Steppen met je hond
Op zoek naar iets nieuws voor jou en je hond? Steppen met je hond is weer eens wat anders dan een (lange) wandeling). Samen met je maatje werk je aan je conditie, én het is goed voor jullie band. In dit artikel lees je waar je op moet letten.
|
Wat heb je nodig?
Voor jezelf: Een step natuurlijk! Je hebt deze in verschillende soorten en maten. Bijvoorbeeld met kleine wielen of juist met een groot voorwiel. Kijk goed welke step bij jou past.
Een heupgordel is handig om je handen vrij te houden. Je klikt de lijn van je hond vast aan deze gordel. Zo heb je beide handen aan het stuur.
Voor je hond: Als je gaat steppen is een tuigje handiger dan een halsband. Hiermee verdeel je de druk over het hele lijf. Ook kan je wat trainingssnacks meenemen om hem te belonen. En ga je voor een lange afstand? Neem dan altijd wat water mee voor onderweg.
Alles voor bij het steppen:
Laten wennen aan het steppen
Steppen is heel anders dan uitlaten. Gun je hond dan ook de tijd om hieraan te wennen. De ene hond zal het sneller onder de knie hebben dan de andere.
Hoe laat je jouw hond wennen aan steppen?
- Zet de step eens binnen neer. Zo kan hij er eens aan snuffelen en aan de step zelf wennen.
- Loop met de step aan de hand. Hierbij loop je tussen je step en je hond in. Op deze manier kan hij wennen aan het lopen naast de step.
- Stukje steppen. Gaat dit allemaal goed? Dan is het tijd om een stukje te gaan steppen.
Beginnen met steppen
Begin met steppen in een rustige omgeving met weinig verkeer. Bijvoorbeeld ergens achteraf, of op een breed fietspad. Start met een klein stukje, en kijk hoe je hond hierop reageert.
Laat hem rechts van jou lopen, maar wel iets op de weg. In de berm liggen soms glasscherven waaraan hij zich kan bezeren. Controleer na het steppen altijd zijn pootjes. Merk je dat je hond tijdens het steppen mank gaat lopen? Stop dan direct en kijk naar zijn pootjes.
Het is verstandig om je hond commando’s aan te leren. Denk aan links, rechts en stop. Zo kan je maatje snel op jouw bewegingen reageren. In het begin kan je ervoor kiezen om enkel ruime bochten te maken (naar links). Zo weet je zeker dat hij het begrijpt en niet in de weg loopt.
Tip: Steppen in de zomer. Is het heet buiten? Laat je hond dan niet op het asfalt lopen. Asfalt kan wel 50 graden worden en hij kan zijn pootjes hieraan bezeren.
Hoe bouw je het steppen op?
Het opbouwen van het steppen is belangrijk. Dat geldt zowel voor jou als je hond. Het is goed om eerst zelf een stukje te gaan steppen. Zo wen je alvast aan de beweging. Wissel van tijd tot tijd van been om blessures te voorkomen.
Ook je hond moet het rustig opbouwen. Hij kan niet zomaar 5 kilometer naast je rennen terwijl jij stept. Bouw dit dan ook rustig op. Begin eens met een stukje door de straat en kijk hoe dat gaat.
In welk tempo steppen met je hond?
Het ideale tempo voor je hond is in draf. Dit is een stabiel ritme, waarbij hij zijn pootjes gelijkmatig afwisselt. Bij een galop maakt hij springbewegingen om vooruit te komen. Dit kan je hond niet lang volhouden, dus dat wil je voorkomen.
Hoe snel draf is? Dat verschilt per hond. Gemiddeld zit je ongeveer op 10 kilometer per uur. Blijf goed naar je maatje kijken en kijk of hij het tempo vol kan houden.
Voetganger of fietser? Volgens de wet ben je als stepper een voetganger. Maar vanwege je snelheid is in de praktijk vaak beter om je als fietser te gedragen. Houd rekening met het verkeer om je heen en blijf goed opletten.
Kom gerust langs
In dit artikel lees je hoe je stept met je hond. Op zoek naar persoonlijk advies? Kom dan gerust langs in één van onze winkels. Onze dierspecialist staat voor je klaar om je te helpen met persoonlijk advies.