3 manieren om je planten te beschermen tegen de vorst
Gaat het binnenkort vriezen? Dan is het belangrijk om je planten goed te beschermen. Zeker wanneer ze slecht tegen vrieskou kunnen. In dit artikel lees je hoe.
|
Is mijn plant vorstgevoelig of winterhard?
Voordat je begint is het belangrijk om te weten welk type plant je hebt. Iedere plant is anders en de temperatuur en de duur van de vorst waar ze tegen kunnen verschilt per soort.
Winterharde planten
Winterharde planten kunnen goed tegen vorst omdat ze een soort antivries aanmaken. Ze veranderen hun stofwisseling en komen in een rustfase. Er komt dan minder vocht in hun cellen en dat betekent minder kans op bevriezing. Bekende winterharde planten zijn bijvoorbeeld de buxus, taxus, hortensia, vlinderstruik en klimop.
Bescherm tegen de storm. Winterharde planten kunnen goed tegen vorst. Maar ze kunnen vaak wel wat hulp gebruiken als ze in de winter in gure, harde wind staan. Gebruik dan noppenfolie of een afdekhoes. Storm voorbij? Haal het beschermende materiaal weer weg.
Halfwinterharde planten
Halfwinterharde planten kunnen een korte en matige vorstperiode prima overleven. Maar als het lang vriest kunnen ze jouw hulp wel gebruiken. Voorbeelden van bekende halfwinterharde planten zijn salie, fuchsia, abelia en struikveronica.
Vorstgevoelige planten
Vorstgevoelige planten kunnen niet goed tegen vorst. Dit zijn vooral tropische planten die hogere temperaturen zijn gewend. Denk aan eucalyptus, agapanthus, citroenboom, en olijfboom.
Wanneer moet ik mijn planten beschermen tegen vorst?
Dit verschilt per soort plant. Een olijfboom krijgt het bijvoorbeeld moeilijk bij een temperatuur van -10 graden. Maar een agapanthus heeft dit al bij -5 graden. Bekijk goed van te voren welke planten jij in je tuin hebt staan en bescherm je planten op tijd tegen de vorst.
Hoe bescherm ik mijn planten tegen de vorst?
Over het algemeen kan dat op drie manieren. De grond beschermen, je planten inpakken of je planten verhuizen naar een andere plek.
1. Bescherm de grond
Groeien je planten in volle grond? Dan kan je ze beschermen met een isolerende laag. Dit noem je ook wel mulchen. Zo voorkom je dat de vorst de grond in trekt.
Mulchen kan op verschillende manieren. In plaats van bladeren bij het GFT-afval te gooien, kun je de bladeren verdelen over de bodem van je border. Dit geldt ook voor je maaiafval of verzamelde compost. Of gebruik bodembedekkers zoals houtsnippers of cacao. Dit vormt een beschermend laagje voor je planten.
Droge grond. De wintermaanden zijn vaak koud en nat. Maar in droge grond kan een plant beter tegen kou. Zorg daarom voor een bodem die goed afwatert.
2. Pak de plant in
Bij planten in pot is het belangrijk dat de pot - en daarmee de kluit - niet bevriest. Bescherm je pot door hem in te pakken met noppenfolie. Planten in pot moeten hun overtollige water kwijt, anders zal dit bevriezen. Let er daarom goed op dat je de drainagegaten aan de onderkant van de pot niet afdekt.
Planten in pot of in volle grond kan je ook beschermen met een afdekhoes. Deze hoes laat lucht en licht door, waardoor de plant kan blijven ademen.
Doe wel soms de rits open om de plant meer te laten luchten en om schimmel te voorkomen. Voor extra bescherming kun je eventueel turfstrooisel of mulch over de bodem strooien.
Alles om je plant te beschermen tegen vorst:
3. Breng je plant naar binnen
Tropische of subtropische planten in pot kan je het beste naar binnen brengen om te laten overleven. Een temperatuur tussen de 5 en 10 graden is ideaal, bijvoorbeeld in de garage of in de schuur. Te warm is ook weer niet goed. Binnen vlak bij de verwarming is dus niet verstandig.
Lukt het niet om je tropische planten te verhuizen? Pak ze dan in met een vliesdoek of afdekhoes.
Zorg altijd dat je plant en de folie of hoes droog zijn voor je gaat inpakken. Zo voorkom je schimmel en rot.
Kom naar de winkel voor advies
Meer weten over hoe je jouw planten moet beschermen tegen de vorst? Kom dan naar een Welkoop bij jou in de buurt. Onze tuinspecialist staat voor je klaar met tips en advies op maat.
Zien we je snel?