Puppy socialiseren

Je puppy socialiseren is heel belangrijk. Hij maakt zo kennis met de wereld om zich heen en leert om te gaan met wat hij in zijn latere leven tegen kan komen. Een groot deel van de socialisatie gebeurt bij de fokker. Maar eenmaal thuis ben jij aan zet. Hoe je dat aanpakt? Dat lees je in dit artikel.

 
    In dit artikel: 

Eerste weken zijn belangrijk

In de leeftijd van 3 tot ongeveer 12 weken is je pup net een spons; alle ervaringen die hij in deze fase opdoet, onthoudt hij. Dit noemen we de gevoelige fase. Deze is grofweg in twee fases op te delen:

  • Inprentingsfase: In de eerste 8 weken wordt hij zich bewust van zijn soortgenoten en maakt hij kennis met de prikkels in en om het nest. 
  • Socialisatiefase: Tot 12 weken draait het meer om het leren van sociaal gedrag en spel.

De eerste weken leert je puppy nog veel van zijn moeder en nestgenootjes. Ook is er een belangrijke taak weggelegd voor de fokker of eerste eigenaar. Het is aan hem om je puppy kennis te laten maken met huiselijke geluiden die hij straks tegenkomt. Denk aan het geluid van een stofzuiger, de televisie, kinderen of andere huisdieren.


Begin rustig aan

Als je pup bij jou komt wonen, moet hij even wennen aan zijn nieuwe omgeving. Een ander huis, nieuwe mensen en geen moeder, broertjes of zusjes meer in de buurt. Dat is een grote verandering. Doe het de eerste dagen dus lekker rustig aan. Zorg voor een eigen plekje waar je maatje zich terug kan trekken als hij daar behoefte aan heeft. Wees de eerste weken ook wat terughoudend met visite.

Laat je pup kennismaken met zijn omgeving

Dan is het jouw beurt! Als je puppy eenmaal op z’n gemak is thuis, kun je hem kennis laten maken met alles om zich heen. Denk aan de buurt, het winkelcentrum en het park. Maar ook andere volwassenen, kinderen en dieren. Loop ook eens met je kleine vriendje langs een drukke weg met veel verkeer. En laat hem water, steen, zand en grind voelen. Gebruik een geluidsapp om onverwachte harde geluiden, zoals vuurwerk en onweer af te spelen zodat je hondje hieraan went. En neem hem ook eens mee naar de dierenarts.


Positieve ervaringen

Zorg voor zoveel mogelijk positieve ervaringen en forceer niets. Elke puppy is uniek en heeft zijn eigen leersnelheid. De één vindt de vuilnisbak op de hoek heel interessant vanwege de luchtjes. De ander wil er alleen maar met een grote boog omheen. 


Wil je maatje weg uit een situatie, ga dan met hem mee. Wil hij ergens niet naar toe, dwing hem dan niet. Probeer het dan later gewoon opnieuw. Blijft je puppy iets eng vinden, bijvoorbeeld een schaap in de wei? Ga dan eens heel voorzichtig naar dat object toe en kijk tot waar hij op z’n gemak is. Zie je dat hij aarzelt, ga dan een paar stappen terug. Ga vervolgens op je hurken zitten en heb geduld. Gun je vriendje de tijd om op veilige afstand kennis te maken met dat ene voorwerp wat hij eng vindt. 

Probeer niet te veel te doen. Eén ervaring per dag is meer dan genoeg. Voor je hondje is alles nieuw. Een langsrijdende fietser kan dus al heel spannend zijn. Ga na het uitje lekker naar huis zodat hij kan uitrusten en alle indrukken verwerken.

Socialisatie is maatwerk

Bedenk welke situaties van belang zijn voor je pup en ga hiermee aan de slag.

  • Heb je een auto en verwacht je niet snel met het ov te gaan reizen? Dan hoef je hem ook niet aan een bus of trein te laten wennen.
  • Denk je dat je hem af en toe naar een pension wil brengen als je met vakantie gaat, vraag dan of je binnenkort een keertje kennis kunt komen maken.
  • Wil je een bepaalde hobby gaan uitoefenen, zoals jachttraining of speurtraining, neem dan vast contact op met de trainer/hondenschool om te vragen hoe je je pup al kunt voorbereiden.

Begin met verzorging

Oefen van jongs af aan met de verzorging. Kijk in zijn oortjes, til de lip op en bekijk zijn tanden. Raak ook eens zijn pootjes aan en probeer voorzichtig een heel klein puntje van een nageltje af te knippen. Geef tijdens het oefenen wat lekkers. Zo leert je kleine rakker dat verzorgd worden iets plezierigs is.

Kinderen en dieren

Ook als je zelf geen andere huisdieren of kinderen hebt, is het wel belangrijk dat je puppy hiermee in aanraking komt. Je komt ze namelijk altijd wel ergens tegen en dan is het fijn als je hondje daar vertrouwd mee is. Vraag altijd of je puppy zelf naar de kinderen mag gaan in plaats van dat zij zich op jouw maatje storten. Datzelfde geldt voor andere dieren. Vraag de eigenaar of het dier lief is met kleine pups om een nare ervaring te voorkomen.

Naar de dierenarts

Iedere hond moet wel eens naar de dierenarts. Het is verstandig om van jongs af aan regelmatig langs te gaan. Al is het maar voor het wegen of een snoepje. Zo leert je maatje dat de dierenarts heel leuk kan zijn.

Na de 12e week is de belangrijkste socialisatiefase nagenoeg voorbij, maar dat betekent niet dat je hondje niets meer leert. Ga rustig zaken met hem ontdekken en ondernemen. Blijf bij alles goed naar hem kijken en volg zijn tempo. Zo bouw je aan een hechte band en fijne relatie met je puppy!

Kom gerust langs voor advies

Wil je persoonlijk advies over het socialiseren van je puppy? Kom dan gerust langs in één van onze winkels. Onze dierspecialist legt jou met veel plezier uit hoe je jouw pup kunt opvoeden tot een lieve en sociale hond.


Gratis welkomstpakket voor je puppy

Nieuwe pup in huis? Wij helpen jou om hem een warm welkom te geven. Vraag nu jouw gratis puppypakket aan. Samen met onze dierspecialist vul je het pakket met de leukste producten. Daarnaast krijg je een jaar lang mails met tips en voordeel - speciaal voor jouw kleine rakker.

Zien we je binnenkort?

Vraag pakket aan