Hoe poets ik de tanden van mijn kat? 

Wist je dat meer dan 85% van alle katten ouder dan twee jaar last heeft van gebitsproblemen? Dit kan zorgen voor een slechte adem, maar ook voor ontstekingen en tanduitval. In het ergste geval kan het zelfs infecties aan organen veroorzaken. 

Misschien klinkt het wat gek: de tanden poetsen van je kat. Maar hierdoor kan je gezondheidsproblemen én een hoge dierenartsrekening voorkomen. In dit artikel lees je hoe je aan de slag gaat. 

Bekijk: TandenborstelTandpasta | Dentabits 

Hoe controleer ik het gebit van mijn kat? 

Controleer voordat je gaat poetsen eerst de tanden van je kat. Het is verstandig om hier al op jonge leeftijd mee te beginnen. Zo raakt je kat gewend aan de handeling. En levert het in de toekomst geen problemen op. 

Til de lippen van je kat voorzichtig op en bekijk zijn gebit. De beste houding om dit te doen is met de rug van de kat naar je toe. Deze houding is minder intimiderend voor hem. Voorkom ook dat je met je hand zijn zicht belemmert. Dit vind je kat niet prettig. 

Waar moet je op letten?

  • Stinkende adem.
  • Aanslag op tanden en kiezen.
  • Rood en/of gezwollen tandvlees.
  • Veel speeksel of slijm.

Kauwt je kat  maar aan één kant? Zit hij met zijn poten aan zijn bek, of maakt hij een rommeltje als hij aan het eten is? Ook dan is de kans groot dat je kat last heeft van zijn tanden. 


Wat heb je nodig? 

Gebitsproblemen kan je voorkomen door regelmatig de tanden van je kat te poetsen. Daarvoor heb je twee dingen nodig: tandpasta en een tandenborstel. 

Tandenborstel
Katten vinden een tandenborstel niet fijn. Gebruik daar een vingertandenborstel voor. Je schuift deze op je vinger en doet er tandpasta op.

Tandenborstel
Katten vinden een tandenborstel niet fijn. Gebruik daar een vingertandenborstel voor. Je schuift deze op je vinger en doet er tandpasta op.

Tandpasta
Er bestaat speciale tandpasta voor katten. Vaak hebben deze een smaakje, bijvoorbeeld leversmaak. Zo gaat het poetsen van de tanden nog makkelijker. Gebruik geen tandpasta voor mensen. Fluoride is slecht voor katten: ze kunnen er heel ziek van worden. 

Bekijk tandpasta


Hoe tandenpoetsen bij je kat? 

Het is het beste om op jonge leeftijd te starten met tanden poetsen.

Laat hem eerst aan de tandpasta wennen. Doe wat tandpasta op je vinger en houdt het voor je kat. Vaak zal je kat dit zelf gaan oplikken. Doet hij dit niet? Smeer dan bijvoorbeeld wat op de neus, lip of het pootje van je kat. 

Merk je dat je kat oké is met de tandpasta? Dan kan je voorzichtig gaan poetsen: 

  1. Gebruik je duim om de bovenlip van je kat rustig omhoog te schuiven. Gebruik je andere duim om dit te doen bij zijn onderlip. 
  2. Begin met het poetsen van de achterste kiezen. Deze zijn het moeilijkst te bereiken en belangrijk om goed te poetsen. Deze kiezen  zijn ook minder gevoelig dan de voortanden. 
  3. Werk langzaam naar voren naar de voortanden en poets deze ook met ronddraaiende beweging.

Merk je dat je kat protesteert door je bijvoorbeeld tegen te houden met zijn pootjes? Vraag dan iemand om  zijn pootjes vast te houden.  Dit is wel een tijdelijke oplossing. Het liefst bouw je het tandenpoetsen langzaam op, zodat je kat er aan went. 

Twee keer per week. Is je kat er aan gewend? Maak er een gewoonte van om regelmatig de tanden van je kat te poetsen. Zo blijven zijn tanden gezond en sterk. 


Alternatief voor tandenpoetsen

Is je kat al wat ouder, dan is het moeilijk om hem te laten wennen aan het poetsen. Ook kan het zijn dat je kat het poetsen niet toestaat. Gelukkig zijn er dan genoeg alternatieven. 

Er bestaan ook kattensnacks die goed zijn voor de tanden van je kat. Die noem je ook wel dental snacks. Kies bijvoorbeeld voor Dentabits van Whiskas. Dit is een snack die tandsteen en tandproblemen voorkomt. 

Bekijk product


Bestel online of kom langs

Bij Welkoop vind je alles voor het gebit van je kat. Van tandpasta tot tandenborstels, maar ook gebitsverzorgende snacks. Meer nodig voor je kat? Vanaf € 40,- bezorgen wij gratis bij je thuis. 

En ben je op zoek naar advies op maat? Kom dan langs in een winkel bij jou in de buurt. Jouw dierspecialist staat voor je klaar met advies op maat.

Vind jouw winkel