe schattig hij ook is, uiteindelijk wordt je kitten volwassen en groeit hij uit tot een senior kat. Elke levensfase vereist een ander soort voeding. Bij Welkoop vind je voer voor iedere fase: van kitten tot senior. Zo geef je jouw kat precies wat hij nodig heeft.

Bekijk kattenvoer

Gezondheidsproblemen

Sommige katten kunnen last hebben van een aandoening, zoals een gevoelige maag of nierproblemen. Maak in dat geval een afspraak met de dierenarts. Hij of zij weet welk voer je kat nodig heeft. Bij Welkoop vind je dieetvoer voor verschillende gezondheidsproblemen.

Bekijk dieetvoer

Afvallen

Wist je dat meer dan de helft van de katten last heeft van overgewicht? Dat brengt allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals suikerziekte. Laat je kat verantwoord afvallen met meer beweging en dieetvoer op maat. Bijvoorbeeld met Prins VitalCare Dieet Weight Reduction & Diabetic. Zo komt je kat snel weer op gezond gewicht. 

Overige redenen

Daarnaast kunnen er ook andere redenen meespelen. Misschien vindt je kat zijn huidige voer simpelweg niet lekker. Of vind jij als baasje het voer juist te duur. Kies in dat geval eens voor ons eigen merk kattenvoer. Dan kies je voor goede kwaliteit voor een scherpe prijs. Ontdek ons aanbod hier:

Bekijk kattenvoer


Hoe wisselen van kattenvoeding?

Laat je kat rustig wennen aan het nieuwe voer. De meeste katten hebben ongeveer een week nodig. Maar iedere kat is anders. Vooral oudere katten, kieskeurige katten en katten met een gezondheidsprobleem kunnen meer tijd nodig hebben. Pas het tempo aan als je merkt dat hij het nieuwe voer moeilijk eet.

Te snel wisselen is niet goed. Dit kan leiden tot maagproblemen, braken en diarree. Begin met het mengen van een klein beetje nieuw voer door de huidige voeding en bouw dit steeds meer uit.

Het volgende schema helpt je op weg:


Je kat moet wennen aan het nieuwe voer. In het begin kan hij wat dunne ontlasting hebben. Maak je geen zorgen, dit is niet erg. Dit gaan vanzelf over, zodra hij gewend is aan de nieuwe voeding. 


Tips bij het overstappen van kattenvoeding

Katten zijn soms moeilijke eters. Het kan even duren voordat je maatje gewend raakt aan zijn nieuwe voeding. 

  • Bewaar wat van het oude voer. Zo heb je altijd nog iets achter de hand om op terug te vallen als je kat de nieuwe voeding niet accepteert na 7 dagen.

  • Laat je kat niet verhongeren. Het is verleidelijk om je kat te stimuleren zijn nieuwe voer te eten door zijn etensbakje te laten staan totdat hij ervan eet, maar dit kan gevaarlijk zijn. Eten katten 2 dagen niet of heel weinig? Dan kan dat leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

  • Opwarmen. Warm de maaltijd kort op. Zo komt er meer geur vrij en maak je het voer aantrekkelijker.

  • Mengen met natvoer. Merk je dat je kat zijn voeding écht niet eet? Dan kan je een klein beetje natvoer mengen door zijn etensbak. Daardoor kan hij zijn nieuwe voeding ook aantrekkelijker vinden. 

Wil je kat het voer nog steeds niet eten? Daar kunnen verschillende andere oorzaken voor zijn. Bijvoorbeeld pijnlijke tanden, een gevoelige maag of darmen of stress. Houd je kat goed in de gaten en maak een afspraak met de dierenarts om de oorzaak te achterhalen. 


Hulp nodig?
Kom naar de winkel. 

Met dit artikel lukt het jou vast om je kat over te laten stappen naar nieuwe voeding. Kan jij wel wat hulp gebruiken? Dan ben je altijd welkom bij een Welkoop bij jou in de buurt. Samen kijken we naar de geschikte voeding voor jouw beestje en hoe je het beste kan overstappen. Zien we je binnenkort? 

Vind jouw winkel