Spelen met je kitten

Geen kitten is hetzelfde. Maar één ding hebben ze vaak gemeen: ze houden van spelen! Rennen, jagen en vangen, ze zijn er maar druk mee. Samen met je kitten spelen is niet alleen leuk, het versterkt ook jullie band. Maar hoe vaak kan je het beste met hem spelen, en hoe pak je dat aan?


   In dit artikel:

Waarom spelen met je kitten?

Ten eerste gewoon omdat het zo leuk is! Want wat is er nu schattiger dan jouw kleine huistijger zijn huis spelenderwijs zien te verkennen? Daarnaast zijn er ook andere belangrijke redenen te verzinnen. Door samen te spelen:

 1. Werk je aan de band met je kitten. 
 2. Kan je kitten zijn energie kwijt. Extra belangrijk als hij nog niet naar buiten mag! 
 3. Train je zijn motoriek, sociale gedrag en jaagvaardigheden. 
 4. Voorkom je vervelend gedrag. Ongewenst gedrag zoals aan de bank krabben of aan het gordijn hangen komt vaak voort uit verveling. Door regelmatig te spelen voorkom je dit soort gedrag.
 5. Houd je jouw kitten gezond en fit - eigenlijk hetzelfde effect als sporten bij mensen.

Er is een verschil tussen binnen- en buitenkatten. Blijft je kitten straks binnen? Dan moet hij binnen zijn energie kwijt kunnen. Hij heeft meer uitdaging en spel nodig - zo voorkom je dat hij bijvoorbeeld gaat graven in je plant. Een buitenkant zal zelf buiten meer kunnen spelen en jagen. Maar ook een buitenkat kan genieten van spelen met jou!


Wanneer spelen met je kitten? 

Houd elke dag twee of drie momenten vrij om met je kitten te spelen. Je kan het gerust kort houden, denk aan 10 tot 15 minuten per sessie. Bijvoorbeeld een keer in de ochtend en twee keer in de avond. Je merkt vanzelf wanneer je kitten er genoeg van heeft. Dan gaat hij meestal gewoon op de grond liggen. Op dat moment kan je het spel rustig afbouwen en stoppen.

Welke speeltjes kan je gebruiken voor je kitten?

Dat hangt helemaal af van de persoonlijke voorkeur van jouw beestje. Maar ook wat jij zelf leuk vindt om te doen met jouw kitten. Probeer verschillende speeltjes uit, en kijk waar je kitten het meest enthousiast van wordt. Populaire speeltjes zijn bijvoorbeeld kattenhengels. Dat zijn hengels waar iets aan hangt, bijvoorbeeld een veertje. Maar je kan ook denken aan pluchen muisjes, of balletjes met een belletje erin. Wij hebben een ruim aanbod aan de leukste speeltjes voor jouw kitten. Kom gerust eens langs in een van onze winkels of kijk rond in onze webshop. Er zit vast iets tussen voor jouw kleine rakker!


Bekijk alle kattenspeeltjes


Tips voor tijdens het spelen

Is dit je eerste kitten? Dan kunnen we ons voorstellen dat je jezelf afvraagt hoe je het spelen met je beestje aanpakt. Met deze tips maak je het spelen leuk voor je kitten en jezelf. Veel plezier!

 1. Zorg voor uitdaging
  Met een kattenhengel scherp je de jaagvaardigheden van je kleine huistijger aan. Maar maak het hem niet te makkelijk! Verstop het speeltje eens net buiten het zicht, bijvoorbeeld om de hoek van je bank. Zo laat je jouw kitten ook echt speuren naar zijn prooi. 

 2. Beweeg speeltjes als een prooi
  Door te spelen simuleer je het jagen in het wild. Denk daarbij aan hoe een prooi zich voortbeweegt - en probeer dat gedrag na te bootsen. Een muis zal niet zomaar op je kitten afstappen. Beweeg het speeltje daarom van de kitten af. Wissel ook af in snelheid: laat het speeltje soms snel en soms langzaam bewegen. Hoe onvoorspelbaarder je beweegt, hoe leuker je kitten het spel vindt. 

 3. Wissel af
  Elke dag dezelfde hengel of hetzelfde balletje? Dat vinden kittens op den duur saai. Door af te wisselen in speeltjes blijf je de interesse van je beestje vasthouden. Is je kitten wat ouder, dan kan je ook eens denken aan een trainingsspel met brokjes. Je maatje moet dan puzzelen om brokjes te krijgen. Zo houd je hem ook mentaal gezond!

 4. Tijd voor een beloning!
  Kittens vinden het geweldig als het vangen van een speeltje een uitdaging is. Maar zorg er ook voor dat je kitten het speeltje af en toe écht kan vangen. Dan heeft het spelen ook echt een doel.

 5. Bouw het rustig af
  Stop niet midden in het spel. Zie je dat je kitten er klaar mee is? Bouw het spelen dan rustig af. Beloon hem eventueel met een snoepje. Dan gaat hij spelen associëren met iets leuks, én bouw je sneller een band op met je kleine doerak!

 6. Niet met je handen
  Gebruik altijd speeltjes wanneer je met je kitten speelt. Het kan verleidelijk zijn, maar laat hem niet met je handen spelen. Zo leer je hem aan dat het oké is om je te krabben of te bijten. 

Kom gerust langs voor advies

Benieuwd naar ons aanbod in kittenspeeltjes, of op zoek naar persoonlijk advies over spelen met jouw kitten? Je bent altijd welkom in één van onze winkels. 


Gratis welkomstpakket voor je kitten

Nieuwe kitten in huis? Wij helpen jou om hem een warm welkom te geven. Vraag nu jouw gratis kittenpakket aan. Samen met onze dierspecialist vul je het pakket met de leukste producten. Daarnaast krijg je een jaar lang mails met tips en voordeel - speciaal voor jouw kleine rakker.

Zien we je binnenkort?

Vraag pakket aan